Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Εκτός ελέγχου βρίσκεται ο δάκος

Εκτός ελέγχου βρίσκονται οι πληθυσμοί του δάκου, ενώ απροσδιόριστη παραμένει ακόμη η επίδρασή του στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου στο Νομό Λασιθίου. Τοπικοί παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά την καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή του ελαιολάδου μιλούν πλέον για μη αναστρέψιμη κατάσταση, τονίζοντας ότι το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας έχει καταστεί ατελέσφορο.

Εξ αρχής μετά την απόφαση του Υπουργείου να περικόψει περίπου στο 50% το πρόγραμμα, το οποίο επίσης είχε υποστεί ανάλογη συρρίκνωση το 2010, παραγωγοί και υπηρεσιακοί παράγοντες δεν έκρυψαν την απογοήτευση και τους φόβους τους για το κατά πόσον μπορεί να γίνει πλέον αποτελεσματική δακοκτονία.
Χαρακτηριστικό της γραφειοκρατικής αντιμετώπισης του όλου θέματος, που έχει οδηγήσει σε μεγάλες καθυστερήσεις στο σχεδιασμό και στην εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας, είναι ότι πλησιάζουμε τα μέσα Αυγούστου, αλλά ο διαγωνισμός για την προμήθεια φυτοφαρμάκων και πρωτεϊνών προσέλκυσης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη!
Από τις 11 Ιουλίου στο μεγαλύτερο ποσοστό και από τις 20-22 Ιουλίου ολοκληρώθηκε στο σύνολο του Νομού Λασιθίου ο πρώτος ψεκασμός. Μάλιστα κατέστη δυνατός μετά από προσπάθειες της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Λασιθίου, η οποία και διέθεσε το στοκ των φαρμάκων που είχαν περισσέψει από πέρυσι συμπληρώνοντας με «δανεικά» από γειτονικό νομό.
Με τα υπάρχοντα δεδομένα και με βάση τη δράση του δάκου έπρεπε στο Νομό Λασιθίου να βρίσκεται σε εξέλιξη ο τρίτος ψεκασμός. Η παρούσα κατάσταση σε συνδυασμό με τη διαπίστωση ότι καταγράφεται έκρηξη στον πληθυσμό του στο Λασίθι επαληθεύει τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις των παραγωγών για την τύχη της φετινής ελαιοπαραγωγής.
ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας