Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Ξενιτεύονται οι νέοι της Κρήτης

Τις βαλίτσες τους ετοιμάζουν πολλοί Κρητικοί, όχι ενόψει της φετινής καλοκαιρινής σεζόν, αλλά για... μόνιμες διακοπές αυτή τη φορά. Η απελπισία και η οργή των Κρητικών εξαιτίας της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα δημιουργούν συνθήκες κοινωνικής έκρηξης.


Άλλωστε πλέον στην Ελλάδα οι οικονομικές και επαγγελματικές δυνατότητες είναι αρκετά περιορισμένες. Ο αριθμός των ανέργων έχει φτάσει το 1.084.668, γεγονός που οξύνει την ήδη άσχημη ατμόσφαιρα και αναγκάζει τον κόσμο να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις. Και έτσι, δεκαετίες μετά την τελευταία "μεγάλη έξοδο" προς το εξωτερικό, σήμερα το δρόμο της φυγής... αγναντεύουν τόσο νέοι, όσο και μεγαλύτεροι άνθρωποι, οι οποίοι έχουν πλέον απογοητευτεί και σκέφτονται να δοκιμάσουν την τύχη τους σε μια άλλη χώρα. Υπάρχει φανερή ανισότητα ανάμεσα στις οικονομικές απολαβές και τις συνθήκες, με το φόρτο και τα ωράρια εργασίας. Ακόμα, η υψηλή φορολογία μειώνει παραπάνω τον ήδη "κουρεμένο" μισθό, υποβιβάζοντας έτσι το μηνιαίο εισόδημα σε εξευτελιστικά στάδια. Οι τιμές των προϊόντων αυξάνονται, την ίδια στιγμή που συντάξεις και μισθοί μειώνονται κατακόρυφα...

Άνθρωποι που έχουν ζήσει στην Ελλάδα και έχουν "χτίσει" μια ζωή εδώ αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή κάπου αλλού, απογοητευμένοι από τις δυνατότητες και την προστασία που τους προσφέρει η ίδια τους η χώρα... «Όλοι οι κλάδοι περνάνε κρίση στην Ελλάδα. Οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές. Σκέφτομαι σοβαρά το ενδεχόμενο να φύγω στη Νορβηγία, γιατί, όπως με έχουν ενημερώσει γνωστοί μου, εκεί υπάρχουν καλές επαγγελματικές ευκαιρίες και πολύ υψηλότεροι μισθοί», αναφέρει ο πωλητής Χαράλαμπος Φραγκιαδάκης.
Παρ’ όλα αυτά, κάποιοι μεγάλοι σε ηλικία άνθρωποι διστάζουν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή σε μια ξένη χώρα, είτε γιατί έχουν εδώ την οικογένεια και τις υποχρεώσεις τους, είτε γιατί πιστεύουν πως κάποιος σε μεγαλύτερη ηλικία δε βρίσκει εύκολα εργασία... «Έχω μια δουλεία και μέχρι τώρα τα βγάζω πέρα όσο μπορώ. Εάν τα πράγματα στη χώρα στενέψουν περισσότερο, θα φύγω για έξω, αν και πιστεύω πως για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας είναι δύσκολα και σε άλλες χώρες», δηλώνει ο μηχανικός αυτοκινήτων Κώστας Ποντίκας.

Αρκετοί είναι οι νέοι που σπουδάζουν με απώτερο σκοπό να ακολουθήσουν κάποια στιγμή τα όνειρά τους. Δυστυχώς η νέα τάξη πραγμάτων δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν για πολύ να ονειρεύονται, αφού τους προσγειώνει απότομα στην ωμή πραγματικότητα. Μαθητές που τελειώνουν το λύκειο, φοιτητές αλλά και τελειόφοιτοι αναγκάζονται να προσαρμοστούν στα δεδομένα τού σήμερα. Αρκετά νέα παιδιά εργάζονται σε διαφορετικό κλάδο από αυτόν με τον οποίο ασχολήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, αφού η αγορά είναι υπερ-κορεσμένη. Αυτοί βέβαια είναι οι τυχεροί, αφού υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι δε βρίσκουν δουλειά και είτε συντηρούνται από έναν οικογενειακό μισθό, είτε ενδυναμώνουν το νέο μεταναστευτικό κύμα της εποχής. Τοπ επιλογές στη λίστα είναι οι Γερμανία, Αγγλία, Τσεχία, Βουλγαρία και Αυστραλία.

Οι νέοι όμως, παρόλο που οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, συνεχίζουν να επιδιώκουν την εξειδίκευση και φροντίζουν οι σπουδές και οι γνώσεις τους να είναι εμπεριστατωμένες, κάνοντας μεταπτυχιακά, ώστε να εξασφαλίσουν μια θέση αργότερα - ή τουλάχιστον αυτό ελπίζουν... «Δε δουλεύω. Έχω πτυχίο εδώ και δύο χρόνια και δε βρίσκω δουλειά πουθενά», εξομολογείται η τελειόφοιτη μαθηματικής σχολής Άννα Θεολόγου. «Έχω ψάξει να βγω έξω και έχω σκοπό να το κάνω, αφού οι συνθήκες εκεί είναι καλύτερες και υπάρχει δουλειά πάνω στο αντικείμενο που έχω σπουδάσει», συμπληρώνει.
«Σπουδάζω ναυτιλιακά στην Ελλάδα και θέλω όταν ολοκληρώσω τις σπουδές μου, δηλαδή σε ένα χρόνο, να σπουδάσω και να εργαστώ στο εξωτερικό κάτι σχετικό με την εγκληματολογία που με ενδιαφέρει. Εδώ δεν είναι εύκολο να βρει κάποιος δουλειά, ειδικά στον κλάδο που του αρέσει. Έχω ενημερωθεί από ειδικούς σε πρεσβείες για την κατάσταση που επικρατεί σε άλλες χώρες και υπάρχει τεράστια διαφορά έξω», δηλώνει η φοιτήτρια Ξανθή Κιούση.

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας