Στα 2,50 ευρώ παραμένει η τιμή παραγωγού του ελαιόλαδου οξύτητας μέχρι 0,3 στην Κρήτη. Η προσφορά δεν είναι υψηλή. Προφανώς πούλησαν το λάδι τους οι αγρότες που πιέζονταν οικονομικά.
Οι περισσότεροι παραγωγοί που έχουν αποθέματα ελαιόλαδου αυτή την περίοδο είναι όσοι δεν πιέζονται οικονομικά και μπορούν να περιμένουν. Και περιμένουν, οι πιο πολλοί, να αυξηθούν οι τιμές του προϊόντος για να αυξήσουν τα εισοδήματα τους.
Αλλά και η ζήτηση του ελαιόλαδου από πλευράς Ιταλίας, δεν είναι υψηλή, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες Ενώσεων. Σχολιάζεται μάλιστα ότι λόγω της μείωσης της κατανάλωσης ελαιόλαδου και σε άλλες χώρες, τα αποθέματα που διαθέτουν οι μεγάλες ιταλικές εταιρείες του κλάδου επαρκούν τουλάχιστον μέχρι το Μάιο.
Παράγοντες της αγοράς λένε επίσης ότι μετά την άνοδο των τιμών χονδρικής πώλησης (που έγινε μέσα στο Φεβρουάριο) οι παραγγελίες για τυποποιήμενο λάδι από καταστήματα λιανικής έχουν μειωθεί από 10% έως και 20%!
Παράλληλα ο κλάδος διεθνώς περιμένει και την ανθοφορία στην Ισπανία, η οποία θα αποτελέσει τον οιωνό, για την αναμενόμενη παραγωγή ελαιόλαδου την ερχόμενη περίοδο. Ανάλογα με τις προβλέψεις, σχολιάζουν γνώστες της αγοράς, θα γίνουν ή όχι μαζικές πωλήσεις λαδιού, δηλαδή θα μειωθούν ή θα αυξηθούν οι τιμές του προϊόντος. Με λίγα λόγια, αν η ανθοφορία στην Ισπανία είναι υψηλή, τότε το πιθανότερο είναι να μειωθούν οι τιμές παραγωγού, αφού η αναμενόμενη παραγωγή λαδιού θα είναι επίσης μεγάλη. Αν η ανθοφορία και κατά συνέπεια η αναμενόμενη παραγωγή λαδιού θα είναι χαμηλή, τότε οι μεγάλες εταιρείες του χώρου (κυρίως στην Ιταλία) δεν θα βιαστούν να «διώξουν» τα αποθέματα τους.
Τιμές στο νομό Ηρακλείου
Ειδικότερα στο νομό μας, οι Ενώσεις Ηρακλείου και Πεζών αγοράζουν το λάδι στα 2,50 ευρώ από τον παραγωγό, πάντα για οξύτητες μέχρι 0,3, όπως είπαν στην «Π» οι πρόεδροι των συνεταιριστικών οργανώσεων Ανδρέας Στρατάκης και Γιώργος Φραγκιαδουλάκης αντίστοιχα. Ο συνεταιρισμός Μεσαράς αγοράζει στα 2,50 ευρώ από τα μέλη του και στα 2,45 ευρώ από μη μέλη. Η Ένωση Μονοφατσίου δεν αγοράζει προς το παρόν ελαιόλαδο λόγω έλλειψης ρευστότητας. Σχετικά ικανοποιητική χαρακτηρίζει τη φετινή παραγωγική και εμπορική χρονιά για την επιτραπέζια ελιά, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Μεσαράς Γιώργος Κυρλάκης. Όπως επισημαίνει ο κ. Κυρλάκης, η τιμή παραγωγού ήταν 1 ευρώ το κιλό και η παραγωγή υψηλή. Να σημειωθεί ότι λόγω της υψηλής παραγωγικότητας, μεγάλες ποσότητες ελαιόκαρπου ήταν ψιλές κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη διαλογή. Οι ελιές πάντως που δεν ήταν κατάλληλες για επιτραπέζιες οδηγήθηκαν στα ελαιουργεία.
Πηγή : Πατρίς