Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Αρκεί για να σώσει την Ελλάδα το φυσικό αέριο στα νότια της Κρήτης

Μεγαλόνησος η μια, μεγαλόνησος και η άλλη... Πανέτοιμη να μπει για τα καλά στο ''παιχνίδι'' του φυσικού αερίου που έχει αρχίσει και στήνεται δυναμικά τώρα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με επίκεντρο τις έρευνες στο θαλάσσιο οικόπεδο 12 της Κύπρου, είναι πλέον και η Ελλάδα. Ο αρχικός σχεδιασμός που περιελάμβανε σταδιακά βήματα με άμεση προοπτική μονάχα διαγωνισμούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος για την Κρήτη, όπως και για το Ιόνιο, τώρα πηγαίνει σε διαδικασία-εξπρές, με τα ''τρυπάνια'' να πιάνουν πιθανώς δουλειά στο νησί μας σε μερικούς μήνες!

Η... βόμβα ολκής έσκασε χθες στη Βουλή, με αφορμή ένα χαρακτηριστικό, και μάλλον προμελετημένο - έτσι τουλάχιστον φάνηκε - διάλογο που είχαν ο βουλευτής της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης. Για τους πιο υποψιασμένους, τα όσα ειπώθηκαν στη Βουλή δεν μπορεί να είναι τυχαία. Πιθανώς να μην ήταν διόλου τυχαία και η αεροφωτογράφηση του Καστελόριζου, περιοχή-κλειδί στο θέμα της ΑΟΖ για τη γείτονα χώρα, από τουρκικά μαχητικά με το που... έσκασε η βόμβα στη Βουλή. Όπως επίσης και η ανακοίνωση πως η Τουρκία βάζει μπρος τις πετρελαϊκές έρευνες σε συνεργασία με τη Shell. Αν προσθέσει κανείς στην αγωνιώδη αναζήτηση της Ελλάδας οικονομικών διεξόδων από την κρίση τις τρέχουσες εξωτερικές συγκυρίες, την πρωτοφανή ξαφνικά στήριξη - για να μην πούμε πίεση - από ΗΠΑ, Γαλλία και άλλες δυνάμεις στο θέμα της εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου από τη χώρα μας, αλλά και το παιχνίδι της Κύπρου με Ισραήλ, ΗΠΑ αλλά και Ρωσία, τότε το παζλ σιγά-σιγά συμπληρώνεται. Και φαίνεται πως η σκακιέρα για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη ΝΑ Μεσόγειο είναι πλέον στημένη, με επίκεντρο τις δύο μεγαλονήσους, Κύπρο και Κρήτη.

Το χρονικό μέχρι τη "βόμβα"...

Πριν φτάσουμε πάντως στη χθεσινή "βόμβα" μεγατόνων στη Βουλή, θα ήταν σκόπιμο να θυμίσουμε ένα χρονικό γεγονότων που προηγήθηκε... Όλα ξεκίνησαν την περασμένη άνοιξη, όταν από το υπουργείο Περιβάλλοντος είχαν εξαγγείλει διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε δύο περιοχές που θεωρητικά δε θα προκαλούσαν την έντονη αντίδραση της Τουρκίας. Δηλαδή στο Ιόνιο και στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Το Σεπτέμβριο, από το βήμα της ΔΕΘ, ο τότε πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε εξαγγείλει την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την προσέλκυση εξειδικευμένων εταιρειών που θα αναλάβουν να διενεργήσουν προκαταρκτικές σεισμικές έρευνες νότια της Κρήτης για τον εντοπισμό περιοχών όπου είναι πιθανό να υπάρχει φυσικό αέριο ή πετρέλαιο. Η διενέργεια σεισμικών ερευνών είναι ουσιαστικά ο "κράχτης" για την προσέλκυση πετρελαϊκών εταιρειών.
Μια ημέρα μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού απεστάλη στην Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις σεισμικές έρευνες. Προκηρύχτηκε δηλαδή ο διαγωνισμός και ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση των 90 ημερών που προβλέπονται από το σχετικό Κανονισμό της Ε.Ε., προκειμένου οι εταιρείες που κάνουν σεισμικές έρευνες σε όλο τον κόσμο να καταθέσουν φάκελο στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να πάρουν το διαγωνισμό και να διενεργήσουν έρευνες στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.
Στόχος λοιπόν ήταν να προκύψει ανάδοχος στα τέλη 2011, αρχές 2012 και το καλοκαίρι να πραγματοποιηθούν οι σεισμικές έρευνες... Τώρα φαίνεται, όμως, ότι πάμε απευθείας σε γεωτρήσεις και "τρυπήματα" στον ευρύτερο θαλάσσιο χώρο της Κρήτης. Πριν λίγες ημέρες, στη δραματική συνεδρίαση της Βουλής για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο απερχόμενος πρωθυπουργός, αφού είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να μη συμμετέχει στην κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, είχε θέσει τις βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης.
Εκεί, διόλου τυχαία, αναφέρθηκε ονομαστικά σε δύο μονάχα πράγματα: Στο ζήτημα των Σκοπίων και στην άμεση έκδοση αδειών (!) για γεωτρήσεις νοτίως της Κρήτης. Ακολούθησε η συνάντηση στο Προεδρικό μέγαρο, στις 6 Νοεμβρίου, μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση εθνικής κυβέρνησης ευρείας αποδοχής. Ανάμεσα στα επίμαχα σημεία των διαπραγματεύσεων ήταν και ο χρονικός ορίζοντας των εκλογών, με τον Γιώργο Παπανδρέου να διαμηνύει - όπως αναφέρουν κάποιες πηγές - στον Αντώνη Σαμαρά πως δεν πρέπει να γίνουν εκλογές στις 4 Δεκεμβρίου, όπως ζητούσε ο αρχηγός της Ν.Δ., αλλά να πάνε πιο πίσω γιατί υπάρχει, όπως φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου, «το θέμα των πετρελαίων και του φυσικού αερίου. Πρέπει να προωθήσουμε τις γεωτρήσεις στην Κρήτη, ώστε να δείξουμε στο εξωτερικό πως υπάρχει μια σημαντική πλουτοπαραγωγική πηγή εδώ»...

Παναγιωτόπουλος-Μανιάτης

Και έτσι φτάσαμε στη χθεσινή ημέρα, οπότε... έσκασε η "βόμβα" εντός Κοινοβουλίου. Ο βουλευτής της Ν.Δ. Πάνος Παναγιωτόπουλος ζήτησε από την κυβέρνηση «να ξεκινήσει άμεσα γεωτρήσεις νότια της Κρήτης», όπου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει, «το κοίτασμα είναι μεγαλύτερο από αυτό του οικοπέδου 12 στην Κύπρο». Με τα χαρακτηριστικά λόγια «αφήστε τις μίζερες διαδικασίες και τους διαγωνισμούς και κάντε γεωπολιτικές ανατροπές», ο ίδιος απαίτησε να μην περιοριστεί η χώρα στους διαγωνισμούς αλλά να προχωρήσει σε γεωτρήσεις άμεσα, ακολουθώντας την τακτική της Κύπρου.
Άμεση ήταν η απάντηση του παριστάμενου υφυπουργού Γιάννη Μανιάτη: «Αναφορικά με αυτά που είπε στην ομιλία του ο Π. Παναγιωτόπουλος, έχω να πω ότι σε λίγες ημέρες νομίζω ότι θα έχουμε καλές ειδήσεις προς την κατεύθυνση αυτή». Στη συζήτηση παρενέβη και ο προεδρεύων της συνεδρίασης, αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νιώτης, ο οποίος είπε: «Νομίζω ότι προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η ομιλία του Γ. Παπανδρέου χθες».



ΟΥΔΕΝ ΤΥΧΑΙΟΝ...

Τουρκικά μαχητικά και Shell

Είναι προφανές πως ο διάλογος δεν προέκυψε έτσι τυχαία... Όπως τυχαία δεν ήταν μάλλον ούτε η υπερπτήση που έκαναν ελάχιστα λεπτά μετά τα όσα γνωστοποιηθήκαν στη Βουλή τουρκικά μαχητικά. Ο διάλογος δεν πρέπει να προέκυψε διόλου τυχαία... Την ίδια στιγμή, πόσο τυχαίο μπορεί να είναι άραγε το ότι αμέσως δύο τουρκικά μαχητικά αναγνωριστικά RF-4E, στις 3:30 μ.μ., πέταξαν πάνω από τη Μεγίστη (Καστελόριζο) σε ύψος μόλις 300 μέτρων, φωτογραφίζοντας τα οχυρωματικά έργα και τις υποδομές του νησιού; Άραγε πόσο τυχαία μπορεί να ήταν η χθεσινή "βόμβα" στη Βουλή σε σχέση με την αιφνιδιαστική συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Shell για υποθαλάσσιες έρευνες ανοιχτά της Αττάλειας; Το παιχνίδι "ανάβει" για τα καλά γεωπολιτικά και η Κρήτη θα είναι στην πρώτη γραμμή. Μοιάζει εξαιρετικά απίθανο η Ελλάδα να σπρώχνει στο φουλ πετρελαϊκές γεωτρήσεις δίχως να έχει εξασφαλίσει την έξωθεν στήριξη. Προφανώς και έχει λάβει εγγυήσεις τουλάχιστον από ΗΠΑ και Γαλλία. Προφανώς δέχεται εξωτερικές πιέσεις για να πιάσουν δουλειά τα τρυπάνια. Και ενδεχομένως να έχει βρεθεί ήδη - ή να υπάρχουν προχωρημένες διαπραγματεύσεις - και η εταιρεία που θα κάνει τις γεωτρήσεις.
Τέλος, πέρα από τις ευνοϊκές εξωτερικές συγκυρίες, υπάρχει - όπως υποστηρίζουν πολλοί - και μια εγχώρια αξιοσημείωτη συγκυρία. Δεν είναι άλλη από το γεγονός πως υπάρχει πλέον κυβερνητικός συνασπισμός των πολιτικών δυνάμεων. Και εδώ όσοι προτάσσουν τη συγκυρία αυτή στο τραπέζι δεν αναφέρονται μονάχα στις γεωτρήσεις. Αλλά και στο πιο πολύπλοκο θέμα της ΑΟΖ...

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας