Ερώτηση κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου , Νίκος Μωραΐτης , Σπύρος Χαλβατζής για τα πρώιμα κηπευτικά Ιεράπετρας, Ηρακλείου και Χανίων.
Αναλυτικά η ερώτηση έχει ως ακολούθως :
Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών
Θέμα : Μέτρα για την προστασία του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών της Κρήτης.
Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πρώιμων κηπευτικών της περιοχής Ιεράπετρας, αλλά και των Νομών Ηρακλείου και Χανίων, οι οποίοι κάθε χρόνο βλέπουν τη σταδιακή μείωση του εισοδήματός τους ως απόρροια των πολιτικών επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων που συνεχίζει η τρικομματική κυβέρνηση της ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ που συμμετέχουν στη λήψη και εφαρμόζουν τα αντιαγροτικά μέτρα της Κοινής Αγροτικής Πολικής της Ε.Ε.
Πιο συγκεκριμένα :
Οι αγρότες βλέπουν τον κόπο τους να εξανεμίζεται, αφού το κόστος παραγωγής καλπάζει ανεξέλεγκτο και τον τελευταίο χρόνο έχει ξεπεράσει το 35%, ενώ οι τιμές των προϊόντων βρίσκονται στα επίπεδα του 1995. Οι συνεχείς αυξήσεις της ΔΕΗ, αλλά και των υπολοίπων εφοδίων και υλικών έχουν κάνει σχεδόν αδύνατη τη λειτουργία των σύγχρονων θερμοκηπευτικών εγκαταστάσεων της Κρήτης.
Ενδεικτικό είναι ότι το 90% των αγροτών είναι χρεωμένοι σε περισσότερες από μια τράπεζες, το 75% της γης είναι υποθηκευμένη στην ΑΤΕ και δεν μπορούν να πληρώσουν τα δάνεια που έχουν πάρει. Την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, περίπου 1.500 στρ. θερμοκηπίων έμειναν ακαλλιέργητα. Ενώ σε πολλά από αυτά που καλλιεργήθηκαν δεν έγινε εντατική καλλιέργεια.
Οι ελαιοπαραγωγοί βλέπουν την παραγωγή τους να μένει απούλητη, η τιμή του λαδιού να μην ξεπερνά τα 1,80 ευρώ, με συνέπεια πολλοί να εγκαταλείπουν την καλλιέργεια.
Οι ανθοπαραγωγοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν αφού εκτός των άλλων προβλημάτων έχουν να αντιμετωπίσουν τις αθρόες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές λουλουδιών χαμηλού κόστους από άλλες χώρες τις οποίες δεν μπορούν να ανταγωνιστούν λόγω του πολύ υψηλού κόστους παραγωγής.
Το κόστος μεταφοράς των προϊόντων από την Κρήτη προς τη χερσαία Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των τρίτων ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Κρήτης οξύνονται και από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Με δεδομένο ότι είναι αναγκασμένοι από τους προμηθευτές αγρεφοδίων, λοιπών εφοδίων και μηχανημάτων να πληρώνουν προκατα–βολικά τις προμήθειες και αδυνατούν, λόγω έλλειψης χρημάτων, να αγοράσουν τα αναγκαία, υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος φέτος να μην καλλιεργηθούν θερμοκηπιακές μονάδες.
Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι νέοι αγρότες που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα νέων αγροτών, έχει εγκριθεί η χρηματοδότησή τους εδώ και πάνω από 2 χρόνια χωρίς να τους έχει δοθεί μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση είναι αναγκαία η άμεση λήψη μέτρων ανακούφισης των αγροτών :
- Απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή χρεών από τους τόκους και πάγωμα πληρωμών για όσο διαρκεί η κρίση, για τους μικρομεσαίους παραγωγούς
- Πολιτική μείωσης του κόστους για τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής και απαγόρευση εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε στη χώρα μας, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις ΕΕ και ΠΟΕ.
- Όχι στην ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ.
- Άμεση χορήγηση καλλιεργητικών άτοκων δανείων στους μικρομεσαίους παραγωγούς.
- Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ και μείωση κατά 30% στο αγροτικό ρεύμα. Αφορολόγητο πετρέλαιο στους μικρομεσαίους αγρότες.
- Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια, μηχανήματα, ενέργεια . Αύξηση της φορολογίας στα μεγάλα εισοδήματα στο 45%.
- Δημόσια και δωρεάν επιστημονική στήριξη για τη γεωργική παραγωγή.
- Φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με κύριο κριτήριο τα καθαρά έσοδα. Το αφορολόγητο να είναι 40.000 ευρώ ανά ζευγάρι, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
- Επιδότηση των αυξημένων μεταφορικών για το νησί της Κρήτης στους μικρομεσαίους παραγωγούς.
- Ποιοτική και οικονομική αναβάθμιση του προγράμματος δακοκτονίας και μέτρα για την προστασία των ελληνικών προϊόντων και την εξασφάλιση ικανοποιητικής τιμής.
- Να προχωρήσουν επιτέλους τα έργα υποδομής και ιδιαίτερα τα αρδευτικά που δεν υλοποιούνται εδώ και χρόνια (προσαγωγός διώρυγα Μύρτους – φράγμα Αγίου Ιωάννου – Φράγμα Αποσελέμη – Σεμπρονιώτη – Λιμνοδεξαμενές Χρυσοσκαλίτισσας κ.ά.)
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στη λήψη των παραπάνω αναγκαίων μέτρων για την προστασία του εισοδήματος των μικρομεσαίων αγροτών της Κρήτης για να μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική τους δραστηριότητα.
Οι βουλευτές
Διαμάντω Μανωλάκου
Νίκος Μωραΐτης
Σπύρος Χαλβατζής