Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Το WWF Ελλάς διαφωνεί για τις εργασίες του δασαρχείου Λασιθίου στο φοινικόδασος Βάϊ

Οπως αναφέρει το WWF Ελλας από το Ηράκλειο , ενημερώθηκε από ανθρώπους του Δικτύου από τη Σητεία ότι "κάτι κινείταιι" στο φοινικόδασος Βάϊ. Το δασαρχείο Λασιθίου έχει ξεκινήσει ψεκασμούς και άλλες ενέργειες (κλαδέματα, "συντήρηση" μονοπατιών μέσα στο φοινικόδασος κτλ) τα οποία δικαιολογούνται σε μια μελέτη που έχουν κάνει για την "προστασία" του φοίνικα από το σκαθάρι.
Προς ενημέρωση του κοινού σας , πληροφορούμε ότι σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το Δασαρχείο Λασιθίου δεν έχει λάβει την άδεια για τα έργα αυτά. Τόσο το WWF Ελλάς, όσο και άλλοι Φορείς (ΜΦΙΚ) έχουν ήδη γνωμοδοτήσει ΑΡΝΗΤΙΚΑ προς αυτή τη μελέτη (μετά από αίτημα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης).
Αυτή η μελέτη κινείται σε τελείως λάθος κατεύθυνση αναφέρει το WWF Ελλάς, αποσκοπώντας σε έργα για απορρόφηση κονδυλίων και όχι στην ουσία που είναι η προστασία και η ορθή διαχείριση.


Συγκεκριμένα αναφέρεται στην :
Γνωμοδότηση επί της περιβαλλοντικής αδειοδότησης δασοτεχνικού έργου στο Φοινικόδασος Βάϊ Νομού Λασιθίου
Σε απάντηση της επιστολής σας, για την υλοποίηση του έργου «Καθαρισμός φοινικόδασους Βάι για την αντιπυρική και φυτουγειονομική προστασία του» της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου (σχετικά 2 & 3) σας γνωρίζουμε τα παρακάτω :
Το φοινικόδασος Βάι είναι υγροτοπική έκταση στον οποίο κυριαρχεί ο οικότοπος προτεραιότητας ‘φοινικοδάσος Phoenix’ (9370*, παράρτημα Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΕ).

Περιλαμβάνεται στην εθνική απογραφή1 με κωδικό GR432405000, ενώ απογράφηκε από το WWF Ελλάς το 2008, στα πλαίσια του προγράμματος «Προστασία των νησιωτικών υγρότοπων της Ελλάδας» με κωδικό KRI001.

Η σημασία και η αξία του φοινικόδασους Βάι έχει περιγραφεί και αναλυθεί αρκετά και γι’ αυτό δεν τα αναφερθούμε. Θα θέλαμε όμως να τονίσουμε πως, αντίκειται με ότι αναφέρεται στις διάφορες μελέτες, από την ανάλυση χρήσεων γής που έχει γίνει από το WWF Ελλάς για το χρονικό διάστημα 1945 – 2010 δεν προκύπτει καμιά μείωση της έκτασης του φοινικόδασους Βάι, παρά μόνο αυτή που προκλήθηκε από τη διάνοιξη του οδικού δικτύου, εντός του .

Αντίθετα, η πυκνότητα και η συγκόμωση των δέντρων αυξήθηκε σημαντικά στην ίδια χρονική περίοδο, προφανώς λόγω της απαγόρευσης της βόσκησης και άλλων ανθρωπογενών πιέσεων.

Το θεσμικό πλαίσιο προστασίας της περιοχής είναι ιδιαίτερα αυστηρό και ασφαλώς έχει συμβάλει στην μέχρι σήμερα διατήρηση του φοινικόδασους Βάι, εφαρμόζεται δε στα πλαίσια του νόμου 1650/86 και κυρίως του 3937/20114 (Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις).

Αναλυτικά την επιστολή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πηγή : lasithi news 

Συνολικες προβολες σελιδας