Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Κ. ΛΟΒΕΡΔΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ-ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΗΤΕΙΑΣ

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

  Όπως είναι γνωστό, καταρτίζεται ήδη ο νέος υγειονομικός χάρτης της χώρας, που προβλέπει μεταξύ άλλων συγχωνεύσεις Nοσοκομείων, μετατροπή κάποιων από αυτά σε κέντρα υγείας κ.λ.π.
  Για τα θέματα που αφορούν το Νοσοκομείο μας, που βρίσκεται στη Σητεία – έδρα του νέου Καλλικρατικού Δήμου, παρακαλώ να λάβετε υπόψη και τη δική μας γνώμη, που διαμορφώθηκε συνεκτιμώντας την πρόταση του επιχειρησιακού σχεδίου Δ.Υ.Π.Ε. Κρήτης (με την οποία προτείνεται η διοικητική αυτονομία του Νοσοκομείου Σητείας), τα υπομνήματα του Ιατρικού Συλλόγου Σητείας (Ι.Σ.Σ) καθώς και των νοσοκομειακών γιατρών του Νοσοκομείου Σητείας.
  Ο Δήμος Σητείας είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση Δήμος της Κρήτης με 787Km2 και καταλαμβάνει το 40% περίπου της έκτασης του Ν. Λασιθίου. Απέχει 01:45 ώρες από τον Άγιο Νικόλαο και 02:30-03:30 ώρες από το Ηράκλειο, όπου βρίσκονται τα δύο περιφερειακά Νοσοκομεία της Κρήτης.
  Λόγω της απομόνωσης του Δήμου μας που οφείλεται αφενός στη μεγάλη απόσταση από τα αστικά κέντρα και αφετέρου στο κάκιστο οδικό δίκτυο, η περιοχή μας έχει χαρακτηριστεί δια νόμου Α΄ άγονη και προβληματική και για τον ίδιο λόγο έχει συσταθεί με Π.Δ. ο Ι.Σ.Σ.
  Ο εξυπηρετούμενος από το Νοσοκομείο Σητείας πληθυσμός του Δήμου (υπερβαίνει τους 20.000)αυξάνει καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους. Εκτός από το μόνιμο πληθυσμό η περιοχή δέχεται κατά τους θερινούς μήνες πάνω από 20.000 επισκέπτες. Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί και σημαντικός αριθμός ετεροδημοτών, αλλοδαπών, συγγενών και λοιπών που διαμένουν κατά περιόδους στη Σητεία.
  Το Νοσοκομείο εξυπηρετεί επίσης τις υγειονομικές ανάγκες της Ναυτικής Βάσης Κυριαμαδίου, της Μονάδας Αεροπορίας Ζήρου, της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Σητείας και του Τ.Ε.Ι Κρήτης (Τμήμα Διατροφής & Διαιτολογίας, με 600 ενεργούς σπουδαστές), καθώς επίσης τις ανάγκες του πληθυσμού της νήσου Κάσου, η οποία συνδέεται με τη Σητεία ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς.
  Το κτιριακό συγκρότημα του Νοσοκομείου Σητείας συνολικής στεγαστικής επιφάνειας 7.200τ.μ. είναι δυναμικότητας 110 κλινών με άριστες υποδομές και εξοπλισμό. Εντάχθηκε στο Μ.Ο.Π Κρήτης και χρηματοδοτήθηκε από την Ε.Ε., διότι κρίθηκε επιτακτική η ανάγκη ύπαρξής του.
  Η αντίληψη για τη δημιουργία ενός <<καλού Νοσοκομείου>> στο Νομό και η υποβάθμιση των υπολοίπων σε κέντρα υγείας (υπάρχουν σχετικά δημοσιεύματα) κυκλοφορεί εδώ και αρκετό καιρό. Αν αυτό συμβεί, πέραν του υψηλού κόστους κατασκευής και εξοπλισμού, το Νοσοκομείο αυτό θα απορροφά για τα λειτουργικά του έξοδα το μεγαλύτερο μέρος των κρατικών επιχορηγήσεων με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των υπολοίπων δομών υγείας του Νομού, που θα αδυνατούν έτσι να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους. Συνεπώς η επιλογή αυτή δεν υπηρετεί το καλώς εννοούμενο συμφέρον του Στειακού Λαού αλλά ούτε την Κυβερνητική βούληση για <<συμμάζεμα>> στο χώρο της υγείας.
  Όσον αφορά την πιθανή αποδοχή από μέρους σας της σκέψης ενός ενιαίου διοικητικού συμβουλίου που θα διαχειρίζεται τις υποθέσεις όλων των Νοσοκομείων του Νομού αξίζει να σημειωθεί ότι: α)η ενιαία διοίκηση-διαχείριση Νοσοκομείων είναι η άλλη ονομασία της συγχώνευσής τους,β) Νοσοκομεία που συγχωνεύονται και συνιστούν συγκροτήματα, για να αποδώσουν έργο επιβάλλεται να γειτνιάζουν μεταξύ τους. Ως εκ τούτου, το Νοσοκομείο Σητείας λόγω της μεγάλης απόστασής του από τα άλλα Νοσοκομεία του Νομού δεν πρέπει να τεθεί υπό κοινή διοίκηση με αυτά.
  Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
το Νοσοκομείο μας δεν είναι μόνο ναός της υγείας αλλά και έργο υποδομής για ανάπτυξη, απασχόληση, επιβίωση, παραμονή των κατοίκων στο τόπο τους, γι΄ αυτό θα ήταν αδιανόητο να προβεί κάποιος σε όποιας μορφής υποβάθμισή του.
  Ευελπιστούμε, ότι αφού λάβετε υπόψη όλα τα παραπάνω θα δείξετε τη δέουσα κατανόηση, συμβάλλοντας όχι μόνο στη διατήρηση αλλά και στην αναβάθμιση του Νοσοκομείου Σητείας.

 

Συνολικες προβολες σελιδας