Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ανανεώσιμες πήγες ενέργειας στο Λασίθι

Ανοικτή επιστολή – πρόταση του Οικονομικού Επιμελητηρίου
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Λασιθίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου τοποθετείται για το θέμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με ανοικτή επιστολή της προς τους Δήμους, την Περιφερειακή Ενότητα, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, το Τεχνικό και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο:

Με ανάμικτα συναισθήματα και προβληματισμό για το μέλλον του τόπου μας φύγαμε από την εκδήλωση της 4ης Ιουλίου που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα του Κρούστα με θέμα τις ΑΠΕ και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Τα ερωτήματα έπειτα από αυτή την εκδήλωση πολλά. Τι γίνεται τελικά με τις ΑΠΕ στην Κρήτη; Υπάρχει σχεδιασμός και ένας υποτυπώδης έλεγχος στην παραχώρηση αδειών και λειτουργία όλων αυτών των αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων; Υπάρχει κάποιο όριο στα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών, τη διείσδυση και το μέγεθος των εγκαταστάσεων; Υπάρχει ορθή χωροθέτηση και σχέδιο διασύνδεσης χωρίς να υπάρξουν μεγάλης κλίμακας επεμβάσεις – παρεμβάσεις στο φυσικό περιβάλλον; Ποιος ο ρόλος του κράτους, των αρμόδιων φορέων, υπουργείων και υπηρεσιών; Ποιος ο ρόλος της Περιφέρειας και των Δήμων που σχεδιάζονται να γίνουν αυτές οι επενδύσεις;
Το κύριο όμως ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει, είναι: υπάρχουν και ποιες είναι οι επιπτώσεις στο φυσικό τοπίο και τον τουρισμό; Μήπως τελικά τέτοιες επενδύσεις μαζικής και μεγάλης κλίμακας δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα και υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο το τουριστικό προϊόν της περιοχής;
Επομένως, θέλουμε να ενισχύσουμε και να προβάλουμε τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στον τόπο μας ή να μετατρέψουμε τις βουνοκορφές μας σε βιομηχανικές μονάδες παραγωγής ενέργειας;
Τελικά ποιος θα είναι ωφελημένος από όλες αυτές τις επενδύσεις, οι ημεδαποί κάτοικοι του Δήμου, ο ίδιος ο Δήμος μέσα από τα ανταποδοτικά τέλη ή οι εταιρείες;
Δηλώνουμε ξεκάθαρα πώς σε καμιά περίπτωση δεν είμαστε ενάντια στις επενδύσεις σε ΑΠΕ και άλλες μορφές εναλλακτικής διαχείρισης, όμως πιστεύουμε ότι η τοπική κοινωνία και εν γένει ο κάθε Δήμος θα πρέπει να παίξει καθοριστικό και πρωτεύοντα ρόλο στη χωροθέτηση αυτών των τεράστιων επενδύσεων ώστε να μην υποβαθμιστούν άλλες πηγές εσόδων όπως ο Τουρισμός, η γεωργία, η κτηνοτροφία κτλ.
Δεν μπορούμε στο βωμό της πράσινης ανάπτυξης και των ιδιωτικών συμφερόντων έτσι απλά να χωροθετούμε επενδύσεις οι οποίες αλλοιώνουν τα χαρακτηριστικά ενός τόπου ενώ δεν λαμβάνουν υπόψη τους τοπικούς παράγοντες και τα επιχειρήματά τους. Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος δεν ζει σε ένα τόπο να αποφασίζει για αυτόν, χωρίς να λάβει υπόψη του τις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει αυτή του η απόφαση στο μέλλον του πληθυσμού.
ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
Α. ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΗΜΕΡΙΔΑΣ με θέμα: Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας – Χωροθέτηση τους και λοιπός σχεδιασμός στο Ν. Λασιθίου
Την ημερίδα αυτή θα οργανώσουν σε συνεργασία το Οικονομικό, το Τεχνικό Επιμελητήριο, οι Δήμοι του Ν. Λασιθίου (Αγ. Νικολάου, Οροπεδίου, Σητείας, Ιεράπετρας).
Βασικός σκοπός δε της ημερίδας θα είναι η ενημέρωση αφενός των ενδιαφερομένων πολιτών αλλά κατά κύριο λόγο ο προβληματισμός - δημιουργία τράπεζας δεδομένων από τους Δήμους, αξιοποιώντας τα για τον σχεδιασμό του χωροταξικού των Α.Π.Ε.
Η ημερίδα αυτή ενδεικτικά θα ασχοληθεί με τα παρακάτω θέματα:
1. Μας ενδιαφέρουν οι Α.Π.Ε. και γιατί;
2. Περιγραφή της υπάρχουσας κατάστασης στο Ν. Λασιθίου - Σύγκριση με την υπόλοιπη Κρήτη, Ελλάδα.
3. Παράμετροι που θα λάβουμε υπ όψη μας για τη χωροθέτηση – σχεδιασμό των Α.Π.Ε. π.χ. Τουρισμός, Αγροτική Οικονομία, Φυσικό Περιβάλλον, Αρχαιολογικοί Χώροι κ.λ.π.
4. Σύντομη αναφορά σε μελέτες για Α.Π.Ε. που έχουν γίνει στο παρελθόν και αφορούν την περιοχή μας.
5. Παγκόσμια τάση στις Α.Π.Ε.. Καλά παραδείγματα προς μίμηση. Κακά παραδείγματα προς αποφυγή.
6. Οριοθέτηση μέγιστης ισχύος από Α.Π.Ε. ανά Δήμο.
7. Χωροταξικό – Λοιπός σχεδιασμός των Δήμων για Α.Π.Ε. Διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει ο κάθε Δήμος και πιθανά θέματα που θα προκύψουν κατά την δημιουργία του.
Β. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Αξιοποιώντας τα αποτελέσματα της παραπάνω ημερίδας ο κάθε Δήμος θα συστήσει ομάδα εργασίας που θα ασχοληθεί με το θέμα του χωροταξικού και λοιπού σχεδιασμού.
Η ομάδα αυτή ουσιαστικά θα απαντά:
1. Η μέγιστη ισχύς που είναι διατεθειμένος ο κάθε Δήμος να παραχθεί στην περιφέρεια του και ανά κατηγορία.(Φ/Β, Αιολικά κ.λ.π.)
2. Τοπογραφική αποτύπωση των περιοχών που προτείνει ο κάθε Δήμος για την ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων Α.Π.Ε.
Το χωροταξικό δε αυτό:
α . Το συντομότερο θα ενταχθεί στο Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.
β. Μέχρι τότε με κανονιστικές αποφάσεις ο Δήμος και ότι άλλο χρειαστεί να επισημοποιήσει την απόφαση του.
γ. Να γνωστοποιηθούν οι αποφάσεις των Δήμων στις υποψήφιες εταιρείες κατασκευής Αιολικών πάρκων, Περιφέρεια, Υπουργείο, Μ.Μ.Ε.
Γ. ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΥΠΕΧΩΔΕ
Όποια πρόταση των υποψήφιων επενδυτών βρίσκεται εντός του ανωτέρου πλαισίου θα έχει την απόλυτη στήριξη και αρωγή του κάθε Δήμου. Διαφορετικά θα απορρίπτεται και με κάθε τρόπο και μέσο θα αποτρέπεται η εγκατάσταση της.
Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συμβολή και την αξία συμμετοχής και θεωρούμε ότι μπορούν να αποτελέσουν ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ όλων των παραπάνω τόσο η επιτροπή αγώνα του Κρούστα με θέμα τις Α.Π.Ε., όσο και όλες οι άλλες επιτροπές που εκ των πραγμάτων θα δημιουργηθούν στο εξής.
Η Ν.Ε. του Ο.Ε.Ε.

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας