Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ Σητείας για τις ΒΑΠΕ

Η κυβέρνηση της Τρόικας στο βωμό της ιδιωτικοποίησης και του ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου, συνεχίζοντας το έργο των προηγουμένων κυβερνήσεων, προχωρά με διαδικασίες fast track στην σχεδιαζόμενη από καιρό υλοποίηση εγκατάστασης Βιομηχανικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΒΑΠΕ) σε όλους τους νομούς της Κρήτης.

Με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή και με πρότυπο την ανάπτυξη που προωθούν οι αγορές, σχεδιάστηκε ή «πράσινη ανάπτυξη» και ειδικότερα ή ανάπτυξη των ΑΠΕ. Πρόκειται για μια ανάπτυξη πολλαπλών ανισοτήτων, που συγκεντρώνει την οικονομία και την εξουσία σε λίγα χέρια καταστρέφοντας κοινωνία και περιβάλλον.
Η ανάπτυξη των ΑΠΕ αναπαράγει το πρότυπο των συμβατικών μορφών ενέργειας, συγκεντρώνοντας τον μονοπωλιακό έλεγχο της παραγωγής σε πολύ λίγες εταιρείες, που σε μεγάλο βαθμό είναι οι ίδιες που ελέγχουν και τις συμβατικές μορφές ενέργειας.
Στη Σητεία και στο Λασίθι σχεδιάζονται εγκαταστάσεις «τέρατα», που αν υλοποιηθούν, καταστρέφουν ολοκληρωτικά τους φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους της περιοχής. Η επέλαση αυτή και λόγω της οικονομικής κρίσης, παραμερίζοντας τις τοπικές κοινωνίες, ανατρέπει όλο το παραγωγικό πρότυπο του νησιού. Τα ενεργειακά έργα που δρομολογούνται, καμιά σχέση δεν έχουν με τα πλεονεκτήματα των ΑΠΕ, πλεονεκτήματα που εξασφαλίζονται με την αυτοπαραγωγή, την άμεση διάχυση των ωφελημάτων στις τοπικές κοινωνίες, την υποστήριξη και όχι υποκατάσταση των δραστηριοτήτων στον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό, καθώς και την εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων.
Για την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση των έργων αυτών, έχουν ψηφιστεί νόμοι που επιτρέπουν την εγκατάσταση τους σχεδόν παντού, σε δασικές εκτάσεις, στις κορυφογραμμές, σε γη υψηλής παραγωγικότητας, σε περιοχές Natura, αρχαιολογικούς χώρους και πρόσφατα μετά από απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας σε αναδασωτέες περιοχές (άραγε πόσο τυχαίες είναι οι πρόσφατες πυρκαγιές στη Βιάννο;).
Οι σχεδιαζόμενες εγκαταστάσεις, βάσει των αιτήσεων αδειών που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ, καλύπτουν 11 φορές την ετήσια ζήτηση σε ηλεκτρική ενέργεια της Κρήτης (750Μw), στη δε περιοχή της Σητείας πρέπει να υπερβαίνουν τα 2000MW. Το σχέδιο φαίνεται να ολοκληρώνεται με την αδειοδότηση εγκατάστασης 2 καλωδίων διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Να επισημανθεί ότι δεν έχει μπει ακόμα σε εφαρμογή το σχέδιο «Ήλιος» γερμανικών συμφερόντων, που δεσμεύει 200.000 στρέμματα σε όλη τη χώρα.
Πολλοί διατείνονται ότι οι εγκαταστάσεις αυτές θα φέρουν χρήμα στον τόπο, και ότι θα επενδυθούν κολοσσιαία ποσά από τους ιδιώτες επενδυτές. Ο μύθος αυτός καταρρέει, γιατί η χρηματοδότηση των έργων γίνεται μέσω των ΕΣΠΑ (κατά 70%) και του ελληνικού δημοσίου (κατά 30%) με εισφορά σε χρήμα και γη. Τα δε χειμαζόμενα ελληνικά νοικοκυριά καλούνται να χρηματοδοτήσουν και αυτά με τη σειρά τους όλα τα παραπάνω πληρώνοντας το ειδικό τέλος υπέρ ΑΠΕ (νυν ΕΤΜΕΑΡ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, το οποίο από 1 Αυγούστου αυξήθηκε κατά 46%.
Ένα άλλο επιχείρημα που προβάλλεται κατά κόρον από τα λόμπι της «πράσινης ανάπτυξης» είναι αυτό της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Και αυτός ο μύθος καταρρέει, γιατί η μέχρι τώρα εμπειρία, αλλά και μελέτες που έχουν γίνει αποδεικνύουν ότι για κάθε νέα θέση που δημιουργούν οι ΑΠΕ χάνονται 2,5 θέσεις από τον πρωτογενή τομέα και τον τουρισμό. Νεότερα στοιχεία αυξάνουν την αναλογία σε βάρος των χαμένων θέσεων εργασίας.
Η νομοθεσία της «πράσινης ανάπτυξης» χαρακτηρίζει τις ΑΠΕ σαν επενδύσεις εθνικής σημασίας, δίνοντας στις εταιρείες το δικαίωμα να καταπατούν δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις μη αναγνωρίζοντας τίτλους ιδιοκτησίας και κυριότητας. Παράλληλα με τον τελευταίο νόμο περί ιδιωτικοποίησης των νερών οδηγούν τη χώρα σε ένα νεοαποικιακό καθεστώς υποτέλειας και εξάρτησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ Σητείας είναι κάθετα αντίθετος στο σχεδιαζόμενο έγκλημα που επιχειρείται στον τόπο μας.
Ζητάμε σε πρώτη φάση:
- Να ανασταλούν όλες οι άδειες που έχουν δοθεί από την ΡΑΕ.
- Η τοπική κοινωνία να έχει άμεσο και αποφασιστικό λόγο και όχι να σέρνεται σαν μαριονέτα πίσω από τις αποφάσεις των υπουργείων.
Προσπαθώντας να ξαναβρούμε το πραγματικό νόημα της χρήσης των ΑΠΕ και τα οφέλη που μπορεί να προκύπτουν για το περιβάλλον και την κοινωνία, προτείνουμε:
- Ένα αποκεντρωμένο μοντέλο διαχείρισης που να συνδέει τις ΑΠΕ με τους καταναλωτές και τις παραγωγικές δραστηριότητες, στα πλαίσια της αυτοπαραγωγής.
- Ένα μοντέλο που εκ των πραγμάτων θα επεμβαίνει ελάχιστα στην ύπαιθρο με άμεση προτεραιότητα στο δομημένο περιβάλλον.
- Μέσω ενός προγράμματος δημοσίων επενδύσεων να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά στις στέγες των δημοσίων κτιρίων, σχολείων, νοσοκομείων κλπ.
- Να επιδοτηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις, εργοστάσια και βιοτεχνίες.
Τέλος η οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από την εγκατάσταση ΑΠΕ θα πρέπει:
- Να περιλαμβάνει εγγυήσεις για το κλείσιμο των θερμικών εργοστασίων παραγωγής ρεύματος με σαφή χρονοδιαγράμματα, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να συνεχίσουν να αναπτύσσονται, μόνο και μόνο για να υποστηρίζουν ως μονάδες βάσης τις ΑΠΕ.
Η υλοποίηση των παραπάνω προϋποθέτει μια άλλη πολιτική που θα έχει σκοπό και στόχο το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και όχι το θησαύρισμα των πολυεθνικών και των ντόπιων πολιτικών πλασιέ τους.
ΤΟΠΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΗΤΕΙΑΣ ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας