Στη... Σητεία μεταφέρει την έδρα της Σχολής Τεχνολογίας και Γεωπονίας το Σχέδιο Αθηνά,
ενώ ταυτόχρονα ιδρύει και νέο τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων στον Άγιο Νικόλαο αλλά από το ... 2015!
Όσο κι αν ακούγονται παράδοξα τα συγκεκριμένα στοιχεία, έχουν προκαλέσει την οργή και την αγανάκτηση της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος, η οποία με γραπτή ανακοίνωση της, εκφράζει την εντονότατη αντίδραση της απέναντι στις επικείμενες αλλαγές.
Η Συνέλευση της σχολής δηλώνει ότι θα παραμείνει «πιστά και διακριτικά στην αποστολή της» διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό «δεν θα μπορεί να συνεχιστεί με την ίδια αποτελεσματικότητα εφόσον το Υπουργείο Παιδείας άκριτα αποδέχεται ατεκμηρίωτες προτάσεις, που θα τραυματίσουν τις σπουδές και τη λειτουργία μας και έχουν σκοπιμότητες άσχετες με τους συνολικούς στόχους της Ανώτατης Εκπαίδευσης».
Η Συνέλευση της σχολής κάνει λόγο για λάθος εκ παραδρομής, ενώ ελπίζει πως το Υπουργείο θα διορθώσει την αστοχία το ταχύτερο δυνατό.
«Σε αντίθετη περίπτωση, ο Διευθυντής και τα μέλη του Συμβουλίου της Σχολής θέτουν άμεσα την παραίτησή τους στη διάθεση του Προέδρου του ΤΕΙ Κρήτης, ενώ το προσωπικό της (ΕΠ, ΕΤΠ, Διοικητικοί υπάλληλοι) και οι φοιτητές μας, όλοι μαζί, θα προβούμε στις ενέργειες εκείνες που θα άρουν την κατάφορη αδικία που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη συρρίκνωση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων της μόνης Ανώτατης Σχολής στην Κρήτη που θεραπεύει για περισσότερα από 30 χρόνια με επιτυχία το γνωστικό αντικείμενο της Γεωπονίας» τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
«Βόλτα» στη Σητεία
Μόνο ως παράδοξο μπορεί να χαρακτηριστεί το γεγονός μεταφοράς της έδρας της σχολής στη Σητεία.
«Στο άρθρο 8 αναφέρεται ότι έδρα της Σχολής θα είναι η Σητεία. Αυτό μόνο ως παραδρομή είναι δυνατό να εκληφθεί» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Συνέλευσης όπως προστίθεται:
«Η Σχολή, με πειραματικό Αγρόκτημα και ερευνητικά θερμοκήπια πολλών δεκάδων στρεμμάτων, με υψηλού επιπέδου και εύρους οργανικές υποδομές σε αυτά και στα κτίρια της Σχολής, για εκπαίδευση, έρευνα και πολλαπλές δράσεις προσφοράς τεχνολογικών υπηρεσιών για την ανάπτυξη της Κρήτης και ευρύτερα, δεν μπορεί να διευθύνεται από Διευθυντή με έδρα σε απόσταση 145 χιλ. (2,5 ώρες). Οι πολύπλοκες εκπαιδευτικές και ερευνητικές λειτουργίες της Σχολής και οι καθημερινές συνεργασίες με φορείς του Ηρακλείου και της Περιφέρειας Κρήτης δεν επιτρέπουν τη μεταφορά της Διεύθυνσής της σε αυτήν την εξωπραγματική απόσταση».
Σχολή στην Ιεράπετρα από το ... 2015
Άλλο ένα παράδοξο του Προεδρικού Διατάγματος αποτελεί το γεγονός ότι προβλέπεται ίδρυση τμήματος Τεχνολόγων Τροφίμων στην Ιεράπετρα από το 2015.
«Χωρίς αμφιβολία η λειτουργία αυτού του Τμήματος στο ΤΕΙ Κρήτης θα συμβάλει πολύ ουσιαστικά στην πλήρη αξιοποίηση της φυτικής και ζωικής παραγωγής της Κρήτης και ευρύτερα, και στην τοποθέτηση προστιθέμενης αξίας στα γεωργικά προϊόντα, ιδιαίτερα μάλιστα με δεδομένα την Κρητική Διατροφή και τον υψηλού επιπέδου τουρισμό του νησιού» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Ιδρύματος, όπου και προστίθεται:
«Όμως θεωρούμε ότι η λειτουργία αυτού του Τμήματος ενδείκνυται να θεμελιωθεί στο Ηράκλειο, όπου υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία του: Ιδιοκτησία του ΤΕΙ για την εγκατάσταση των βαρέων εργαστηριακών υποδομών που απαιτούνται, βιομηχανικοί χώροι για την άσκηση των φοιτητών και για επαγγελματικές τοποθετήσεις, επιστημονικό περιβάλλον για συμβολή στην εκπαίδευση και στην έρευνα κ.ά.. Η Σχολή, λοιπόν, καλωσορίζει την ίδρυση του Τμήματος και θεωρεί ότι μπορεί να αναλάβει τη λειτουργία του από το 2015 στο Ηράκλειο, εφόσον βέβαια διασφαλισθούν οι απαραίτητες βασικές προϋποθέσεις ειδικού προσωπικού και υποδομών».
Η Συνέλευση της σχολής ζητά ως απαραίτητη την τροποποίηση ίδρυσης του τμήματος Τεχνολόγων Τροφίμων της Σχολής Τεχνολογίας και Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων στο Τ.Ε.Ι. με έδρα το Ηράκλειο.
Πηγή : Πατρίς