Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Ανύπαρκτοι σχεδόν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις του Ν. Λασιθίου

Ανύπαρκτοι σχεδόν οι έλεγχοι στις επιχειρήσεις του Ν. Λασιθίου
Συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα Επιθεώρησης Εργασίας έχει ζητήσει ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λασιθίου Μανώλης Πεπόνης,
προκειμένου να τον ενημερώσει για την ανυπαρξία ουσιαστικού ελέγχου στις επιχειρήσεις του Νομού Λασιθίου και ως εκ τούτου την ανυπαρξία προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ειδικά αυτή την περίοδο, στον ξενοδοχειακό τομέα, αλλά και πραγματικής, κρατικής μέριμνας για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος που πνέει τα λοίσθια.
Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο κ. Πεπόνης, η αποκάλυψη ενός ολόκληρου ξενοδοχείου στον Άγιο Νικόλαο, το οποίο λειτουργούσε αρκετό καιρό, χωρίς να έχει καν άδεια λειτουργίας, απασχολώντας 17 εργαζόμενους ανασφάλιστους και απλήρωτους, αποτελεί ενδεικτικό της απουσίας αποτελεσματικού ελεγκτικού μηχανισμού. Οι υπάρχουσες Υπηρεσίες ελέγχου (Επιθεώρηση Εργασίας και Τουριστική Αστυνομία) είναι υποστελεχωμένες και ανίσχυρες ως εκ τούτου να αντεπεξέλθουν στον όγκο των επιχειρήσεων που πρέπει να ελέγξουν στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, σε ολόκληρο το Νομό Λασιθίου. Μπορεί συνολικά, η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρηματιών του τουρισμού, να είναι σωστοί και νόμιμοι, αλλά την αδυναμία των υπαρχόντων ή την απουσία άλλων ελεγκτικών μηχανισμών, κάποιοι εξ αυτών εκμεταλλεύονται εις βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόνισε.
«Είναι πια ξεκάθαρο ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που έχουν την αρμοδιότητα να ελέγξουν τη νομιμότητα λειτουργίας των επιχειρήσεων αλλά και οι άλλοι μηχανισμοί, του ΙΚΑ, της Επιθεώρησης Εργασίας κ.α., πάσχουν από έλλειψη προσωπικού. Φαινόμενα όπως του παράνομου ξενοδοχείου στον Άγιο Νικόλαο αποκαλύπτουν το μέγεθος του προβλήματος, αφού είναι σίγουρο ότι ανάλογα ζητήματα θα υπάρχουν και αλλού και γι' αυτό επιμένουμε σταθερά στην αναγκαιότητα στελέχωσης των ελεγκτικών μηχανισμών. Η Επιθεώρηση Εργασίας Λασιθίου έχει μείνει με έναν ελεγκτή και μία διοικητική υπάλληλο και καταλαβαίνουμε ότι είναι ανθρωπίνως αδύνατον να διενεργούν τους τακτικούς ελέγχους που επιβάλλονται, και επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο, μπορούν ίσα – ίσα να ανταποκριθούν σπεύδοντας όπου υπάρχουν καταγγελίες», είπε ο κ. Πεπόνης.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

 

Συνολικες προβολες σελιδας