Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και χωροθέτησή τους στην Κρήτη


Συνέντευξη Τύπου με θέμα τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη χωροθέτησή τους στην Κρήτη έδωσε την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2011, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης (ΜΦΙΚ).

Στη συνέντευξη αναφέρθηκαν εν συντομία τα ακόλουθα:
·         Με το υπάρχον καθεστώς αιτήσεων αδειοδότησης και εγκατάστασης ΑΠΕ σε βιομηχανική κλίμακα σε ολόκληρη την Κρήτη, η μείωση των πληθυσμών ειδών προτεραιότητας που τελούν υπό καθεστώς αυστηρής προστασίας θεωρείται δεδομένη.

·         Οι εγκαταστάσεις Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) και τα συνοδά τους έργα (διανοίξεις δρόμων, δίκτυα μεταφοράς, λιμνοδεξαμενές υβριδικών κ.ά.), τα οποία προγραμματίζονται να γίνουν στην Κρήτη, θα αλλοιώσουν το αγροτικό τοπίο του νησιού και θα μεταβάλλουν μακροπρόθεσμα τις χρήσεις γης, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αειφορική ανάπτυξη της Κρήτης (κυρίως τον εναλλακτικό τουρισμό και την παραγωγή ποιοτικών-πιστοποιημένων αγροτικών προϊόντων).
·         Οι Ζώνες Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ / SPA) του δικτύου NATURA 2000 που περιλαμβάνουν ευαίσθητες περιοχές για την ορνιθοπανίδα πρέπει να εξαιρεθούν από εγκαταστάσεις ΑΠΕ.
·         Επιπλέον, η εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ σε νησίδες και βραχονησίδες υψηλού ενδημισμού θα πρέπει να απαγορευτεί, διότι θα αποφέρει την ολοκληρωτική καταστροφή τους.
·         Για τις περιοχές του δικτύου NATURA 2000, πλην των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ / SPA), θα πρέπει: α) να ληφθούν σοβαρά υπόψη η εξάπλωση των ειδών και οικοτόπων προτεραιότητας, β) να υπάρξει αυστηρή χωροθέτησή όλων των μορφών ΑΠΕ, και γ) να συνάδουν με το πνεύμα της αειφορικής διαχείρισης των περιοχών (μικρής κλίμακας ανάπτυξη, ενεργειακή αυτάρκεια και όχι εξαγωγή, συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων και στην εκμετάλλευση της ενέργειας από την τοπική κοινωνία).

Ο κ. Μωυσής Μυλωνάς, διευθυντής του ΜΦΙΚ, και οι ερευνητές του ΜΦΙΚ, κ.κ. Σ. Ξηρουχάκης, Μ. Προμπονάς και Π. Γεωργιακάκης, τόνισαν ότι «δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρας μας, αλλά η ανάπτυξή τους σε βιομηχανική κλίμακα με στόχο την εξαγωγή ενέργειας θα δημιουργήσει αξεπέραστα πολιτικά, χωροταξικά και περιβαλλοντικά προβλήματα. Ως προς τα περιβαλλοντικά ζητήματα, το ΜΦΙΚ – στο χώρο της ευθύνης του – θα υποστηρίξει τη μη υποβάθμιση των περιοχών του δικτύου NATURA 2000. Ως προς το χωροταξικό, καλούμε τις τοπικές αρχές και κοινωνίες να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο για τη χρήση των περιοχών τους, σύμφωνη με τις παραδόσεις και την αισθητική του τοπίου. Τέλος, ως προς το πολιτικό σκέλος, θα πρέπει να υπάρξει τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο Κρήτης μια αποσαφήνιση των στόχων, της ιδιαιτερότητας και της λειτουργίας κάθε τόπου.»

Συνολικες προβολες σελιδας