ήταν η ξεκάθαρη τοποθέτηση των κατοίκων της ξεχασμένης Σητείας προς τον Αλέξη Τσίπρα ζητώντας του να συστρατευτεί στην προοπτική της αρμονικής ανάπτυξης του τόπου. Από τον Άγιο Νικόλαο ώς τη Σητεία και από τον Μακρύ Γιαλό ώς την Ιεράπετρα οι κάτοικοι του ανατολικότερου νομού της ελληνικής επικράτειας παρουσίασαν στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τα προβλήματα που βασανίζουν τον τόπο τους μετά από τη συστηματική εγκατάλειψη δεκαετιών στην οποία η κεντρική εξουσία έχει καταδικάσει το Λασίθι.
Ξεχασμένοι, παραμελημένοι και εγκαταλελειμμένοι, οι κάτοικοι της περιοχής εδώ και δεκαετίες συνέδεσαν την επιβίωσή τους τόσο με την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή όσο και με τον τουρισμό. Τα χρόνια των Μνημονίων, όμως, αυτός ο ξεχασμένος τόπος βρέθηκε στο μάτι ενός κερδοσκοπικού κυκλώνα και αποτελεί λεία των διεθνών τοκογλύφων και των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Συγκεκριμένα, τα τελευταία τρία χρόνια, όπως εξήγησε στον Αλέξη Τσίπρα η εκπρόσωπος των τοπικών φορέων της Σητείας Στέλλα Αϊλαμάκη, «μεγάλες εταιρείες επενδύουν στον ενεργειακό τομέα με ελαστικότατους όρους στο ιδιοκτησιακό, ώστε να διευκολύνονται σε βάρος των πολιτών, εφαρμόζοντας την τεχνολογία των ηλιοθερμικών σταθμών, η οποία παρ' όλο που θεωρείται ΑΠΕ είναι άκρως επικίνδυνη για το περιβάλλον και τον άνθρωπο». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως η περιοχή «χρειάζεται μια άλλη στρατηγική και ένα διαφορετικό μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης σε αντίθεση με τις φαραωνικές εγκαταστάσεις που αλλοιώνουν το περιβάλλον». Στον δρόμο για την Σητεία ο Αλέξης Τσίπρας είχε την ευκαιρία να δει τον «βιασμό» που έχει υποστεί το περιβάλλον. Όπως εξηγεί ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ Κωστής Δερμιτζάκης, «με την εγκατάσταση των ηλιοθερμικών σταθμών και των δεκάδων ανεμογεννητριών, ήρθαν να επιβαρύνουν το ήδη επιβαρυμένο από το εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αθερινόλακο περιβάλλον». Οι κάτοικοι της περιοχής, παρά τις δεκάδες παραστάσεις διαμαρτυρίας στις αρμόδιες αρχές και τις προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας, γίνονται μάρτυρες σήμερα σε μια επιχείρηση ολοκληρωτικής υποβάθμισης του περιβάλλοντος.
Αφήσανε να διογκωθούν τα προβλήματα και τώρα ξεπουλάνε την περιοχή
«Σε όλους αυτούς που χαρακτηρίζουν το Λασίθι προβληματικό τόπο, εγώ θα πω ότι εδώ έχουμε ένα προβληματικό κράτος που από τη μια άφησε να διογκωθούν τα προβλήματα και από την άλλη έρχεται να ξεπουλήσει ό,τι έχει απομείνει στην περιοχή» ήταν τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα όταν οι κάτοικοι της Σητείας τού θύμισαν πως κάποτε ένας εκσυγχρονιστής πρωθυπουργός είχε παρομοιάσει τη γη με «του διαόλου τη μάνα».Η περιοχή διαθέτει μεγάλο γεωφυσικό πλούτο (σπήλαια, φαράγγια, σπάνια πετρώματα, παλαιοντολογικά ευρήματα και απολιθώματα) και προγραμματίζεται η δημιουργία Γεωπάρκου από το οροπέδιο του Καρυδίου μέχρι την ανατολική ακτογραμμή, με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής έρευνας, της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, την οικονομική ανάπτυξη με την προώθηση του γεωτουρισμού και του εναλλακτικού τουρισμού. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg με απώτερο στόχο την ένταξη της περιοχής στα Γεωπάρκα της UNESCO. «Εδώ μπορεί να υπάρξει ήπια τουριστική ανάπτυξη γιατί ο τόπος είναι ευλογημένος» ήταν η διαπίστωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όταν οι κάτοικοι της Σητείας τού παρουσίασαν τις κυβερνητικές εγκρίσεις ρυπογόνων εγκαταστάσεων στην πιο παρθένα και πιο υποβαθμισμένη από άποψη υποδομών επαρχία της Κρήτης, χωρίς καμία δημοκρατικά εγκεκριμένη χωροταξική μελέτη, που οδηγούν στην πλήρη περιβαλλοντική και παραγωγική καταστροφή της περιοχής.
Στον Άγιο Νικόλαο πιστεύουν ότι θα ξεπουλήσουν τον αιγιαλό και ζητούν στήριξη από το ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα, στον Άγιο Νικόλαο, ο Αλέξης Τσίπρας ενημερώθηκε από τους φορείς της πόλης για την επικείμενη λεηλασία του τουριστικού υπόβαθρου της περιοχής μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. «Είναι γνωστός ο ρόλος του ΤΑΙΠΕΔ στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας» ήταν η απάντηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις διαμαρτυρίες των κατοίκων στο ξεπούλημα της μαρίνας του Αγίου Νικολάου όσο και για μια σειρά από παραλίες που χαρακτηρίζονται ως τα «τουριστικά φιλέτα» της περιοχής. «Η εκποίηση αυτών των ακινήτων είναι βέβαιο ότι, με βάση τους μνημονιακούς νόμους, θα συνοδευτεί και από άλλες προκλητικές διευκολύνσεις, που θα φτάσουν ώς την παραχώρηση του αιγιαλού, την απαλλοτρίωση ιδιωτικών ακινήτων, αλλά και την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου που αφορά στη δόμηση για τις τουριστικές εκμεταλλεύσεις» είναι η άποψη κατοίκων και φορέων που αντιτίθενται στα ληστρικά σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ. Για "μαυραγορίτες και κερδοσκόπους που εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες των Μνημονίων» έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στους διαπλεκόμενους και μονίμως ευνοούμενους όλων των κυβερνήσεων, που σήμερα βλέπουν τα συμφέροντά τους να απειλούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αποφασισμένοι να αντισταθούν στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας δηλώνουν οι κάτοικοι του Λασιθίου, μιας και το 80% της οικονομικής δραστηριότητας του νομού είναι σε άμεση συνάρτηση με το τουριστικό προϊόν, και ζήτησαν την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς πιστεύουν πως το επόμενο βήμα της κυβέρνησης θα είναι να προχωρήσει σε «διευκολύνσεις» που ίσως φτάσουν ακόμα και σε παραχώρηση αιγιαλού στους φερόμενους ως «επενδυτές»."Δείτε ποιοι μας πολεμούν, κλείστε τις τηλεοράσεις και βγείτε να πείτε την αλήθεια"
Για δέκα οικογένειες που εκμεταλλεύονται τον πλούτο και τις προοπτικές της χώρας έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας και προειδοποίησε τους κατοίκους του Λασιθίου ότι μέχρι τις ημερομηνίες των εκλογών το σύστημα της διαπλοκής θα δώσει λυσσαλέο αγώνα εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. «Κλείστε τις τηλεοράσεις και βγείτε στους δρόμους να πείτε την αλήθεια στον λαό» ήταν η προτροπή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους πολίτες που συζήτησαν μαζί του στη Νεάπολη, τη Σητεία και τον Μακρύ Γιαλό.Είναι χαρακτηριστικός ο διάλογος που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με μια νεαρή γυναίκα που τον σταμάτησε στον κεντρικό δρόμο του Αγίου Νικολάου και του ζήτησε μια πειστική απάντηση για το αν και ο ίδιος δεν είναι απλώς ένα μέρος του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ της είπε πως «η καλύτερη απάντηση στην αγωνία της είναι να δει ποιοι είναι αυτοί που μας πολεμούν σήμερα». Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στο Λασίθι ο Αλέξης Τσίπρας επισκέφθηκε το εκλογικό κέντρο του υποψήφιου Περιφερειάρχη Κρήτης Μιχάλη Κριτσωτάκη, αλλά και το νοσοκομείο Σητείας, όπου ενημερώθηκε για τις τεράστιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού τις οποίες χαρακτήρισε ως «εγκληματικές επιλογές του υπουργού Υγείας». Ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, από την πλευρά του, κάλεσε τους πολίτες με την ψήφο τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές να πουν ένα μεγάλο "όχι" στην αποχή και να πάρουν στα χέρια τους την «κυβέρνηση» της Κρήτης στέλνοντας μήνυμα νίκης τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. «Η Κρήτη όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα θα δώσει πρώτη το μήνυμα για τη μεγάλη ανατροπή» ήταν το μήνυμα που έδωσαν οι κάτοικοι του Λασιθίου στον Αλέξη Τσίπρα καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τέλος στον καταστροφικό κατήφορο της χώρας που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια στο Καστελόριζο.
ΤΟΥ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΟΥ ΜΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΤΣΑΚΟΥ
Πηγή : H Aυγή