Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΣΚΙΝΑΚΑ

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων λειτουργίας του Αστεροσκοπείου Σκίνακα στον Ψηλορείτη, συμμετείχα στις 29 Μαΐου σαν εκπρόσωπος του Δήμου Σητείας στις εορταστικές εκδηλώσεις, που οργανώθηκαν από το Δήμο Ανωγείων. 
Όπως ενημερωθήκαμε, από τον Διευθυντή του Αστεροσκοπείου και καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Παπαμαστοράκη Γιάννη, το Αστεροσκοπείο Σκίνακα ιδρύθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ Εξωγήινης Φυσικής, σε χώρο που παραχωρήθηκε στην κορυφή Σκίνακας του Ψηλορείτη σε υψόμετρο 1750 μέτρων, από τον Δήμο Ανωγείων. Η πρώτη μεγάλη δυσκολία, που αντιμετώπισαν, ήταν η κατασκευή δρόμου μέχρι την κορυφή!
Το πρώτο τηλεσκόπιο, 30 εκατοστών ευρέως πεδίου, εγκαταστάθηκε την άνοιξη του 1986. Το 1995 εγκαινιάστηκε το τηλεσκόπιο των 1,3 μέτρων, το οποίο είναι και το μεγαλύτερο σε λειτουργία τηλεσκόπιο της Ελλάδας. Το έτος 2006 εγκαταστάθηκε σε συνεργασία του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου του Τύμπιγκεν τηλεσκόπιο 60 εκατοστών που λειτουργεί ρομποτικά και μέσω Διαδικτύου.
Το Αστεροσκοπείο Σκίνακα: α) Χαρακτηρίζεται από εξαιρετικές συνθήκες παρατήρησης συγκρίσιμες μόνο με εκείνες των μεγάλων Αστεροσκοπείων του κόσμου.
β) Διαθέτει πρωτοποριακά όργανα παρατήρησης όπως Κάμερα Κοντινού Υπερύθρου. Μάλιστα η πρώτη στην Ελλάδα ψηφιακή κάμερα CCD (δέκτες CCD βρίσκονται σήμερα σε όλες τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και τα κινητά τηλέφωνα) εγκαταστάθηκε στο τηλεσκόπιο του Σκίνακα το φθινόπωρο του 1986. γ) Συμμετέχει ενεργά στην παγκόσμια επιστημονική έρευνα στο πεδίο της Αστροφυσικής και παράλληλα συμβάλλει στη σύγχρονη εκπαίδευση των φοιτητών στην Αστρονομία. Παρατηρήσεις από το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα περιλαμβάνονται σε περισσότερες από 100 ερευνητικές εργασίες, που έχουν δημοσιευθεί σε έγκυρα διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές.
Τις βραδινές ώρες και μέχρι τις 11 το βράδυ, την  ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων, το Αστεροσκοπείο Σκίνακα παρέμεινε ανοιχτό στο κοινό για ξεναγήσεις και παρατήρηση από το τηλεσκόπιο.
Λίαν εποικοδομητικές υπήρξαν οι προσωπικές συζητήσεις με τους:  Παπαμαστοράκη Γιάννη, Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Σχίνακα, Γραμματικάκη Γιώργο – Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης - επίτιμο δημότη Σητείας και επιστημονικό σύμβουλο της επιτροπής για την κατασκευή Αστεροσκοπείου στην πόλη μας και Παπαδάκη Σήφη, καθηγητή Αστροφυσικής Πανεπιστημίου Κρήτης.
Όλοι τους, ενημερωμένοι για την πρόθεση κατασκευής Αστεροσκοπείου λαϊκού τύπου στη Σητεία, στο πλαίσιο  εναλλακτικού τουρισμού, έδωσαν πολυτιμότατες συμβουλές και δέχτηκαν πρόθυμα την πρότασή μας για συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Ο κ. Παπαδάκης Σήφης, μας πρότεινε και συγκεκριμένα ευρωπαϊκά προγράμματα, που ενδεχομένως θα μας στηρίξουν στην υλοποίηση του εγχειρήματος.
Επίσης, κανονίσαμε να έχουμε και στην πόλη μας την έκθεση Αστρονομικής Φωτογραφίας «Αστεροσκοπείο Σκίνακα: Με Θέα το Σύμπαν», στις 1,2,3 Ιουλίου ημέρες της Παγκρήτιας συνάντησης ερασιτεχνών αστρονόμων, που φέτος  θα γίνει στη Σητεία!
Πριν 25 χρόνια κάποιοι άνθρωποι στο Σκίνακα πίστεψαν σε μια ιδέα και ήρθαν σ’ επαφή  με το Σύμπαν! Άντε και στα δικά μας!!! Μια ανοιχτή αγκαλιά περιμένει να φιλοξενήσει και το δικό μας Αστεροσκοπείο στο χώρο Μυστρί...

Κατερίνα  Γουλιέλμου
δημοτική σύμβουλος,
πρόεδρος της επιτροπής για την κατασκευή Αστεροσκοπείου στη Σητεία

Συνολικες προβολες σελιδας