Δευτέρα 9 Ιουνίου 2014

"Επίθεση" από λαγοκέφαλα απειλεί τους ψαράδες

Δε φτάνει η απειλή της καταστροφής του αλιευτικού πλούτου της Μεσογείου και ειδικότερα του Λιβυκού Πελάγους, λόγω της επικείμενης καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας, δε φτάνει η αδυναμία της αλιευτικής πολιτικής της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να στηρίξουν τους μικρομεσαίους ψαράδες, αλλά έρχονται μέσα σε όλα αυτά και οι πληθυσμοί των λαγόψαρων, που πολλαπλασιάζονται και μεγαλώνουν με απίστευτα γοργούς ρυθμούς, για να ολοκληρώσουν την καταστροφή.

Ο υπερπληθυσμός και οι επιθέσεις των λαγόψαρων στα αλιεύματα και τα αλιευτικά εργαλεία των ψαράδων της Μεσογείου έχει ως αποτέλεσμα να οδηγείται το θαλάσσιο οικοσύστημα στην ανισορροπία και την καταστροφή, δεδομένου ότι αποτελούν σήμερα το 80% των ψαριών που κυριαρχούν στη θάλασσα, εξαφανίζοντας πολλά άλλα χρήσιμα αλιεύματα.


Τα λαγοκέφαλα (lagocefalus tetraodontidae) δίνουν τελικά τη χαριστική βολή στην ελληνική και φυσικά και στην κρητική αλιεία. «Εδώ και 10 χρόνια, που δίνουμε την άνιση μάχη με τα λαγόψαρα, η Πολιτεία κωφεύει στις κραυγές αγωνίας μας, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει ξεφύγει και να εξελίσσεται στη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Μεσογείου. Ο πληθυσμός των λαγοκέφαλων έχει αυξηθεί υπερβολικά. Το 80% των ψαριών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στη θάλασσα της Ιεράπετρας είναι λαγοκέφαλα. Αυτό σημαίνει ολοκληρωτική καταστροφή των διχτυών μας και των άλλων αλιευτικών εργαλείων.

Παράλληλα, τα λαγοκέφαλα, επειδή τρώνε τα πάντα, έχουν εξαφανίσει σχεδόν τα ψάρια που εμείς ψαρεύουμε, όπως για παράδειγμα τις σουπιές, τα χταπόδια, τα καλαμάρια και πολλά άλλα ακριβά είδη. Όταν αυξάνεται ο πληθυσμός ενός είδους, πάντα μειώνεται ο πληθυσμός κάποιου άλλου είδους», μας είπε ο επαγγελματίας αλιέας κ. Νεκτάριος Κουγιουμουτζάκης.
«Η πρότασή μας είναι να δουν οι αρμόδιοι της Πολιτείας πώς αντιμετωπίζουν το πρόβλημα οι Ιάπωνες και οι Κύπριοι.


Να μάθουν σε όσους ενδιαφέρονται πώς αφαιρούν οι Ιάπωνες τα τοξικά μέρη αυτού του ψαριού και τα καταναλώνουν ή να επιδοτήσουν το ψάρεμα τους και να αποζημιώσουν τον αλιέα για το κάθε λαγοκέφαλο που θα ψαρεύει και θα καταστρέφει, για να μειωθεί ο πληθυσμός του προοδευτικά», προσθέτει ο κ. Νεκτάριος Κουγιουμουτζάκης.


Ο πρόεδρος των επαγγελματιών αλιέων της Ιεράπετρας κ. Λάμπης Τζαράκης έκανε ένα πείραμα προχθές, για να αποδείξει ότι η κατάσταση με τα λαγοκέφαλα έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής. «Στο λιμάνι του Αθερινόλακκου, ο πρόεδρός μας κρέμασε στο σκάφος του ένα σαλάχι και σε ελάχιστα λεπτά όρμησαν να το κατασπαράξουν περισσότερα από 50 λαγοκέφαλα, βάρους πάνω από 4 κιλά. Χρησιμοποιώντας μόνο έναν γάντζο κατάφερε να βγάλει στο σκάφος του δεκάδες λαγοκέφαλα, τα οποία βέβαια κατέστρεψε, γιατί λόγω της τοξικότητάς τους δεν είναι εμπορεύσιμα.

 Αυτό δείχνει ότι αυτά τα είδη, οι Λεσεψιανοί μετανάστες, είναι η καταστροφή της θάλασσας.
Έχουμε κάνει τα πάντα, έχουμε ενημερώσει την Πολιτεία σε όλα τα επίπεδα, έχουμε κάνει προτάσεις που θα μας δώσουν λύσεις, αλλά απάντηση δεν έχουμε πάρει από κανέναν τους», καταγγέλλει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Ιεράπετρας κ. Γιώργος Καρράς.
«Τα τελευταία χρόνια μάς κατηγορούν διάφοροι άσχετοι με το επάγγελμά μας ότι φταίμε εμείς που έχουν μειωθεί τα αλιεύματα, πράγμα που υποστηρίζει ακόμα και η Ελληνίδα επίτροπος Αλιείας και συντοπίτισσά μας κ. Μαρία Δαμανάκη.

Αυτό είναι ψέμα και άδικο, γιατί είμαστε λίγοι όσοι έχουμε μείνει στο επάγγελμα. Οι αλιείς έχουν μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 50%, όπως και τα αλιεύματα στην Κρήτη», συμπληρώνει ο κ. Νεκτάριος Κουγιουμουτζάκης.


Πρωτοεμφανίστηκαν στο Κουφονήσι

Οι Λεσσεψιανοί μετανάστες πέρασαν πριν 10 χρόνια από τη διώρυγα του Σουέζ στην πιο ζεστή θάλασσα της Μεσογείου. «Πριν από 10 χρόνια ψαρέψαμε για πρώτη φορά λαγοκέφαλα στο Κουφονήσι. Στην αρχή το μέγεθός τους δεν ξεπερνούσε τους 10 πόντους, αλλά χρόνο με το χρόνο, αφού δεν τα κυνηγούσε ούτε ο άνθρωπος ούτε κάποιο άλλο ψάρι, μεγάλωσαν και αυξήθηκαν επικίνδυνα. Τώρα βρίσκουμε λαγοκέφαλα που ξεπερνούν τα 12 κιλά. Έχει γεμίσει η θάλασσα. Μας τρώνε τα ψάρια, σκίζουν με τα κοφτερά τους δόντια τα δίχτυα μας και κόβουν τα παραγάδια μας», μας λέει ο επαγγελματίας αλιέας κ. Νίκος Κουγιουμουτζάκης. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι ερασιτέχνες αλιείς της Ιεράπετρας.

«Δέκα χρόνια πάνε ήδη που προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε χωρίς επιτυχία τα λαγόψαρα. Στο καφενείο του λιμανιού, όπου συχνάζω, οι ψαράδες καθημερινά έχουν αυτήν τη συζήτηση. Όλοι ανησυχούν για τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού του λαγοκέφαλου και για τη μείωση του εισοδήματός τους από τις ζημιές που προξενούν τρώγοντας τα αλιεύματα και τα αλιευτικά τους εργαλεία. Η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει άμεσα τη λύση που θα ανακουφίσει τους ψαράδες και θα λύσει το πρόβλημά τους», καταλήγει ο ερασιτέχνης αλιέας κ Γιώργος Δατσέρης.


Μπορεί να σκοτώσει άνθρωπο

Το Λιμεναρχείο Αγίου Νικολάου μελέτησε το ερευνητικό πρόγραμμα για το λεσσεψιανό είδος Λαγοκέφαλος, που εκπόνησε το Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών του υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου. Ο λαγοκέφαλος, όπως και πολλά άλλα μέλη της οικογένειας Tetraodontidae, περιέχει τετροδοτοξίνη, που μπορεί να είναι πηγή τροφικής δηλητηρίασης με ψηλά συσχετιζόμενα ποσοστά θνησιμότητας. Η τετροδοτοξίνη (ΤΤΧ) είναι μια ισχυρή νευροτοξίνη που φράζει το δυναμικό δράσης στα νεύρα.

 Η ΤΤΧ μπορεί να προκαλέσει θάνατο από μυϊκή παράλυση, αναπνευστική ανεπάρκεια και κατάρρευση του κυκλοφορικού συστήματος. Η κατανάλωση περίπου 25 mg TTX μπορεί να σκοτώσει ένα άτομο βάρους 75 κιλών. Στις 7-9 Δεκεμβρίου 2010, οργανώθηκε στην Κύπρο συνέδριο της FAO - EastMed με θέμα τη λεσσεψιανή μετανάστευση και τις επιπτώσεις της στην αλιεία της ανατολικής Μεσογείου, όπου συζητήθηκε μεταξύ των εκπροσώπων των χωρών της περιοχής η παρουσία του λαγοκέφαλου και τα προβλήματα που αυτός προκαλεί στην αλιεία, αλλά και στο θαλάσσιο περιβάλλον γενικότερα.

Η κοινή διαπίστωση ήταν ότι, αν και η παρουσία του είδους είναι έντονη σχεδόν παντού, καμία χώρα δεν το έχει μελετήσει σε βάθος, ούτε έχει βρει προς το παρόν τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το είδος εξαπλώνεται πλέον ραγδαία και ο περιορισμός αυτής της εξάπλωσης φαίνεται εξαιρετικά δύσκολος, αν όχι αδύνατος. Μια πιθανή λύση που μελετήθηκε από το ΤΑΘΕ ήταν η εξαγωγή του είδους σε χώρες της Ανατολής (π.χ. Ιαπωνία, Κίνα, Κορέα), όπου έχει μεγάλη εμπορική αξία.

 Μια τέτοια λύση, όχι απλά θα έλυνε το πρόβλημα, αλλά θα μετέτρεπε το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα. Συμπερασματικά, σχετικά με την εμφάνιση και τον έλεγχο πληθυσμού του λαγοκέφαλου στην ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα στη θαλάσσια περιοχή της ανατολικής Κρήτης, μπορούμε μόνο να σταματήσουμε τη ραγδαία εξάπλωσή του αλιεύοντας τα μεγάλα είδη τους μήνες Μάιο-Ιούνιο-Ιούλιο και Αύγουστο, μήνες της αναπαραγωγικής του περιόδου. Με αυτόν τον τρόπο θα ελαχιστοποιηθούν όλες οι προαναφερόμενες ζημιές που προκαλεί ο λαγοκέφαλος στο θαλάσσιο οικοσύστημα της περιοχής, αλλά και στα αλιευτικά εργαλεία των αλιέων.  

Πηγή : Nέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας