Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Πρώτη μονάδα με βιοαέριο στην Κρήτη

Η πρώτη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που θα χρησιμοποιεί βιοαέριο προγραμματίζεται να γίνει στην Κρήτη! Για την παραγωγική της διαδικασία η μονάδα θα χρησιμοποιεί...φραγκόσυκα, καλάμια και κατσίγαρο και ήδη ζητείται η σχετική έγκριση με την κατάθεση της περιβαλλοντικής μελέτης!


Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά τη δραστηριότητα «Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιοαέριο ισχύος 999 kW» της εταιρείας ΑΝΙΟΝ – ΒΙΟΑΕΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ Ε.Ε., στην θέση “Νταούσο – Γκέλα” της ανατολικής Κρήτης και αναμένεται να κριθεί από την επιτροπή Περιβάλλοντος αν και οι υπηρεσίες είναι ήδη επιφυλακτικές.

Η μονάδα θα επεξεργάζεται τις πρώτες ύλες και θα παράγει βιοαέριο το όποιο θα καίει σε μια μηχανή εσωτερικής καύσης για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Παράλληλα από την επεξεργασία θα προκύπτει χωνεμένο υπόλειμμα το οποίο μετά από ξήρανση και ενσάκιση θα πωλείται ως εδαφοβελτιωτικό καθώς και υγρό υπόλειμμα το οποίο και αυτό θα χρησιμοποιείται για λίπανση σε έκταση περίπου 1830 στρεμμάτων.

Το οικόπεδο εγκατάστασης της δραστηριότητας είναι περίπου 12 στρέμματα και βρίσκεται στην θέση «Νταούσο - Γκέλα» του Δήμου Σητείας Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Απέχει από το όριο της πόλεως Σητείας περίπου 800 μέτρα και από τον αιγιαλό περίπου 1600 μέτρα. Βρίσκεται κοντά στην εθνική οδό, είναι δίπλα στο δρόμο που οδηγεί στην προτεινόμενη ΒΙΠΕ του ΓΠΣ του δήμου Σητείας και ευρίσκεται ΔΝΔ περίπου 1000μ.του αεροδρομίου Σητείας. Στην ευρύτερη περιοχή σε ό,τι αφορά τον πρωτογενή τομέα κυριαρχεί η ελαιοκαλλιέργεια.

Πηγή : Πατρίς

Συνολικες προβολες σελιδας