Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Καθυστερήσεις καταγγέλλει ο Φώσκολος

 Πιέζουν, λέει, την Ελλάδα Αμερικανοί και Ισραηλίτες που έχουν σκοπιμότητες

Με τραγικά αργούς ρυθμούς, λόγω σκοπιμοτήτων, προχωράει η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Κρήτης, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Αντώνη Φώσκολο.
Όπως αναφέρει στην «Π», «το ποτάμι δεν μπορεί να γυρίσει πίσω» και ο λόγος είναι ότι η κυβέρνηση δέχεται, πλέον, πιέσεις και από Ευρωπαίους, Αμερικανούς και Ισραηλίτες που έχουν συμφέροντα στην περιοχή.


Αργοπορία από την κυβέρνηση

Ο καθηγητής αναφέρει πως ο υφυπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος πρόσφατα δήλωσε ότι η εκμετάλλευση κοιτασμάτων γίνεται σε βάθος 20ετίας, άργησε να συνειδητοποιήσει την κατάσταση και να αναλάβει δράσεις. «Όταν το 2010 έλεγα ότι έχουμε υδρογονάνθρακες έλεγε ότι δεν έχουμε, φτάσαμε στο 2011 για να παραδεχτεί ότι υπάρχουν αλλά μόνο για τη Δυτική Ελλάδα, μετά από έξι μήνες παραδέχτηκε ότι υπάρχουν και στην Κρήτη ...
Δεν μπορείς να αργοπορείς αυτό το θέμα συνεχώς», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Φώσκολος. Θεωρεί, μάλιστα, ότι τόσο ο κ. Μανιάτης όσο και οι σύμβουλοί του δεν ενημερώνονται για τις επιστημονικές δημοσιεύσεις πάνω στο θέμα, παρόλο που έχουν επαφές και με ανθρώπους από τη Νορβηγία, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει την ύπαρξη κοιτασμάτων στην Ελλάδα. «Δεν μπορεί να έρχεται ολόκληρη γεωλογική υπηρεσία της Γαλλίας και να λέει επίσημα στον Μανιάτη και να δίνει χαρτί ότι η λεκάνη του Ηροδότου έχει 2,5 τρις, τα οποία είναι περισσότερα από τη Νορβηγία. Μιλάμε μόνο για τη λεκάνη του Ηροδότου, που βρίσκεται νοτιοανατολικά της Ιεράπετρας, εκεί γίνονται παζάρια», αναφέρει ο κ. Φώσκολος. Σύμφωνα με τον ίδιο, μία ισραηλίτικη εταιρεία, η Delec, ζήτησε να κάνει γεωτρήσεις κάτω από την Κρήτη και ορισμένοι υποστήριξαν ότι έμαθαν για τα κοιτάσματα μέσω δορυφόρων, « δεν υπάρχουν δορυφόροι, οι άνθρωποι διαβάζουν τις εργασίες που έχουν δημοσιευτεί για κάτω από την Κρήτη από τους ξένους επιστήμονες, όχι από εκείνους που ρωτάει ο Μανιάτης», σχολιάζει.

Επένδυση στον ορυκτό πλούτο

«Όταν βλέπουμε μια χώρα που παραπαίει, πάμε να τη βοηθήσουμε και τη βοηθάμε όταν δίνουμε ελπίδα, μπορούμε να καλύψουμε το χρέος δημιουργώντας θέσεις στην ελεύθερη οικονομία, αξιοποιείς τον ορυκτό πλούτο, δεν κάθεσαι να περιμένεις ένα χρόνο να σε σπρώξουν Αμερικανοί, Εβραίοι, Νορβηγοί. Ό, τι κάνει είναι καλό αλλά το κάνει πάρα πολύ σιγά, αδιανόητα σιγά, προχωρούμε αλλά με ταχύτητα χελώνας», τονίζει ο κ. Φώσκολος.
Αναφέρει πως θα πρέπει να βασιζόμαστε στους επιστήμονες που είναι γνώστες των συγκεκριμένων θεμάτων αλλά και στους ξένους που θα επενδύσουν και θα βγάλουν το φυσικό αέριο και πετρέλαιο, από τους οποίους θα λάβουμε το 20%, «με αυτό σώζουμε την Ελλάδα, αυτή είναι η πραγματικότητα, μην περιμένουμε να βασιστούμε στους Έλληνες», αναφέρει.
Ο κ. Φώσκολος είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει μπροστά, να ξεχρεώσει και να έρθουν καλύτερες μέρες, όμως, «το πόσο γρήγορα θα έρθουν εξαρτάται από την πολιτική βούληση», αναφέρει.

Συμφέροντα για την μη αξιοποίηση

Ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και επιστημονικός Ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας Καναδά, κάνει λόγο για συμφέροντα που κρατούν αναξιοποίητα τα κοιτάσματα της Ελλάδας.
«Το πετρέλαιο υπάρχει, απλώς δε θέλουν να το βγάλουν τώρα γιατί υπάρχουν συμφέροντα, έχουμε συμφωνία με τη Ρωσία ως το 2015, πρέπει να ανανεώσουμε τη σύμβαση, να φέρουμε φυσικό αέριο με 11 ευρώ όταν στην αγορά υπάρχει με 3 ευρώ. Εμείς στην Κρήτη θα το βγάλουμε με 3 ευρώ και θα δώσουμε δουλειά σε 150.000 με 200.000 Έλληνες, γιατί να πάρουμε το ρωσικό;
Συνεχώς παίζουμε αυτά τα βρώμικα παιχνίδια και κανείς δεν καταλαβαίνει γιατί υπάρχει αυτή η αργοπορία, είναι εσκεμμένη διότι υπάρχει η μίζα», υποστηρίζει ο κ. Φώσκολος.
Αντιδρά, ακόμα, στην ενδεχόμενη αύξηση από τη ΔΕΗ των τελών των ΑΠΕ και αναφέρει ότι οι ανεμογεννήτριες στην Κρήτη είναι αντιοικονομικές, όπως έχει υποστηρίξει και ο πρόεδρος του WWF. «Περνάς μια ακριβή κιλοβατώρα μέσα από τη ΔΕΗ για να πλουτίσει ο Κοπελούζος... Γιατί δε βγάζεις φυσικό αέριο της Κρήτης με τρεις φορές φθηνότερη κιλοβατώρα. Πολιτικά παιχνίδια θα κάνουμε ή θα κοιτάξουμε την Ελλάδα», αναφέρει.
Τέλος, ο κ. Φώσκολος υποστηρίζει ότι το θέμα της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας δεν κινείται λόγω ενδιαφέροντος από πλευράς Ελλήνων πολιτικών αλλά εξαιτίας των πιέσεων που έχουν δεχτεί από τα συνεχή δημοσιεύματα αλλά κυρίως από τους Ευρωπαίος. «Υπάρχει αδήριτος ανάγκη να πάρει η Ευρώπη φυσικό αέριο από την Ελλάδα, το έχει ανάγκη η Ευρώπη για αυτό προχωρούμε, δεν προχωράει ο Μανιάτης επειδή το λέμε εμείς αλλά είναι οι καταστάσεις που ευνοούν την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου, ιδιαίτερα της Κρήτης. Αν προχωρήσουμε χωρίς εμπόδιο σε τέσσερα με πέντε χρόνια πρέπει να αρχίσει να ξημερώνει μια άσπρη μέρα, σε 60 μήνες περίπου», τονίζει.

Πηγή : Πατρίς

Συνολικες προβολες σελιδας