Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Τέσσερις Κρητικοί στο κύκλωμα πορνογραφίας


Της Ευαγγελίας Καρεκλάκη

Τουλάχιστον τέσσερις Κρητικοί ενέχονται στο δεκαπενταμελές κύκλωμα διακίνησης σκληρού παιδικού πορνογραφικού υλικού που εξάρθρωσε μετά από πολύμηνη παρακολούθηση το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πρόκειται, όπως έχει γράψει η «Π», για έναν αλλοδαπό ιερέα, έναν επιχειρηματία, έναν δημοτικό υπάλληλο και έναν άνεργο. Τουλάχιστον σε μία περίπτωση, υπήρξε αυτόφωρη σύλληψη. Πρόκειται για έναν 29χρονο Ηρακλειώτη, ο οποίος παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο ωστόσο πήρε αναβολή καθώς η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη και δεν υπήρχε επίσημο πόρισμα.

Στις άλλες περιπτώσεις, οι ελεγχόμενοι απουσίαζαν και έγινε κατάσχεση σκληρών δίσκων και φορητών υπολογιστών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση εμπλοκής στο κύκλωμα ενός αλλοδαπού ιερέα, ο οποίος υπηρετεί σε ενορία της Ανατολικής Κρήτης. Ο ίδιος, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, έδειξε να «πέφτει από τα σύννεφα» όταν ενημερώθηκε για την έρευνα σε βάρος του. Αυτό που υποστηρίζεται από το οικείο περιβάλλον του είναι ότι στον ηλεκτρονικό υπολογιστή είχαν πρόσβαση και άλλα άτομα και ως εκ τούτου είχε άγνοια για το υλικό που εντοπίστηκε στον σκληρό δίσκο.



Μ. Σφακιανάκης: υπεράνω υποψίας

Ο προϊστάμενος του τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανόλης Σφακιανάκης από τα Χανιά όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στο πλαίσιο διημερίδας για τους κινδύνους του διαδικτύου, αναφέρθηκε επισήμως στην υπόθεση, η οποία πλέον έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης.

Η επιχείρηση, όπως ανέφερε, είχε την κωδική ονομασία «Butterfly» και εξελίχθηκε σε αρκετές πόλεις της Ελλάδας και συγκεκριμένα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Ηράκλειο, Μάλια, Άγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα.

Όπως επισήμανε ο κ. Σφακιανάκης, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχει προμηθευτεί ένα ειδικό πρόγραμμα, το οποίο ανιχνεύει ό,τι κινείται στο διαδίκτυο σε σχέση με την παιδική πορνογραφία.

«Έτσι λοιπόν, οι εντός εισαγωγικών κύριοι, εντοπίστηκαν και αυτή την στιγμή είναι ενώπιον της Δικαιοσύνης. Είναι από τα μεγαλύτερα κυκλώματα που έχουμε εντοπίσει» ανέφερε.

Όπως εξήγησε, το μόνο «συν» της υπόθεσης είναι ότι ακόμα στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί κάποια «πηγή» παραγωγής παιδικού πορνογραφικού υλικού, δηλαδή δεν υπάρχει πρωτογενές υλικό. Το γεγονός αυτό ωστόσο δεν απαλλάσσει από τη βαρύτητα των κατηγοριών όλους εκείνους που διαμένουν στην Ελλάδα και πληρώνουν σημαντικά χρηματικά ποσά για να εξασφαλίσουν στον υπολογιστή τους σκληρές πορνογραφικές σκηνές σε βάρος παιδιών. Μιλάμε ακόμα και για βιασμούς βρεφών. «Όσο εκείνοι πληρώνουν αδρά, τόσο κάποιοι άλλοι, σε άλλες χώρες, θα κακοποιούν βάναυσα παιδιά» σχολίασε.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, στην Ελλάδα οι χρήστες που παρακολουθούν υλικό παιδικής πορνογραφίας υπολογίζονται στους 2000, ενώ από το 2004 μέχρι και σήμερα έχουν συλληφθεί 680 άτομα.

Το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελλάδας έχει πλέον καταξιωθεί παγκοσμίως αφού πρωτοστατεί στις έρευνες και σε συνεργασία με την Interpol και την Europol έχει καταφέρει σημαντικά χτυπήματα στη δράση τέτοιων κυκλωμάτων.



Παιδική πορνογραφία, διαδικτυακή «τρομοκρατία», πρόθεση αυτοκτονίας

Συγκλονιστικά όμως ήταν τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σφακιανάκης στο πλαίσιο της διημερίδας που πραγματοποιείται στα Χανιά για τους κινδύνους που ενέχει το διαδίκτυο.

Σε σχέση με την παιδική πορνογραφία τόνισε ότι το πρόγραμμα που διαθέτει η υπηρεσία, τους δίνει την δυνατότητα να εντοπίζουν σε πραγματικό χρόνο τους παιδόφιλους στο διαδίκτυο.

«Τους προκαλούμε και τους λέμε ανοιχτά: δεν μπορείτε να κρυφτείτε» ήταν το μήνυμα του.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και σε ένα άλλο φαινόμενο, το οποίο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και αφορά στην διαδικτυακή τρομοκρατία.

Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν ουσιαστικά τον διασυρμό ανηλίκων με ανάρτηση προσωπικών τους δεδομένων σε blogs ή ακόμα και την δημιουργία προσβλητικών εικόνων σε βάρος τους, ακόμα και με την δημιουργία ψεύτικων προφίλ στο Facebook.

«Πολλά σπίτια αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα με τα παιδιά τους, τα οποία αρνούνται ακόμα και να πάνε στο σχολείο».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην περίπτωση μίας μαθήτριας ιδιωτικού σχολείου της Αθήνας. «Το κορίτσι είναι μοναχοπαίδι και άριστη μαθήτρια. Ήταν η πρώτη μαθήτρια του σχολείου. Ξαφνικά άρχισε να μην τρώει, να έχει συμπτώματα αυτοκτονίας ενώ έδειχνε αδιαφορία για τα μαθήματα του.

Όλα αυτά έγιναν επειδή κάποιος είχε δημιουργήσει στο Facebook ένα ψεύτικο προφίλ με φωτογραφίες ερωτικού περιεχομένου. Τελικά διαπιστώσαμε ότι ο άνθρωπος που κρυβόταν πίσω από αυτά ήταν ο δεύτερος μαθητής του σχολείου που ήθελε να γίνει πρώτος».

Ο κ. Σφακιανάκης αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που καταβάλλει η υπηρεσία για την αποτροπή αυτοκτονιών.

Μάλιστα χθες, στην διάρκεια της ημερίδας, έγινε on line σύνδεση με τα γραφεία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος όπου αξιωματικός της υπηρεσίας γνωστοποίησε ότι μόλις λίγα λεπτά πριν είχαν εντοπίσει έναν άνδρα, ο οποίος μέσω διαδικτύου είχε εκφράσει την πρόθεση του να αυτοκτονήσει.

Το σχετικό σήμα έφθασε στην Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στις 6.30 από το Αστυνομικό Τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα και με την καταλυτική συνδρομή της Εισαγγελίας, κατάφεραν να κινήσουν όλες τις διαδικασίες και να εντοπίσουν τον άνθρωπο. Όπως προέκυψε, δεν είχε την δυνατότητα να αποπληρώσει δάνειο και ήταν σε απόγνωση.

Ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κάλεσε τους γονείς να βρίσκονται κοντά στα παιδιά τους και να μην τα «παρκάρουν» μπροστά από το διαδίκτυο για να κάνουν τις δουλειές τους. «Ναι στο διαδίκτυο, αλλά στο φως και όχι στην εξάρτηση» υπογράμμισε.

Όπως ανέφερε, το 83%-92% των ανηλίκων, ηλικίας από 13 έως 17 ετών, βρίσκονται καθημερινά συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο είτε στο σπίτι τους, είτε σε κάποιο φιλικό σπίτι είτε σε ίντερνετ καφέ. «Αυτό σημαίνει ότι τα Ελληνόπουλα έχουν άμεση σχέση με το διαδίκτυο και γι’ αυτό πρέπει να τα «θωρακίσουμε» τόνισε.


Πηγή : Πατρίς

Συνολικες προβολες σελιδας