Κεντρική προεκλογική ομιλία της υποψηφας Δημάρχου Σητείας Κ. Σκαρβελάκη
Αγαπητοί Συνδημότες και Συνδημότισσες.
Η παρουσία σας απόψε εδώ δείχνει ότι μπορούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε επιτέλους τα πράγματα στο Δήμο μας. Μας δίνει δύναμη και κουράγιο για αγώνα. Έναν δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας τα επόμενα 5 χρόνια για να κερδίσουμε το αυτονόητο: το δικαίωμα μας στην αξιοπρεπή διαβίωση στην όμορφη πόλη μας, το δικαίωμά μας στην πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες, το δικαίωμά μας στη υγεία!! Ένα δικαίωμα που χάσαμε από τα μνημόνια και τη παθητική στάση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Ένα δικαίωμα που ο Δήμαρχος αντάλλαξε με τη κομματική στήριξη της υποψηφιότητας του από τα μνημονιακά κόμματα!!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Ποιοι είμαστε! Η κίνηση μας δημιουργήθηκε από την ανάγκη να αλλάξουμε τη δύσκολη πραγματικότητα την οποία ζούμε και όχι μέσα από σκοπιμότητες. Δε ρωτήσαμε κανένα κόμμα αν μας επιτρέπει να συμμετάσχουμε στις εκλογές, όπως έκανε ο κος Πατεράκης πριν 4 χρόνια! Η δική μας κίνηση δημιουργήθηκε από πολίτες και θα λογοδοτήσει μόνο στους πολίτες. Είδαμε τα τελευταία χρόνια την πόλη μας να μαραζώνει, την κοινωνία μας να διαλύεται και φτάσαμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα.
Μέχρι
τώρα, είδαμε μιά τοπική αυτοδιοίκηση να στηρίζει και να παρακολουθεί
όλες αυτές τις πολιτικές που μας έχουν φέρει ως εδώ και να προσπαθεί με
έργα βιτρίνας να μας πείσει ότι πρέπει να τους ξαναεμπιστευτούμε. ΩΣ ΕΔΩ
ΟΜΩΣ. Είναι χρέος μας να αντιπαρατεθούμε σε όλες αυτές τις μνημονιακές
πολιτικές και να φτιάξουμε μια τοπική αυτοδιοίκηση με διαφάνεια, με
δημοκρατικότητα, με συμμετοχή.
Οι δημότες μας δεν μπορούν να είναι απόντες από τις αποφάσεις που παίρνονται για τον δήμο μας.
Αλήθεια κε Πατεράκη, πότε κάνατε λαϊκή συνέλευση που προβλέπεται από τον Καλλικράτη, για να συζητήσετε και να ακούσετε τα προβλήματα των πολιτών? Μόνο μια φορά, για να μας πείτε ότι ο Δήμος έχασε 2,5 εκ €, οπότε …μην περιμένετε στο εξής έργα και να βρείτε μια δικαιολογία να διαγράψετε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Καμιά αναφορά όμως στην υποχρηματοδότηση του Δήμου μας από την κεντρική κυβέρνηση. Τώρα πανηγυρίζετε γιατί καταφέρατε να πάρετε λέει άτοκο δάνειο από την κυβέρνηση. Δε μας λέτε όμως κε Δήμαρχε, υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση των χρημάτων αυτών? Πρέπει να επιστραφούν και πότε? Μήπως έχει ήδη ξεκινήσει η παρακράτηση των δόσεων από τα χρήματα που οφείλει να παίρνει ο Δήμος από την Κεντρική κυβέρνηση?
Ήρθε η ώρα, ο Δήμος Σητείας να αλλάξει προτεραιότητες. Να μη μείνει κανένας δημότης μόνος απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε. Κανένας δημότης χωρίς ρεύμα, νερό, υγεία, παιδεία.

Την ίδια ώρα που κάποιοι δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, η ΔΕΗ δεν δίνει στους Στειακούς τα χρήματα που οφείλει από τις ανεμογεννήτριες που έχει εγκαταστήσει στα χωριά μας. Τι κάνατε για αυτό κε Πατεράκη? Στείλατε επιστολές? Πολλές επιστολές??? Σας απάντησαν?
Φτάσαμε στο σημείο τα σχολεία να ζητάνε από τους γονείς και τους συλλόγους Γονέων και κηδεμόνων να συμβάλλουν με χρήματα στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, ενώ τα χρήματα που σας δίνει το κράτος για τα σχολεία του Δήμου μας έχουν μειωθεί κατά 70%. Τι κάνατε για αυτό κε Πατεράκη? Στείλατε κι άλλες επιστολές? Πιο πολλές??
Σας είπαν ότι η άρδευση πρέπει να είναι λέει αντισταθμιστική. Με λίγα λόγια ο Δήμος δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες των αγροτών σε νερό. Και εσείς τι κάνατε? Αυξήσατε κατακόρυφα τα τέλη άρδευσης. ΕΦΑΡΜΟΣΑΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ! Ούτε κουβέντα για διεκδίκηση του δικαιώματος πρόσβασης των αγροτών μας σε φθηνό νερό. Αυτή τη φορά δε στείλατε επιστολές…

Και μιας και το έφερε η κουβέντα για το νερό, αλήθεια κε Πατεράκη, ποια είναι η ξεκάθαρη θέση σας για τις Βιομηχανικές ΑΠΕ? Είσαστε υπέρ ή κατά της μετατροπής της Σητείας σε βιομηχανική ζώνη? Αφού όπως λέτε πρέπει να εξετάσουμε τη δημιουργία ΒΑΠΕ στο Χώνo και στο Καρύδι, τι το θέλατε το ΓΕΩΠΑΡΚΟ? Είναι συμβατές οι ΒΑΠΕ σας με το ΓΕΩΠΑΡΚΟ? Η εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, όχι μόνο δεν είναι συμβατή με τουριστική ανάπτυξη, αλλά στην πράξη ακυρώνει οποιαδήποτε πραγματική αναπτυξιακή προσπάθεια στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα στο σύνολό του. Δεν θα αφήσουμε να γίνει η περιοχή μας αγνώριστη, χωρίς πρωτογενή τομέα, χωρίς τουρισμό, χωρίς νερό, χωρίς κατοίκους. Ο Δήμος θα λειτουργήσει ως οργανωτής της αντίδρασης του κόσμου στο ξεπούλημα της γης μας, των ακτών μας, των βουνών μας, του τόπου μας. Αν εγκατασταθούν Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Εμέργειας, θα επέλθει καταστροφή των υδροφορέων με την ισοπέδωση χιλιάδων στρεμμάτων και τη μόλυνσή τους από την δεδομένη διαρροή τοξικών ουσιών.
Και θέλουμε και Ανάπτυξη. Τι είδους όμως?
Ανάπτυξη για μας είναι κάθετι που μπορεί να φέρει θέσεις εργασίας, προοπτικές και τουρισμό στον τόπο μας, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη είναι αυτή που διασφαλίζεται με μικρές και μεσαίες τουριστικές μονάδες. Με την αξιοποίηση και ανάδειξη των πολιτιστικών, ιστορικών, αρχαιολογικών χώρων και διαδρομών στα χωριά μας και την αναβίωση οικισμών για να ενταχθούν σε προγράμματα περιήγησης και, μέσω αυτών, την προώθηση των τοπικών προϊόντων μας.
Επιδίωξή μας είναι η στήριξη του Γεωπάρκου και η εξάπλωσή του σε άλλα τμήματα του δήμου Σητείας, και η ανάπτυξη θεματικού τουρισμού.
Μας ρωτάνε συνέχεια ποια είναι η θέση μας για την επένδυση στο Τοπλού. Είμαστε υπέρ ή κατά; Είμαστε υπέρ της επένδυσης όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα. Θα παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα, έτσι ώστε, από την επένδυση αυτή, να έχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη η τοπική κοινωνία.
Εργαλεία μας για την ανάπτυξη, είναι το αεροδρόμιο, το λιμάνι και ο Βόρειος και Νότιος Οδικός Αξονας. Πρέπει λοιπόν να τα αξιοποιήσουμε , να τα εκσυγχρονίσουμε και να διεκδικήσουμε την βελτίωσή τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Η πρώτη εικόνα που βλέπει ο ξένος επισκέπτης ,θα έπρεπε να είναι μια εικόνα καθαρής και προσεγμένης πόλης. Την βλέπει? Και η πόλη και τα χωριά μας έχουν ελλιπή καθαριότητα. Χρειάζεται επανασχεδιασμός της διαδικασίας ανακύκλωσης, σωστή διαχείρηση, συχνότερη αποκομιδή και συχνότερος καθαρισμός των κάδων απορριμάτων. Η πόλη δεν είναι μόνο το Κέντρο της , αλλά και οι πάνω γειτονιές που έχουν εικόνα εγκατάλλειψης.
Ο Βιολογικός μας επιδέχεται βελτιώσεων, για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του.
Σκοπός μας είναι η εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες.
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης του τόπου είναι και ο πρωτογενής τομέας: γεωργία – κτηνοτροφία – αλιεία. Άμεσες προτεραιότητές μας είναι η καταγραφή της κατάστασης του πρωτογενή τομέα και η δημιουργία βάσης δεδομένων στο Δήμο.Η υλοποίηση προγραμμάτων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, με τους γεωτεχνικούς (στο χωράφι) δίπλα στον αγρότη. Η προώθηση της βιολογικής γεωργίας. Η ανάδειξη της Κρητικής διατροφής και η σύνδεση της αγροτικής και διατροφικής αλυσίδας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Η ενίσχυση δράσεων για νέες καλλιέργειες και ο απεγκλωβισμός από τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς.
Για τους αλιείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, να παρθούν μέτρα για την αναγέννηση των ιχθυοαποθεμάτων, και να δημιουργηθούν ζώνες αναπαραγωγής όπου θα απαγορεύεται η αλιεία.
Το πρόγραμμά μας επιδιώκει την αναδιάρθρωση, τον εκσυγχρονισμό, και την ανασυγκρότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια απ΄όλους τους εμπλεκόμενους, για τη διατήρηση των ήδη υπαρχουσών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η νεολαία του Δήμου μας σπρώχνεται στο περιθώριο. Πρέπει να δοθεί ρόλος στους νέους μας. Ένας τόπος χωρίς τη νεολαία του δεν έχει μέλλον. Πρέπει να τους δώσουμε λόγο και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να παραμείνουν στον τόπο τους, να δουλεύουν αξιοπρεπώς και να δημιουργούν. Θέλουμε τους ντόπιους νέους επιστήμονες, να πάρουν μέρος με τις γνώσεις τους και την όρεξή τους στον σχεδιασμό του μέλλοντος του τόπου μας.
Η παιδεία, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός γενικότερα αποτελούν για μας μόνιμη, διαχρονική αξία.
Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς φορείς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων πρέπει να αφουγκράζεται τα προβλήματα των μαθητών και να προωθεί δράσεις για την αντιμετώπισή τους.
Στόχος μας είναι τα σχολεία να γίνουν πολιτιστικοί χώροι κάθε γειτονιάς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, κέντρα μάθησης ανοιχτά σε όλους.
Κανένα σχολείο δεν πρέπει να κλείσει στο Δήμο μας.
Η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Σητείας πρέπει να επαναλειτουργήσει το 2015, όταν θα επαναλειτουργήσουν όλες οι αστυνομικές σχολές.
Για το Τμήμα Διαιτολογίας & Διατροφής του ΤΕΙ Σητείας, θέλουμε τη δημιουργία μόνιμου πλαισίου συνεργασίας Δήμου και ΤΕΙ στα σχετικά με το αντικείμενο του τμήματος ζητήματα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και τόνωσης του συνεδριακού τουρισμού και να μειώσει την επιστημονική απομόνωση της περιοχής. Ως Δημοτική Αρχή θα πιέζουμε την πολιτεία για άμεση βελτίωση της ασφαλούς οδικής μετακίνησης από την πόλη στο ΤΕΙ.
Ο πολιτισμός είναι ο μοναδικός δρόμος για το κοινό μας μέλλον. Είναι η ανάσα που δίνει ποιότητα στη ζωή μας. Η αναδειξη κι ανάπτυξη του καλλιτεχνικού αισθήματος, η προαγωγή των τοπικών λάογραφικών καλλιτεχνικών και πολιστικών δραστηριοτήτων, δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη.
Η άθληση είναι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προσφέρεται στους Δημότες με προσανατολισμό την υγεία, σωματική και ψυχική. Μας αφορά η άθληση, όχι μόνο ως πρωταθλητισμός, αλλά και σαν δραστηριότητα για όλους. Γι’ αυτό η Δημοτική Αρχή πρέπει να φροντίσει για την πλήρη λειτουργία όλων των αθλητικών υποδομών, και να είναι δίπλα στους αθλητικούς ομίλους του Δήμου μας, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους.
Για την σωστή λειτουργία του Δήμου μας απαιτείται οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος , και απόλυτη οικονομική διαφάνεια. Εφαρμογή μέτρων ενάντια στη διαπλοκή, τη διαφθορά, και τις πελατειακές σχέσεις. Πλήρης διαφάνεια σε όλες τις προμήθειες, τις εργολαβίες, τις μελέτες, με αδιάβλητες διαδικασίες. Ετήσια δημόσια απολογιστική συνεδρίαση σε λαϊκή συνέλευση. Ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας με την καθιέρωση λαϊκών συνελεύσεων και συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια. Υπεράσπιση των εργαζομένων στο Δήμο μας από τα μέτρα της διαθεσιμότητας και της απόλυσης. Θα αγωνιστούμε για να μην φύγει κανένας εργαζόμενος από το Δήμο!
Δεν θα παραμελήσουμε περιοχές του Δήμου Σητείας. Τα χωριά του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού έχουν αφεθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια στη μοίρα τους. Όμως εκεί ζουν άνθρωποι με πραγματικά, καθημερινά προβλήματα, που μόνο με διαδημοτική συνεργασία μπορούν να λυθούν. Εσείς κ. Πατεράκη δεν συναντηθήκατε επίσημα με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας να τα δείτε από κοινού? Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεργαστούμε με όποια Δημοτική Αρχή εκλεγεί στην Ιεράπετρα για να τα επιλύσουμε.
Και μιας και μιλάμε για λειτουργία του Δήμου, διαφάνεια, και δημοκρατικές διαδικασιες..… Εσείς κε Πατεράκη, πώς πήρατε την απόφαση του έργου Ανάπλασης, που θα καθορίσει την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης . Ρωτήσατε τον κόσμο? Συμβουλευτήκατε τους μηχανικούς της πόλης? Σκεφτήκατε τις συνέπειες αυτού του έργου στη καθημερινότητα των Δημοτών?
Μας λέτε κε Δήμαρχε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα πόδια μας και τα ποδήλατά μας για να κάνουμε τις δουλείες μας στην πόλη. Αυτά να τα πείτε στους κατοίκους της Σητείας που έχουν τα σπίτια τους στην πάνω γειτονιά, στους ηλικιωμένους και στους συνδημότες μας από τα χωριά που επισκέπτονται την πόλη μας. Και αυτοί θα πρέπει να έρχονται με τα πόδια και με ποδήλατα? Που θα παρκάρουν όλοι αυτοί? Γιατί δεν προέβλεψε η μελέτη και θέση για πάρκινγκ, μόνο μπαίνετε τώρα στη διαδικασία να ψάχνετε να ενοικιάσετε χώρο στάθμευσης επιβαρύνοντας το Δήμο με πάγια έξοδα? Πόσο συμβατή είναι η ανάπλαση αυτή με τη Σητεία, μια πόλη που είναι αμφιθεατρικά χτισμένη και οι Σητειακοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους?
Μήπως ένα δίκτυο συγκοινωνίας μέσα στη πόλη θα ήταν η λύση στο κυκλοφοριακό?
Και φτάνουμε στη νούμερο ένα προτεραιότητά μας. Το νοσοκομείο μας και οι δομές αλληλεγγύης. Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της επαρχίας Σητείας δημιουργεί την ανάγκη αυτόνομης Νοσοκομειακής Μονάδας. Μέχρι σήμερα η συνεχής , υποβάθμισή του οφείλεται και στην παθητική στάση που τήρησε η σημερινή Δημοτική Αρχή. Δεν διεκδίκησε δυναμικά αυτά που έπρεπε και τώρα βιώνουμε τα αποτελέσματα της υποχωρητικότητάς της. Λέτε κε Δήμαρχε ότι οι πολλοί γιατροί στο ψηφοδέλτιό σας είναι εγγύηση για να προχωρήσετε διαδικασίες αναβάθμισης του Νοσοκομείου. Είδαμε και αυτούς που είχατε την προηγούμενη φορά στο ψηφοδέλτιο και εκλέχτηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, πόσο πολύ νοιάστηκαν για το Νοσοκομείο. Τόσο που έφυγαν για άλλο νοσοκομείο και μπήκαν υποψήφιοι σε περιφερειακό συνδυασμό της Ν.Δ.
Διεκδικούμε αυτόνομο- αυτοδιοίκητο νοσοκομείο 110 κλινών σε πλήρη ανάπτυξη. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες του νοσοκομείου μας. Το νοσοκομείο μας πρέπει να γίνει κέντρο αλληλεγγύης για όλους τους κατοίκους του Δήμου, για όλους τους ανασφάλιστους. Κανένας κάτοικος του δήμου Σητείας χωρίς περίθαλψη και φάρμακα.
Διεκδικούμε επίσης την ενίσχυση και στελέχωση των αγροτικών ιατρείων,την ενεργοποίηση της επιτροπής υγείας του Δήμου,τη δημιουργία προϋποθέσεων ιατρικού τουρισμού σε συνεργασία με φορείς.
Θα προωθήσουμε όλες τις δομές αλληλεγγυής, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικό φαρμακείο και ιατρείο και θα ενισχύσουμε το πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας διαχέοντας το έργο του σε όλες τις περιοχές του Δήμου.
Θα στηρίξουμε το σύλλογο ΑΜΕΑ για τη δημιουργία κέντρου ημερήσιας φροντίδας και θα σχεδιάσουμε την αναβάθμιση και διεύρυνση των Παιδικών Σταθμών για την εξυπηρέτηση εργαζόμενων οικογενειών.
Λένε ότι δεν έχουμε εμπειρία για να τα εφαρμόσουμε όλα αυτά. Αλήθεια κε Πατεράκη, εσείς που βρήκατε την εμπειρία όταν ασχοληθήκατε για πρώτη φορά με την αυτοδιοίκηση? Στα κομματικά γραφεία? Και για πείτε μας ποια είναι τα δικά σας έμπειρα στελέχη για τα οποία καυχιέστε? Να σας πω εγώ: Μήπως είναι οι αντιδήμαρχοι που ορίσατε κατόπιν συμφωνίας με κυβερνητικούς βουλευτές? Μήπως είναι οι άλλοι αντιδήμαρχοι που μας φορτώσατε για να γλιτώσουν οι ίδιοι τη μετακίνηση στην υπηρεσία τους , η έδρα της οποίας με δική σας ευθύνη μεταφέρθηκε αλλού?
Και για να σας απαντήσουμε για αυτά που αύριο θα μας κατηγορήσετε, η δική μας παρουσία οφείλεται στην δική σας ανεπάρκεια!
Ο συνδυασμός μας αποτελείται από νέους ανθρώπους με εφόδια την εμπειρία τους από την δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε στον Δήμο μας. Είμαστε περήφανοι που η Κίνησή μας μπόρεσε να συσπειρώσει ανθρώπους νέους που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με τα κοινά. Κι ενώ σήμερα ακούμε συχνά ότι οι νέοι δεν θέλουν να έχουν σχέση με την πολιτική και τα κοινά, ήρθαν μαζί μας να αγωνισθούν για το Δήμο μας. Κι αυτό μάς τιμά.
Ξέρουμε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να τα αλλάξει όλα. ΌΜΩΣ μπορούμε να υπερασπιστούμε με αξιοπρέπεια τα δικαιώματά μας, να σχεδιάσουμε όλοι μαζί και να δημιουργήσουμε το μέλλον μας. Θέλουμε και μπορούμε όλοι μαζί να χαράξουμε τη δική μας πολιτική, αυτήν που θα υπηρετεί τους Δημότες, τους ανθρώπους, την πόλη μας, και θα εναντιώνεται με δικές μας αποφάσεις σε καταστροφικές για τον τόπο μας πολιτικές.
Καλό βράδυ, και στις 18 του Μάη, σας περιμένουμε όλους πάλι εδώ να γιορτάσουμε γιατί εμείς θα είμαστε οι νικητές!
Σας ευχαριστώ πολύ.
Πηγή : Aνατολή
Video : StudioVai
Αγαπητοί Συνδημότες και Συνδημότισσες.
Η παρουσία σας απόψε εδώ δείχνει ότι μπορούμε όλοι μαζί να αλλάξουμε επιτέλους τα πράγματα στο Δήμο μας. Μας δίνει δύναμη και κουράγιο για αγώνα. Έναν δύσκολο αγώνα που έχουμε μπροστά μας τα επόμενα 5 χρόνια για να κερδίσουμε το αυτονόητο: το δικαίωμα μας στην αξιοπρεπή διαβίωση στην όμορφη πόλη μας, το δικαίωμά μας στην πρόσβαση σε κρατικές υπηρεσίες, το δικαίωμά μας στη υγεία!! Ένα δικαίωμα που χάσαμε από τα μνημόνια και τη παθητική στάση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Ένα δικαίωμα που ο Δήμαρχος αντάλλαξε με τη κομματική στήριξη της υποψηφιότητας του από τα μνημονιακά κόμματα!!
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Ποιοι είμαστε! Η κίνηση μας δημιουργήθηκε από την ανάγκη να αλλάξουμε τη δύσκολη πραγματικότητα την οποία ζούμε και όχι μέσα από σκοπιμότητες. Δε ρωτήσαμε κανένα κόμμα αν μας επιτρέπει να συμμετάσχουμε στις εκλογές, όπως έκανε ο κος Πατεράκης πριν 4 χρόνια! Η δική μας κίνηση δημιουργήθηκε από πολίτες και θα λογοδοτήσει μόνο στους πολίτες. Είδαμε τα τελευταία χρόνια την πόλη μας να μαραζώνει, την κοινωνία μας να διαλύεται και φτάσαμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα.
Οι δημότες μας δεν μπορούν να είναι απόντες από τις αποφάσεις που παίρνονται για τον δήμο μας.
Αλήθεια κε Πατεράκη, πότε κάνατε λαϊκή συνέλευση που προβλέπεται από τον Καλλικράτη, για να συζητήσετε και να ακούσετε τα προβλήματα των πολιτών? Μόνο μια φορά, για να μας πείτε ότι ο Δήμος έχασε 2,5 εκ €, οπότε …μην περιμένετε στο εξής έργα και να βρείτε μια δικαιολογία να διαγράψετε το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου. Καμιά αναφορά όμως στην υποχρηματοδότηση του Δήμου μας από την κεντρική κυβέρνηση. Τώρα πανηγυρίζετε γιατί καταφέρατε να πάρετε λέει άτοκο δάνειο από την κυβέρνηση. Δε μας λέτε όμως κε Δήμαρχε, υπάρχουν περιορισμοί στη χρήση των χρημάτων αυτών? Πρέπει να επιστραφούν και πότε? Μήπως έχει ήδη ξεκινήσει η παρακράτηση των δόσεων από τα χρήματα που οφείλει να παίρνει ο Δήμος από την Κεντρική κυβέρνηση?
Ήρθε η ώρα, ο Δήμος Σητείας να αλλάξει προτεραιότητες. Να μη μείνει κανένας δημότης μόνος απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε. Κανένας δημότης χωρίς ρεύμα, νερό, υγεία, παιδεία.
Την ίδια ώρα που κάποιοι δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, η ΔΕΗ δεν δίνει στους Στειακούς τα χρήματα που οφείλει από τις ανεμογεννήτριες που έχει εγκαταστήσει στα χωριά μας. Τι κάνατε για αυτό κε Πατεράκη? Στείλατε επιστολές? Πολλές επιστολές??? Σας απάντησαν?
Φτάσαμε στο σημείο τα σχολεία να ζητάνε από τους γονείς και τους συλλόγους Γονέων και κηδεμόνων να συμβάλλουν με χρήματα στις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων, ενώ τα χρήματα που σας δίνει το κράτος για τα σχολεία του Δήμου μας έχουν μειωθεί κατά 70%. Τι κάνατε για αυτό κε Πατεράκη? Στείλατε κι άλλες επιστολές? Πιο πολλές??
Σας είπαν ότι η άρδευση πρέπει να είναι λέει αντισταθμιστική. Με λίγα λόγια ο Δήμος δεν μπορεί να χρηματοδοτεί τις ανάγκες των αγροτών σε νερό. Και εσείς τι κάνατε? Αυξήσατε κατακόρυφα τα τέλη άρδευσης. ΕΦΑΡΜΟΣΑΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ! Ούτε κουβέντα για διεκδίκηση του δικαιώματος πρόσβασης των αγροτών μας σε φθηνό νερό. Αυτή τη φορά δε στείλατε επιστολές…
Και μιας και το έφερε η κουβέντα για το νερό, αλήθεια κε Πατεράκη, ποια είναι η ξεκάθαρη θέση σας για τις Βιομηχανικές ΑΠΕ? Είσαστε υπέρ ή κατά της μετατροπής της Σητείας σε βιομηχανική ζώνη? Αφού όπως λέτε πρέπει να εξετάσουμε τη δημιουργία ΒΑΠΕ στο Χώνo και στο Καρύδι, τι το θέλατε το ΓΕΩΠΑΡΚΟ? Είναι συμβατές οι ΒΑΠΕ σας με το ΓΕΩΠΑΡΚΟ? Η εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων παραγωγής ενέργειας, όχι μόνο δεν είναι συμβατή με τουριστική ανάπτυξη, αλλά στην πράξη ακυρώνει οποιαδήποτε πραγματική αναπτυξιακή προσπάθεια στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα στο σύνολό του. Δεν θα αφήσουμε να γίνει η περιοχή μας αγνώριστη, χωρίς πρωτογενή τομέα, χωρίς τουρισμό, χωρίς νερό, χωρίς κατοίκους. Ο Δήμος θα λειτουργήσει ως οργανωτής της αντίδρασης του κόσμου στο ξεπούλημα της γης μας, των ακτών μας, των βουνών μας, του τόπου μας. Αν εγκατασταθούν Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Εμέργειας, θα επέλθει καταστροφή των υδροφορέων με την ισοπέδωση χιλιάδων στρεμμάτων και τη μόλυνσή τους από την δεδομένη διαρροή τοξικών ουσιών.
Και θέλουμε και Ανάπτυξη. Τι είδους όμως?
Ανάπτυξη για μας είναι κάθετι που μπορεί να φέρει θέσεις εργασίας, προοπτικές και τουρισμό στον τόπο μας, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη είναι αυτή που διασφαλίζεται με μικρές και μεσαίες τουριστικές μονάδες. Με την αξιοποίηση και ανάδειξη των πολιτιστικών, ιστορικών, αρχαιολογικών χώρων και διαδρομών στα χωριά μας και την αναβίωση οικισμών για να ενταχθούν σε προγράμματα περιήγησης και, μέσω αυτών, την προώθηση των τοπικών προϊόντων μας.
Επιδίωξή μας είναι η στήριξη του Γεωπάρκου και η εξάπλωσή του σε άλλα τμήματα του δήμου Σητείας, και η ανάπτυξη θεματικού τουρισμού.
Μας ρωτάνε συνέχεια ποια είναι η θέση μας για την επένδυση στο Τοπλού. Είμαστε υπέρ ή κατά; Είμαστε υπέρ της επένδυσης όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα. Θα παρακολουθούμε στενά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων για το περιβάλλον και τα εργασιακά δικαιώματα, έτσι ώστε, από την επένδυση αυτή, να έχει τα μέγιστα δυνατά οφέλη η τοπική κοινωνία.
Εργαλεία μας για την ανάπτυξη, είναι το αεροδρόμιο, το λιμάνι και ο Βόρειος και Νότιος Οδικός Αξονας. Πρέπει λοιπόν να τα αξιοποιήσουμε , να τα εκσυγχρονίσουμε και να διεκδικήσουμε την βελτίωσή τους προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Η πρώτη εικόνα που βλέπει ο ξένος επισκέπτης ,θα έπρεπε να είναι μια εικόνα καθαρής και προσεγμένης πόλης. Την βλέπει? Και η πόλη και τα χωριά μας έχουν ελλιπή καθαριότητα. Χρειάζεται επανασχεδιασμός της διαδικασίας ανακύκλωσης, σωστή διαχείρηση, συχνότερη αποκομιδή και συχνότερος καθαρισμός των κάδων απορριμάτων. Η πόλη δεν είναι μόνο το Κέντρο της , αλλά και οι πάνω γειτονιές που έχουν εικόνα εγκατάλλειψης.
Ο Βιολογικός μας επιδέχεται βελτιώσεων, για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του.
Σκοπός μας είναι η εγκατάσταση Βιολογικού Καθαρισμού και σε όλες τις Τοπικές Κοινότητες.
Βασικός πυλώνας ανάπτυξης του τόπου είναι και ο πρωτογενής τομέας: γεωργία – κτηνοτροφία – αλιεία. Άμεσες προτεραιότητές μας είναι η καταγραφή της κατάστασης του πρωτογενή τομέα και η δημιουργία βάσης δεδομένων στο Δήμο.Η υλοποίηση προγραμμάτων παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, με τους γεωτεχνικούς (στο χωράφι) δίπλα στον αγρότη. Η προώθηση της βιολογικής γεωργίας. Η ανάδειξη της Κρητικής διατροφής και η σύνδεση της αγροτικής και διατροφικής αλυσίδας με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Η ενίσχυση δράσεων για νέες καλλιέργειες και ο απεγκλωβισμός από τη μονοκαλλιέργεια της ελιάς.
Για τους αλιείς, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, να παρθούν μέτρα για την αναγέννηση των ιχθυοαποθεμάτων, και να δημιουργηθούν ζώνες αναπαραγωγής όπου θα απαγορεύεται η αλιεία.
Το πρόγραμμά μας επιδιώκει την αναδιάρθρωση, τον εκσυγχρονισμό, και την ανασυγκρότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει να καταβληθεί συντονισμένη προσπάθεια απ΄όλους τους εμπλεκόμενους, για τη διατήρηση των ήδη υπαρχουσών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Η νεολαία του Δήμου μας σπρώχνεται στο περιθώριο. Πρέπει να δοθεί ρόλος στους νέους μας. Ένας τόπος χωρίς τη νεολαία του δεν έχει μέλλον. Πρέπει να τους δώσουμε λόγο και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να παραμείνουν στον τόπο τους, να δουλεύουν αξιοπρεπώς και να δημιουργούν. Θέλουμε τους ντόπιους νέους επιστήμονες, να πάρουν μέρος με τις γνώσεις τους και την όρεξή τους στον σχεδιασμό του μέλλοντος του τόπου μας.
Η παιδεία, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός γενικότερα αποτελούν για μας μόνιμη, διαχρονική αξία.
Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς φορείς και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων πρέπει να αφουγκράζεται τα προβλήματα των μαθητών και να προωθεί δράσεις για την αντιμετώπισή τους.
Στόχος μας είναι τα σχολεία να γίνουν πολιτιστικοί χώροι κάθε γειτονιάς, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, κέντρα μάθησης ανοιχτά σε όλους.
Κανένα σχολείο δεν πρέπει να κλείσει στο Δήμο μας.
Η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Σητείας πρέπει να επαναλειτουργήσει το 2015, όταν θα επαναλειτουργήσουν όλες οι αστυνομικές σχολές.
Για το Τμήμα Διαιτολογίας & Διατροφής του ΤΕΙ Σητείας, θέλουμε τη δημιουργία μόνιμου πλαισίου συνεργασίας Δήμου και ΤΕΙ στα σχετικά με το αντικείμενο του τμήματος ζητήματα. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και τόνωσης του συνεδριακού τουρισμού και να μειώσει την επιστημονική απομόνωση της περιοχής. Ως Δημοτική Αρχή θα πιέζουμε την πολιτεία για άμεση βελτίωση της ασφαλούς οδικής μετακίνησης από την πόλη στο ΤΕΙ.
Ο πολιτισμός είναι ο μοναδικός δρόμος για το κοινό μας μέλλον. Είναι η ανάσα που δίνει ποιότητα στη ζωή μας. Η αναδειξη κι ανάπτυξη του καλλιτεχνικού αισθήματος, η προαγωγή των τοπικών λάογραφικών καλλιτεχνικών και πολιστικών δραστηριοτήτων, δεν είναι πολυτέλεια, είναι ανάγκη.
Η άθληση είναι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προσφέρεται στους Δημότες με προσανατολισμό την υγεία, σωματική και ψυχική. Μας αφορά η άθληση, όχι μόνο ως πρωταθλητισμός, αλλά και σαν δραστηριότητα για όλους. Γι’ αυτό η Δημοτική Αρχή πρέπει να φροντίσει για την πλήρη λειτουργία όλων των αθλητικών υποδομών, και να είναι δίπλα στους αθλητικούς ομίλους του Δήμου μας, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους.
Για την σωστή λειτουργία του Δήμου μας απαιτείται οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος , και απόλυτη οικονομική διαφάνεια. Εφαρμογή μέτρων ενάντια στη διαπλοκή, τη διαφθορά, και τις πελατειακές σχέσεις. Πλήρης διαφάνεια σε όλες τις προμήθειες, τις εργολαβίες, τις μελέτες, με αδιάβλητες διαδικασίες. Ετήσια δημόσια απολογιστική συνεδρίαση σε λαϊκή συνέλευση. Ενίσχυση της άμεσης δημοκρατίας με την καθιέρωση λαϊκών συνελεύσεων και συνεργασία με τα Τοπικά Συμβούλια. Υπεράσπιση των εργαζομένων στο Δήμο μας από τα μέτρα της διαθεσιμότητας και της απόλυσης. Θα αγωνιστούμε για να μην φύγει κανένας εργαζόμενος από το Δήμο!
Δεν θα παραμελήσουμε περιοχές του Δήμου Σητείας. Τα χωριά του πρώην Δήμου Μακρύ Γιαλού έχουν αφεθεί τα τελευταία δυόμιση χρόνια στη μοίρα τους. Όμως εκεί ζουν άνθρωποι με πραγματικά, καθημερινά προβλήματα, που μόνο με διαδημοτική συνεργασία μπορούν να λυθούν. Εσείς κ. Πατεράκη δεν συναντηθήκατε επίσημα με τον Δήμαρχο Ιεράπετρας να τα δείτε από κοινού? Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα συνεργαστούμε με όποια Δημοτική Αρχή εκλεγεί στην Ιεράπετρα για να τα επιλύσουμε.
Και μιας και μιλάμε για λειτουργία του Δήμου, διαφάνεια, και δημοκρατικές διαδικασιες..… Εσείς κε Πατεράκη, πώς πήρατε την απόφαση του έργου Ανάπλασης, που θα καθορίσει την εικόνα και τη λειτουργία της πόλης . Ρωτήσατε τον κόσμο? Συμβουλευτήκατε τους μηχανικούς της πόλης? Σκεφτήκατε τις συνέπειες αυτού του έργου στη καθημερινότητα των Δημοτών?
Μας λέτε κε Δήμαρχε να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τα πόδια μας και τα ποδήλατά μας για να κάνουμε τις δουλείες μας στην πόλη. Αυτά να τα πείτε στους κατοίκους της Σητείας που έχουν τα σπίτια τους στην πάνω γειτονιά, στους ηλικιωμένους και στους συνδημότες μας από τα χωριά που επισκέπτονται την πόλη μας. Και αυτοί θα πρέπει να έρχονται με τα πόδια και με ποδήλατα? Που θα παρκάρουν όλοι αυτοί? Γιατί δεν προέβλεψε η μελέτη και θέση για πάρκινγκ, μόνο μπαίνετε τώρα στη διαδικασία να ψάχνετε να ενοικιάσετε χώρο στάθμευσης επιβαρύνοντας το Δήμο με πάγια έξοδα? Πόσο συμβατή είναι η ανάπλαση αυτή με τη Σητεία, μια πόλη που είναι αμφιθεατρικά χτισμένη και οι Σητειακοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους?
Μήπως ένα δίκτυο συγκοινωνίας μέσα στη πόλη θα ήταν η λύση στο κυκλοφοριακό?
Και φτάνουμε στη νούμερο ένα προτεραιότητά μας. Το νοσοκομείο μας και οι δομές αλληλεγγύης. Η γεωγραφική ιδιαιτερότητα της επαρχίας Σητείας δημιουργεί την ανάγκη αυτόνομης Νοσοκομειακής Μονάδας. Μέχρι σήμερα η συνεχής , υποβάθμισή του οφείλεται και στην παθητική στάση που τήρησε η σημερινή Δημοτική Αρχή. Δεν διεκδίκησε δυναμικά αυτά που έπρεπε και τώρα βιώνουμε τα αποτελέσματα της υποχωρητικότητάς της. Λέτε κε Δήμαρχε ότι οι πολλοί γιατροί στο ψηφοδέλτιό σας είναι εγγύηση για να προχωρήσετε διαδικασίες αναβάθμισης του Νοσοκομείου. Είδαμε και αυτούς που είχατε την προηγούμενη φορά στο ψηφοδέλτιο και εκλέχτηκαν Δημοτικοί Σύμβουλοι, πόσο πολύ νοιάστηκαν για το Νοσοκομείο. Τόσο που έφυγαν για άλλο νοσοκομείο και μπήκαν υποψήφιοι σε περιφερειακό συνδυασμό της Ν.Δ.
Διεκδικούμε αυτόνομο- αυτοδιοίκητο νοσοκομείο 110 κλινών σε πλήρη ανάπτυξη. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που να καλύπτει τις ανάγκες του νοσοκομείου μας. Το νοσοκομείο μας πρέπει να γίνει κέντρο αλληλεγγύης για όλους τους κατοίκους του Δήμου, για όλους τους ανασφάλιστους. Κανένας κάτοικος του δήμου Σητείας χωρίς περίθαλψη και φάρμακα.
Διεκδικούμε επίσης την ενίσχυση και στελέχωση των αγροτικών ιατρείων,την ενεργοποίηση της επιτροπής υγείας του Δήμου,τη δημιουργία προϋποθέσεων ιατρικού τουρισμού σε συνεργασία με φορείς.
Θα προωθήσουμε όλες τις δομές αλληλεγγυής, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικό φαρμακείο και ιατρείο και θα ενισχύσουμε το πρόγραμμα προαγωγής αυτοβοήθειας διαχέοντας το έργο του σε όλες τις περιοχές του Δήμου.
Θα στηρίξουμε το σύλλογο ΑΜΕΑ για τη δημιουργία κέντρου ημερήσιας φροντίδας και θα σχεδιάσουμε την αναβάθμιση και διεύρυνση των Παιδικών Σταθμών για την εξυπηρέτηση εργαζόμενων οικογενειών.
Λένε ότι δεν έχουμε εμπειρία για να τα εφαρμόσουμε όλα αυτά. Αλήθεια κε Πατεράκη, εσείς που βρήκατε την εμπειρία όταν ασχοληθήκατε για πρώτη φορά με την αυτοδιοίκηση? Στα κομματικά γραφεία? Και για πείτε μας ποια είναι τα δικά σας έμπειρα στελέχη για τα οποία καυχιέστε? Να σας πω εγώ: Μήπως είναι οι αντιδήμαρχοι που ορίσατε κατόπιν συμφωνίας με κυβερνητικούς βουλευτές? Μήπως είναι οι άλλοι αντιδήμαρχοι που μας φορτώσατε για να γλιτώσουν οι ίδιοι τη μετακίνηση στην υπηρεσία τους , η έδρα της οποίας με δική σας ευθύνη μεταφέρθηκε αλλού?
Και για να σας απαντήσουμε για αυτά που αύριο θα μας κατηγορήσετε, η δική μας παρουσία οφείλεται στην δική σας ανεπάρκεια!
Ο συνδυασμός μας αποτελείται από νέους ανθρώπους με εφόδια την εμπειρία τους από την δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε στον Δήμο μας. Είμαστε περήφανοι που η Κίνησή μας μπόρεσε να συσπειρώσει ανθρώπους νέους που δεν έχουν ασχοληθεί ξανά με τα κοινά. Κι ενώ σήμερα ακούμε συχνά ότι οι νέοι δεν θέλουν να έχουν σχέση με την πολιτική και τα κοινά, ήρθαν μαζί μας να αγωνισθούν για το Δήμο μας. Κι αυτό μάς τιμά.
Ξέρουμε ότι ο Δήμος δεν μπορεί να τα αλλάξει όλα. ΌΜΩΣ μπορούμε να υπερασπιστούμε με αξιοπρέπεια τα δικαιώματά μας, να σχεδιάσουμε όλοι μαζί και να δημιουργήσουμε το μέλλον μας. Θέλουμε και μπορούμε όλοι μαζί να χαράξουμε τη δική μας πολιτική, αυτήν που θα υπηρετεί τους Δημότες, τους ανθρώπους, την πόλη μας, και θα εναντιώνεται με δικές μας αποφάσεις σε καταστροφικές για τον τόπο μας πολιτικές.
Καλό βράδυ, και στις 18 του Μάη, σας περιμένουμε όλους πάλι εδώ να γιορτάσουμε γιατί εμείς θα είμαστε οι νικητές!
Σας ευχαριστώ πολύ.
Πηγή : Aνατολή
Video : StudioVai
Δείτε Ακόμα
Το ψηφοδέλτιο της "Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας"
Το ψηφοδέλτιο της "Ενωτικής Αγωνιστικής κίνησης Σητείας"
Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού "Σητεία Δήμος Αλλάζει"