Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Προβληματισμός για την Ένωση Σητείας

5.45 SHTEIA ΜΨ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤ
Η μετατροπή της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών σε Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη συζητήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο ξενοδοχείο Sitia Beach. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Χρήστος Πουλερές.

Αρχικά το λόγο έλαβε ο κ. Γιώργος Νικητάκης, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρούσας Εκκλησιάς, Σύμβουλος Αναδιάρθρωσης Προβληματικών Επιχειρήσεων ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήματα από εκπροσώπους Αγροτικών Συνεταιρισμών, τυποποιητών και παραγωγών, Αγροτικών Συλλόγων, η συμμετοχή των οποίων στην εκδήλωση ήταν μεγάλη, κάτι που αποδεικνύει, όπως αναφέρθηκε, και το ενδιαφέρον του κόσμου για το θέμα καθώς και γενικότερα για την πορεία του ελαιολάδου.
Ο κ. Νικητάκης αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Ένωσης να μετατραπεί σε Εταιρική Αγροτική Σύμπραξη με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρίας. Όπως είπε, απευθυνόμενος στην Ένωση και ζητώντας οικονομικές καταστάσεις, έλαβε την απάντηση ότι δεν υπάρχουν. Ζήτησε ένα σχέδιο ισολογισμού του 2013, αλλά δεν υπάρχει, ούτε ισολογισμός του 2010, 2011, 2012. Εκεί λοιπόν αρχίζει και υπάρχει πρόβλημα, τόνισε. Ισολογισμός είναι η απεικόνιση της οικονομικής θέσης της επιχείρησης σε μία συγκεκριμένη δεδομένη στιγμή που αναφέρεται στο ενεργητικό, στο παθητικό και την καθαρή θέση της.»
Παράλληλα ανέφερε πληροφορίες που διαθέτει, ότι η καθαρή θέση της Ένωσης είναι περίπου στα μείον 19 εκατ. ευρώ - 34 εκατ. οι υποχρεώσεις.
Αναφέρθηκε επίσης στη διαδικασία που αυτήν την περίοδο ακολουθούν οι Συνεταιρισμοί με τις Γενικές Συνελεύσεις με τις οποίες καλούνται να αποφασίσουν για την μετατροπή της Ένωσης και την συμμετοχή τους στο Μετοχικό Κεφάλαιο της ΑΕΣ.
Μετά τον κ. Νικητάκη πάρα πολλοί από τους παριστάμενους έλαβαν το λόγο θέτοντας ερωτήματα αναφορικά με την μετατροπή της Ένωσης, την συνεργασία με την ΓΑΙΑ εκφράζοντας οι περισσότεροι τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία τους για το μέλλον της Ένωσης και του ελαιολάδου στην περιοχή. Αρκετοί αναφέρθηκαν στις ευθύνες των διοικούντων της Ένωσης για την ιδιαίτερα δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει αλλά και τους σημερινούς χειρισμούς.
Από την πλευρά της Διοίκησης της Ένωσης δεν υπήρχε εκπρόσωπος στην εκδήλωση, αλλά όπως ανέφερε εκπρόσωπος αγροτικού συνεταιρισμού, δεν προσκλήθηκε η Ένωση. Στην παρατήρηση αυτή τονίστηκε ότι το κάλεσμα ήταν ανοικτό, για να ληφθεί και η ανταπάντηση ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει αντίλογος στην συζήτηση.
Όπως σημείωσε εκπρόσωπος συνεταιρισμού - μην κρύβοντας την έκπληξη του για την έλλειψη ενημέρωσης που δηλώθηκε για τα παραπάνω θέματα από τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών – ήδη τα θέματα αυτά έχουν συζητηθεί τόσο στις Γενικές Συνελεύσεις της ΕΑΣ παρουσία του συνόλου σχεδόν των Προέδρων των Συνεταιρισμών όσο και σε συναντήσεις που έγιναν αποκλειστικά για τις διοικήσεις των συνεταιρισμών με σκοπό την ενημέρωση τους.
ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας