Της Πέλλας Λασηθιωτάκη
Το “ψαλίδι” στις επιδοτήσεις θα ρίξει την παραγωγή ελαιολάδου
Τι δείχνει μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για το λάδι και το μέλλον του
Το «ψαλίδισμα» των αγροτικών επιδοτήσεων μετά το 2013 θα οδηγήσει σε πτώση την παραγωγή ελαιόλαδου στη χώρα μας, σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Όπως επισημαίνουν οι μελετητές, στη χώρα μας το ½ της παραγωγής λαδιού είναι κερδοφόρο μόνο μετά τη λήψη των επιδοτήσεων!
Η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ωστόσο ότι θα αυξηθούν οι διεθνείς τιμές του λαδιού κατά την ερχόμενη διετία, καθώς η ανοδική τάση στη ζήτηση του προϊόντος είναι εμφανής. Η Ελλάδα όμως που τυποποιεί μόλις το 20% της παραγωγής, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως ωφελημένη από αυτή την άνοδο.
Η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας εστιάζει και στο κόστος παραγωγής κάνοντας συγκρίσεις με τη Ιταλία και την Ισπανία. Στην Ελλάδα το κόστος παραγωγής, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, ανέρχεται σε 0,65 ευρώ ανά κιλό ελαιόκαρπου, στην Ιταλία 0,60 και στην Ισπανία μόλις 0,55 ευρώ. Ασύμφορη κρίνεται και η σημερινή δομή των ελαιουργείων στην Ελλάδα: Είναι πολλά και τριφασικά (υψηλό κόστος, χαμηλή βιωσιμότητα επιχειρήσεων) έναντι των λίγων, μεγάλων και διφασικών που έχουν οι ανταγωνίστριες χώρες.
Πηγή : Πατρίς
Το “ψαλίδι” στις επιδοτήσεις θα ρίξει την παραγωγή ελαιολάδου
Τι δείχνει μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για το λάδι και το μέλλον του
Το «ψαλίδισμα» των αγροτικών επιδοτήσεων μετά το 2013 θα οδηγήσει σε πτώση την παραγωγή ελαιόλαδου στη χώρα μας, σύμφωνα με εμπεριστατωμένη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Όπως επισημαίνουν οι μελετητές, στη χώρα μας το ½ της παραγωγής λαδιού είναι κερδοφόρο μόνο μετά τη λήψη των επιδοτήσεων!
Η Εθνική Τράπεζα εκτιμά ωστόσο ότι θα αυξηθούν οι διεθνείς τιμές του λαδιού κατά την ερχόμενη διετία, καθώς η ανοδική τάση στη ζήτηση του προϊόντος είναι εμφανής. Η Ελλάδα όμως που τυποποιεί μόλις το 20% της παραγωγής, σύμφωνα με τη μελέτη, δεν φαίνεται να είναι ιδιαιτέρως ωφελημένη από αυτή την άνοδο.
Η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας εστιάζει και στο κόστος παραγωγής κάνοντας συγκρίσεις με τη Ιταλία και την Ισπανία. Στην Ελλάδα το κόστος παραγωγής, σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, ανέρχεται σε 0,65 ευρώ ανά κιλό ελαιόκαρπου, στην Ιταλία 0,60 και στην Ισπανία μόλις 0,55 ευρώ. Ασύμφορη κρίνεται και η σημερινή δομή των ελαιουργείων στην Ελλάδα: Είναι πολλά και τριφασικά (υψηλό κόστος, χαμηλή βιωσιμότητα επιχειρήσεων) έναντι των λίγων, μεγάλων και διφασικών που έχουν οι ανταγωνίστριες χώρες.
Πηγή : Πατρίς