Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Φεγγάρι στη ρόδα: παιχνίδι με ποδήλατα στη Σητεία

Φεγγάρι στη ρόδα: παιχνίδι με ποδήλατα στη Σητεία Τι είναι;
Είναι μορφή του κλασσικού παιχνιδιού «σκραμπλ», αλλά με ποδήλατα μέσα στην πόλη μας! Στόχος του παιχνιδιού είναι να σχηματίσει η κάθε ομάδα όσες περισσότερες λέξεις μπορεί συλλέγοντας γράμματα. Το κάθε γράμμα έχει πόντους. Νικητής είναι όποιος καταφέρει να μαζέψει τη μεγαλύτερη βαθμολογία.

Τι χρειαζόμαστε;
Το ποδήλατό μας σε καλή κατάσταση. Φωτάκια μπρος/πίσω και για την ασφάλειά μας- κράνη. Ραδιοφωνάκι ή κινητό με ραδιόφωνο & ακουστικά.
Οποιοδήποτε τσαντάκι για να μπορεί η κάθε ομάδα να συλλέγει τα γράμματα
Την καλή μας διάθεση και το χαμόγελο μας.
Ρόλοι στο παιχνίδι 
1) ΠΑΙΚΤΕΣ – ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ
2) «ΔΑΣΚΑΛΟΙ»
3) ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ
4) TO «ΦΕΓΓΑΡΙ»
5) ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
i. παίκτης ποδηλάτης είναι ο καθένας που θα δηλώσει συμμετοχή στο παιχνίδι, είσαι εσύ!! Μπορείς να συμμετέχεις, σε ομάδα από τρία έως πέντε άτομα.
ii. δάσκαλος δεν είναι ο καθένας, έχουν ήδη επιλεγεί και φέρουν διακριτική φορεσιά. Ποδηλατώντας ή μη, περιφέρονται στην πόλη και κουβαλούν τα γράμματα για τα οποία καταδιώκονται από τους παίκτες! Καταζητούνται!
iii. κινηματογραφιστές είναι η καλλιτεχνική νότα της διοργάνωσης!! Κινηματογραφούν το παιχνίδι και μοιράζουν γράμματα, αλλά όχι με το αζημίωτο..!
iv. το φεγγάρι συμμετέχει επίσης στο παιχνίδι (φιλική συμμετοχή -guest star). Δεν βοηθά μόνο τους παίκτες να βρουν το δρόμο τους στα σκοτεινά σημεία της πόλης, αλλά κατέχει και ρόλο κλειδί στο παιχνίδι. (δες παρακάτω)
v. γραμματεία συντονίζει το παιχνίδι και βοηθάει τους παίκτες, τους βαθμολογεί και στο τέλος ανακηρύσσει τους νικητές!
Διαδικασία
Όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται στην αφετηρία (στο θεατράκι απέναντι από το άγαλμα του Βιτσεντζου Κορνάρου), και το παιχνίδι ξεκινά. Οι δάσκαλοι φεύγουν πρώτοι και τους δίνονται 10’ λεπτά να “εξαφανιστούν” μες στην πόλη. Το ίδιο και οι κινηματογραφιστές. Αμέσως μετά έρχεται η σειρά σου, και με τους υπόλοιπους συμπαίκτες ξεκινάς την φεγγαροποδηλατάδα/κυνηγητό. Κυνηγάς τους διασκορπισμένους (εντός κάποιων ορίων) δάσκαλους με σκοπό να τους πάρεις τα γράμματα!. Κάνεις ό,τι καλύτερο προκειμένου στη χειρότερη των περιπτώσεων και στο πέρασμα δύο ωρών να έχεις σχηματισμένη έστω και μια λέξη προκειμένου να διεκδικήσεις τα έπαθλα.


πώς ακριβώς μαζεύω τα γράμματα;
- απ΄ τους δασκάλους πρωτίστως. Οι Δάσκαλοι φορούν χαρακτηριστική ενδυμασία, έχουν γράμματα και σουλατσάρουν στην πόλη!!! Τους βρίσκεις και τους ζητάς ευγενικά «Δάσκαλε γράμμα!!» και σου δίνουν! Ή μπορεί και να μη σου δώσουν έτσι απλά… αλλά να αρχίσουν τις ερωτήσεις! Προσοχή όμως: 
Ο Δάσκαλος έχει το νου του (τυπικός δάσκαλος) και ξέρει πώς δεν μπορείς να τον πλησιάσεις πριν περάσουν 15΄. Ακόμα επειδή είναι αυστηρός δεν θέλει και πολύ να τον ζορίσεις γιατί τότε θα φορέσει την κόκκινη κορδέλα και θα σταματήσει να δίνει γράμματα. Γι αυτό και πρέπει να είσαι ευγενικός και υπομονετικός μαζί του.
- απ΄ τους κινηματογραφιστές. Δεν μπορείς να τους ζητήσεις εσύ τα γράμματα. Σου δίνουν τόσα γράμματα όσο είναι και το ταλέντο σου μπροστά στο φακό!! Στην περίπτωση των κινηματογραφιστών, υπάρχει ο περιορισμός των 30΄ λεπτών προκειμένου να λάβεις ξανά γράμματα. Θα πρέπει να ξέρεις ότι οι Κινηματογραφιστές, θα κάνουν μια δράση ανά μισάωρο και μπορεί να αλλάζουν χώρο, μπορεί και όχι. Μάθε που βρίσκονται, βρείτε τα καλλιτεχνικά μεταξύ σας (με αποδεικτικό, το βίντεο που θα τραβηχτεί) και πάρ’ τους όσα περισσότερα γράμματα μπορείς και σου προσφέρουν. Αλλιώς παίρνουν την κάμερα και φεύγουν. (μην κλαις, δεν πας για ηθοποιός έτσι κι αλλιώς).
- εναλλακτικά μπορείς να μπεις σε διαδικασία παζαρέματος με άλλους συμπαίκτες που πετυχαίνεις στο δρόμο και να ανταλλάξεις γράμματα μαζί τους. Πρόσεχε τι δίνεις, τι παίρνεις και αν στα αλήθεια γνωρίζεις τι γράμματα έχει ο άλλος ήδη στην κατοχή του.
- σου κάθονται όλα τα «Φ,Φ,Ω,Ω,Ω», δε σταυρώνεις λέξη; μην αγχώνεσαι μπορείς μέχρι και 3 φορές να αλλάξεις ένα γράμμα με κάποιο άλλο στην τύχη, πηγαίνοντας στην γραμματεία. Μπορείς εάν θες, να τα ανταλλάξεις όλα ταυτόχρονα (αλλά αυτό ισχύει για μία μόνο φορά).
-κι αν δε βρίσκω δάσκαλους ή κινηματογραφιστές πώς θα μαζέψω γράμματα; τότε είσαι μεν γκαντέμης, έχεις δε στον ήλιο (δηλ. φεγγάρι) μοίρα. Τότε μπαίνει στο παιχνίδι το Φεγγάρι. Είναι ψηλά και φωτεινό αλλά είναι και μες στη θάλασσα, μιλάει μες τα κύματα. Ποια κύματα; Τα Ερτζιανά κύματα! Το Φεγγάρι θα στέλνει λοιπόν ανά 5-10΄ πληροφορίες για τις θέσεις των δασκάλων ή κινηματογραφιστών μέσα από τη συχνότητα του Melody 88 FM (π.χ. «βρες έναν να μπεκροπίνει στο τάδε μπαρ», «πρόλαβε τον άλλο πριν πέσει στο Λιμάνι και πάρει τα γράμματα μαζί του» κλπ. ) Αν ωστόσο είσαι γκαντέμης και χωρίς φορητό ραδιοφωνάκι, ακόμη και τότε, περνάς μια βόλτα απ΄ τη γραμματεία, ρωτάς και μαθαίνεις. Λάβε υπ΄ όψη σου ότι πρέπει να κινηθείς άμεσα, μιας και οι «γραμματοφορείς» δεν κάθονται κάπου για πάντα.
ποιός και πώς κερδίζει
Κερδίζει ο έχων το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ από την πρόσθεση αξιών γραμμάτων σε σχηματισμένες λέξεις.
Με το πέρας των 2ωρών οι παίκτες συγκεντρώνονται στην αφετηρία. Εκεί δίνονται έξτρα 20 λεπτά για τον τελικό σχηματισμό των λέξεων και ξεκινά η διαδικασία ανάδειξης νικητών.
Οι διοργανωτές φωνάζουν:
“κανείς πάνω από 10 βαθμούς?” νααααααιιιιι!!!!!
“κανείς πάνω από 50 βαθμούς?” ναααιιιιι!!!
(λιγοστεύουν τα ναι!)
“κανείς πάνω από 100 βαθμούς?” νααιιι
(λιγοστέυουν κι άλλο)
“κανείς πάνω από 200 βαθμούς?”
μένουν 2- 3 ρωτάμε, συγκρίνουμε, επικυρώνονται, τέλος.
Εδώ πρέπει να ξέρεις ότι: Μπορεί να τρέξεις να ψάξεις, να ρωτήσεις, να μαζέψεις γράμματα αλλά…………… Για την τελική δημιουργία των λέξεων μπορείς να χρησιμοποιήσεις μέχρι 150 γράμματα (μαζί με τα μπαλαντέρ)………… Εάν όμως μαζέψεις παραπάνω θα έχεις και περισσότερες επιλογές.
Οι λέξεις πρέπει όλες να είναι διαφορετικές μεταξύ τους, δηλ. η ίδια λέξη 2 φορές σχηματισμένη είναι στην ουσία 1. Έγκυρες θεωρούνται όλες οι λέξεις του νεοελληνικού λεξικού με εξαίρεση ξενικές, αργκό, ονομασίες, άρθρα, προθέσεις, αντωνυμίες. Άκυρη και η καθαρεύουσα.
Και το σημαντικότερο……………….. Και γιατί όλα αυτά;;;;;;;
ΣΚΟΠΟΣ του παιχνιδιού είναι να περάσουμε καλά δημιουργώντας μια ευχάριστη ατμόσφαιρα στην πόλη μας, διεκδικώντας ταυτόχρονα το χώρο των ποδηλατών στους δρόμους, κάνοντας αισθητή την παρουσία μας!
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ και την ομαλή διεξαγωγή του παιχνιδιού:
1) Φροντίζουμε ώστε το ποδήλατο να είναι σε καλή κατάσταση και να έχει μπρος-πίσω φώτα
2) Φοράμε κράνη
3) Τηρούμε πιστά τον Κ.Ο.Κ.
4) Είμαστε πολύ προσεκτικοί στο δρόμο 
5) Είμαστε ευγενικοί, ήρεμοι και δε μαλώνουμε
6) Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τον εαυτό του
Συγκέντρωση 19.00–Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι τις 19.30-Ώρα έναρξης: 20.00
Φυσικά όλοι οι παίχτες πρέπει να κινούνται αποκλειστικά με ποδήλατο. Μόνο τότε οι Δάσκαλοι σου δίνουν γράμματα και οι κινηματογραφιστές σου δίνουν σημασία……….
Συμμετέχουν άτομα άνω των 16 ετών. Συμμετέχοντες μικρότερης ηλικίας πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από ενήλικα.
Μετά την λήξη μαζευόμαστε όλοι όσοι αντέχουμε στο BAR THE WALL συζητάμε τις εμπειρίες μας από το παιχνίδι και ότι άλλο επιθυμούμε ποδηλατικό η μη.

Για λεπτομέρειες μείνετε συντονισμένοι στο: https://www.facebook.com/groups/1494788844066365/

Φτιάξτε την Ομάδα σας από τρία έως πέντε άτομα, αποφασίστε το όνομα αυτής
και δηλώστε συμμετοχή στο κατάστημα
Οπτικά Αράθυμος και στον κ. Σφενδουράκη Αργύρη
ή στο κατάστημα INK CENTER και στον κ. Μανετάκη Βασίλη.
πληροφορίες στα 2843026440 και 2843022077 ώρες καταστημάτων.

Πηγή : Ανατολή



Φεγγάρι στη ρόδα: παιχνίδι με ποδήλατα στη Σητεία

Συνολικες προβολες σελιδας