Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Πυρ ομαδόν ξένων και Ελλήνων αρχαιολόγων σε Σαμαρά και ΚΑΣ

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις των αρχαιολόγων μπροστά στον κίνδυνο καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, από την υλοποίηση της επένδυσης «Ιτανος Γαία» σε έκταση 26.000 στρεμμάτων της Μονής Τοπλού.
Το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κογκρέσο, με επιστολή του στον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, ζητά να γίνει σεβαστή η αρχαιολογική αξία της περιοχής και επισημαίνει πως δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι αρχαιολογικές θέσεις που έχουν καταγραφεί στην περιοχή από ερευνητές–αρχαιολόγους τα τελευταία χρόνια.

Μάλιστα, στην επιστολή που υπογράφει ο πρόεδρος του Αρχαιολογικού Κογκρέσου, καθηγητής Koji Mizoguchi, στηλιτεύεται το γεγονός ότι στην ερευνητική ομάδα που εκπόνησε τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν περιλαμβάνεται αρχαιολόγος, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για περιοχή ήδη γνωστών και σπουδαίων ευρημάτων.

Το Παγκόσμιο Κογκρέσο επισημαίνει στον πρωθυπουργό πως στις γενικές θέσεις που προτείνει η μελέτη για την εγκατάσταση των τουριστικών υποδομών, όπως ξενοδοχείο και γήπεδο γκολφ (Ζώνη Α1 και Α2, σύμφωνα με το σχέδιο της επένδυσης), υπάρχουν τουλάχιστον 30 καταγεγραμμένες αρχαιολογικές θέσεις μαζί με άλλα σημάδια ανθρωπογενών δραστηριοτήτων που διαμορφώνουν ένα μοναδικό και διαχρονικό αρχαιολογικό τοπίο. «Αναγνωρίζουμε πως η Ελλάδα έχει ανάγκη την προσέγγιση επενδύσεων, αλλά η καταστροφή προστατευόμενων περιοχών και μοναδικών αρχαιολογικών τόπων θα επιβαρύνει, τόσο την πολιτιστική κληρονομιά όσο και την οικονομία της χώρας μακροπρόθεσμα», τονίζει προς τον πρωθυπουργό το Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Κογκρέσο.

Πέρασε νύχτα

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η επιστολή–καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων προς το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Τα μέλη του συλλόγου τάσσονται εναντίον της fast track νομοθεσίας και των φαραωνικών επενδύσεων που στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης έρχονται να προσβάλουν βάναυσα το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον. Ο σύλλογος ζήτησε την αναβολή συζήτησης για το θέμα του Κάβο Σίδερο, η οποία εισήχθη αιφνιδιαστικά στο ΚΑΣ τη Μεγάλη Τρίτη, αίτημα το οποίο υπέβαλε με επιστολή του και ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ιτάνου, που εδρεύει στη Σητεία.

Ωστόσο, τα αιτήματα αυτά απορρίφθηκαν και το ζήτημα της επένδυσης τέθηκε προς συζήτηση και εγκρίθηκε ομόφωνα, με το σκεπτικό ότι πρόκειται για τη γενική μελέτη που δεν προσβάλλει αρχαιολογικές θέσεις, εφόσον σε αυτή τη φάση δεν προσδιορίζεται ακόμα επακριβώς η χωροθέτηση των κτισμάτων και του γηπέδου γκολφ.

Στην Κρήτη, η ίδια Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που υπέβαλε η εταιρεία Loyalward Ltd, θυγατρική της Minoan Group, εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Επόμενο βήμα είναι η υποβολή της οριστικής Μελέτης, που θα προβλέπει τις ακριβείς θέσεις εγκαταστάσεων του γηπέδου γκολφ και των ξενοδοχείων και η οποία αναμένεται να προσβληθεί στο ΣτΕ από τους τοπικούς περιβαλλοντικούς φορείς.

Πηγή : Η εφημερίδα των συντακτών

Συνολικες προβολες σελιδας