Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Οργή στην Ιεράπετρα για τα λέφτα που δεν τους έδωσε η Ε.Ε

Λεφτά με το τσουβάλι μοίραζε η Ε.Ε για την υγειονομική προστασία των φυτών επί μία δεκαετία, αλλά η Ελλάδα όπως αποδείχθηκε,σφύριζε τουλάχιστον αδιάφορα.
  Όπως μαρτυρούν τα στοιχεία όταν η επέλαση του εντόμου ΤΟΥΤΑ ΑΜΠΣΟΛΟΥΤΑ και στην Κρήτη είχε τινάξει στον αέρα χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών  και το ρυγχοφόρο σκαθάρι στους φοίνικες είχε απειλήσει και εξακολουθεί να απειλεί την φυσιογνωμία του φοινικόδασους στο Βάι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ τους η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ισπανία αποσπούσαν  εκατομμύρια ευρώ για να καλύψουν  ίσης ή και μικρότερης έκτασης προβλήματα.

Συνολικά μέσα στη δεκαετία από το 1999 μέχρι και το 2009 δόθηκαν 29 εκατομμύρια 257 χιλιάδες 732 ευρώ  με την Ελλάδα να έχει από αυτό το ποσό διεκδικήσει και πάρει, παρά τις καταστροφές, το ποσό μόλις των 33 χιλιάδων 824 ευρώ, όταν η χρηματοδότηση από την Ε.Ε για το πρόγραμμα ήταν 95% και μόλις 5% ήταν από εθνικούς πόρους.


Το θέμα έφερε στην επιφάνεια ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής που ούτε λίγο ούτε πολύ, μέχρι να λάβει αυτή την απάντηση  απορούσε γιατί η Ελλάδα ήταν τόσο πίσω στην χρηματοδότηση σε αντίθεση για παράδειγμα με την Πορτογαλία που πήρε 21, 4 εκατομμύρια Ευρώ. Όπως αναφέρει ο κ. Χουντής οι παραλείψεις και η αδιαφορία από την πλευρά της Κυβέρνησης εις βάρος του αγροτικού κόσμου, θα πρέπει να λάβουν τέλος.

"Δεν είναι δυνατόν να χάνονται τεράστια κονδύλια για την προστασία των καλλιεργειών και το κόστος να το επωμίζονται οι αγρότες σε συνδυασμό μάλιστα με  το υψηλό κόστος των αγροτικών εφοδίων αλλά και τη συνεχή συρρίκνωση του εισοδήματός τους, τη στιγμή που όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας πέφτει κάτω από το όριο της φτώχειας".

Τουλάχιστον οργισμένοι δήλωσαν οι αγρότες της Ιεράπετρας που  την δεκαετία κατά την οποία η Ελλάδα από αδιαφορία έχανε κονδύλια, για να αποκαταστήσουν τις καταστροφές που είχαν οι ίδιοι ,αναγκάζονταν να βάζουν χρήματα από την τσέπη τους .


Τώρα που τα κονδύλια είναι λιγότερα,  η Ελλάδα τρέχει για να κερδίσει όσα μπορεί από τα ανύπαρκτα πολλές φορές…. Και όταν τα χρήματα έρρεαν στα ταμεία, η λογική της απόλυτης.
 της  Ράνιας Μωραίτη 
Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας