Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Ο Γ. Νταλάρας τραγουδά την Τρίτη στη Σητεία και την Πέμπτη στον Άγιο Νικόλαο

Ο Γ. Νταλάρας τραγουδά την Τρίτη στη Σητεία και την Πέμπτη στον Άγιο ΝικόλαοΤο Σάββατο 26 Ιουλίου ξεκίνησε την περιοδεία του στην Κρήτη ο μεγάλος Έλληνας τραγουδιστής Γιώργος Νταλάρας. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει και τη συναυλία του στη Σητεία στο Άλσος Χλουβεράκη στις 29 Ιουλίου
και άλλη μια στον Άγιο Νικόλαο την ερχόμενη Πέμπτη στις 31 Ιουλίου, που θα φιλοξενηθεί στο 1ο Γυμνάσιο. Για τις δυο αυτές συναυλίες οι συνδρομητές της ΑΝΑΤΟΛΗΣ με το ειδικό κουπόνι που θα βρουν στην εφημερίδα θα πληρώνουν στην είσοδο 10 ευρώ αντί για τα 18 ευρώ που στοιχίζει το εισιτήριο.
Το Γιώργο Νταλάρα συνοδεύουν ο συνθέτης Γιώργος Ανδρέου στο πιάνο και ο εξαίρετος μουσικός Γιώργος Παπαχριστούδης. Μαζί τους η Ευτυχία Μητρίτσα, μια τραγουδίστρια της νέας γενιάς. Συμπράττουν στο μπουζούκι ο Γιώργος Μάτσικας και στο ακορντεόν ο Ντάσσο Κούρτι.
Ο Γιώργος Νταλάρας απάντησε στις ερωτήσεις της ΑΝΑΤΟΛΗΣ για τις συναυλίες του στην Κρήτη, το τραγούδι σήμερα, αλλά και την τρέχουσα πολιτική κατάσταση.

ΑΝΑΤΟΛΗ: ΤΊ τραγούδια περιλαμβάνουν οι συναυλίες που θα μας παρουσιάσετε και γιατί επιλέξατε τα συγκεκριμένα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τραγούδια από όλη τη δισκογραφία, κάποια τραγούδια που αγαπώ πολύ, που δεν έχω τραγουδήσει εγώ και ένα μικρό μέρος αφιέρωμα στο συνθέτη Γιώργο Ανδρέου, ο οποίος συνυπάρχει στη σκηνή μαζί με άλλους τέσσερις εξαιρετικούς μουσικούς, το Γιώργο Παπαχριστούδη πιάνο, το Γιώργο Μάτσικα μπουζούκι-τζουρά, το Ντάσσο Κούρτι ακορντεόν, το Θανάση Σοφρά μπάσο. Εγώ παίζω κιθάρα, μπουζούκι και ούτι. Μαζί μας είναι η Ευτυχία Μητρίτσα, που είναι πολύ καλή τραγουδίστρια και μουσικός η ίδια.
Όσο για τα τραγούδια που με ρωτήσατε, έχουμε διασκευάσει πάνω από 50 τραγούδια, που ήταν ήδη πολύ δύσκολο να τα διαλέξουμε μέσα στις εκατοντάδες από το φάσμα του ελληνικού τραγουδιού και απ' αυτά σε κάθε πρόγραμμα, που καμιά φορά με απαίτηση του κοινού φτάνει και τα 40 τραγούδια, αλλάζουμε κάποια. Η βάση είναι τραγούδια που μπορούν να ενορχηστρωθούν για αυτό το σύνολο. Μεγάλο ρόλο έχουν τα τραγούδια του Κουγιουμτζή, του Λοΐζου, του Καλδάρα, τα ρεμπέτικα, οι μπαλάντες και κάποια των νέων συνθετών και τραγουδοποιών.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Θα ήθελα να συγκρίνετε τη μουσική που ακούμε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα με αυτή που ακούγαμε πριν από 3-4 δεκαετίες...
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Είναι αρκετά ευρεία η ερώτησή σας. Τα καινούρια τραγούδια, που εγώ ακούω προσωπικά, αυτά που μπορούμε να ονομάσουμε σύγχρονη τραγουδοποιία, μοιάζουν αρκετά και σε πολλές περιπτώσεις είναι η συνέχεια των τραγουδιών και αρκετές φορές η εξέλιξή τους. Ας πούμε τραγούδια του Μάλαμα, του Περίδη, των Κατσιμίχα, του Σέμση, του Κατσιγιάννη, της Εστουδιαντίνας, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, τα λαϊκά του Κορακάκη, του Μαχαιρίτσα. Είναι συνέχεια των καλών τραγουδιών των μεγάλων συνθετών και τραγουδοποιών, Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου, Μούτση, αλλά και του Σαββόπουλου. Και βεβαίως του Κουγιουμτζή, του Λοΐζου, του Άκη Πάνου, του Νικολόπουλου.
Και επιπλέον εκτός από τραγουδοποιούς, έχουμε πολύ καλούς μουσικούς και ερμηνευτές. Όπως ο Χαρούλης ή ο Τζουγανάκης ή μερικά χρόνια πριν ο Μανώλης Λιδάκης που είναι πολύ καλός τραγουδιστής και που επιλέγει πολύ προσεκτικά το ρεπερτόριό του. Και βεβαίως πολλοί άλλοι. Ανέφερα ενδεικτικά 3 ανθρώπους από την Κρήτη, συμπατριώτες σας, που έχουν επηρεάσει πολύ όλη τη σύγχρονη τραγουδοποιοία.
Δε ξεχνώ βέβαια να αναφέρω κάθε φορά έναν άνθρωπο, που του οφείλουμε όλοι οι μουσικοί πάρα πολλά για την προσφορά και την αφοσίωσή του στη μουσική, στην πραγματική έθνικ μουσική κατά την άποψή μου, και αυτός είναι ο Ross Daly.
Τώρα βέβαια καταλαβαίνω ότι ξέφυγα από την ερώτησή σας, ίσως με τον όρο "μουσική" που ακούμε σήμερα, εννοείται αυτά τα φασόν ας τα πούμε τραγούδια, με τις έτοιμες λούπες, κάτι μεταξύ ντίσκο και εκφυλισμένης αραβικής μουσικής. Ε, όχι αυτό δεν το θεωρώ τραγούδι. Ούτε να γκρινιάζω θέλω, ούτε και με αφορά.

ΑΝΑΤΟΛΗ: Έχετε διαγράψει μια μεγάλη πορεία στο ελληνικό τραγούδι. Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Περνώντας τα χρόνια τα σχέδια ενασχόλησης στο στούντιο με μουσικές παραγωγές υπερτερούν απέναντι στις ζωντανές εμφανίσεις. Παρ' όλα αυτά εκτός απ' αυτές τις συναυλίες που θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε στην Κρήτη και σε άλλα επιλεγμένα θέατρα στην Ελλάδα, θα συνεχίσουμε μερικές συναυλίες με το ρεμπέτικο στην Ευρώπη. Στις 29 Σεπτεμβρίου έχουμε μια μεγάλη συναυλία με τη Dulce Pontes και την Noa. Έχω δουλέψει με την καθεμία ξεχωριστά δισκογραφικά και σε συναυλίες και είναι κάτι που επιθυμούσαμε εδώ και καιρό να το πραγματοποιήσουμε και χαίρομαι πολύ γι' αυτό.

ΑΝΑΤΟΛΗ:Ποιά είναι η γνώμη σας για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση της Ελλάδας; Πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν οι καλλιτέχνες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα. Αυτή η σκληρή λιτότητα και η ανεργία, ειδικά των νέων, έχει λυγίσει τον κόσμο... τα μέτρα που παίρνονται έχουν συνήθεις αποδέκτες και υποζύγια τις ευάλωτες ομάδες. Δεν υπάρχει κανένας σοβαρός άνθρωπος που να παραδέχεται ότι οι μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός μπορεί να επιτευχθούν εις βάρος των ανθρώπων... με περικοπές στην υγεία και στην παιδεία και όλα αυτά χωρίς πραγματική ανάπτυξη.
Πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες, χωρίς λαϊκισμούς και ανέξοδα λόγια, πρέπει να κάνουν το καθήκον τους. Να συνεχίσουν πρώτα απ' όλα τη δουλειά τους, διατηρώντας την ποιότητα του λόγου και της μουσικής, της ζωντανής μουσικής που μπορεί ν' απασχολεί τους μουσικούς πάνω απ' όλα, οι οποίοι ζουν τις οικογένειές τους από τη δουλειά τους... προσφέροντας στον κόσμο, με ένα χαμηλό αντίτιμο τη δυνατότητα να δουν, αν πρόκειται για θέατρο, ή να ακούσουν, αν πρόκειται για μουσική, κάτι που αξίζει πραγματικά.
Η τέχνη είναι άυλη και οι πραγματικοί καλλιτέχνες εμπνέονται στους δύσκολους καιρούς και η τέχνη τους δίνει ελπίδα στον κόσμο και γίνεται δύναμη έκφρασης εναντίον της αδικίας.
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΛΩΝΤΖΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας