Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Επιστολή του Δημάρχου Σητείας προς τον Υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης & Τροφίμων για τις ζημιές στην ελαιοπαραγωγή λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Κύριε Υπουργέ,



Με την υπ’ αριθμ. 2563/28.5.2013 επιστολή μας, σας είχαμε ενημερώσει για το πρόβλημα της ακαρπίας και σχινοκαρπίας στα ελαιόδεντρα της περιοχής του Δήμου Σητείας.


Σε συνέχεια της ανωτέρω επιστολής, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να δοθεί το συντομότερο δυνατόν μία απάντηση στους παραγωγούς μας με την οποία θα μας ενημερώνετε για τις μέχρι τώρα ενέργειες που τυχόν έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καταγραφή της ζημιάς και τον τρόπο αντιμετώπισης της δεινής οικονομικής θέσης που θα περιέλθουν οι ελαιοπαραγωγοί την προσεχή ελαιοκομική περίοδο λόγω εκμηδενισμού του εισοδήματος τους.

Επιπρόσθετα, θα θέλαμε να σας πληροφορήσουμε, ότι λόγω της μηδενικής σχεδόν παραγωγής δε θα λειτουργήσουν τα ελαιουργεία που υπάρχουν στην περιοχή του Δήμου μας, με αποτέλεσμα οι αγροτικοί ελαιουργικοί συνεταιρισμοί, στους οποίους ανήκουν, να βρεθούν σε οικονομική αδυναμία να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες και τις εταιρείες από τις οποίες έχουν προμηθευτεί τα συγκροτήματα που χρησιμοποιούνται για την έκθλιψη και παραγωγή του ελαιολάδου.

Πέραν τούτου, ένας μεγάλος αριθμός εποχιακά εργαζόμενων στα ελαιουργεία δε θα εργαστεί την επόμενη περίοδο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και το ποσοστό ανεργίας στο Δήμο μας.

Κύριε Υπουργέ,

Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αισθανθούν οι ελαιοπαραγωγοί του Δήμου Σητείας ότι η πολιτεία τους αγνοεί και δε στηρίζει μία περιοχή που παράγει το ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητεία, ένα προϊόν το οποίο έχει βραβευθεί πολλές φορές σε διεθνείς και ελληνικούς διαγωνισμούς. Αυτό θα τους απογοητεύσει και θα τους οδηγήσει στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών.

Κύριε Υπουργέ,

Η κλιματική αλλαγή έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται ολοένα και πιο συχνά πλέον ακραία καιρικά φαινόμενα στην περιοχή μας (υψηλές θερμοκρασίες, σκόνη από την Αφρική κλπ.) με ορατό τον κίνδυνο το φαινόμενο που οδήγησε φέτος στην καταστροφή της παραγωγής να επαναληφθεί και στο μέλλον.

Για το λόγο αυτό σας προτείνουμε να τροποποιηθεί ο Ν.3857/2010 ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να αποζημιώνει τις δενδρώδεις καλλιέργειες καθ’ όλο τον καλλιεργητικό κύκλο (ανθοφορία, καρπόδεση, συγκομιδή) με αναδρομική ισχύ από το 2013. Με αυτόν τον τρόπο οι αποζημιώσεις θα δίνονται άμεσα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό στη δύσκολη οικονομική περίοδο που ζούμε.

Επιπλέον για την επόμενη περίοδο, ζητάμε την παρέμβασή σας στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, ούτως ώστε να υπάρξει τραπεζική διευκόλυνση στους αγροτικούς ελαιουργικούς συνεταιρισμούς, αφού όπως προανέφερα, θα βρεθούν σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεων τους.

Εν αναμονή της απάντησής σας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων. 



                                                      Με εκτίμηση,

                                                                        Ο Δήμαρχος Σητείας


Συνολικες προβολες σελιδας