Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Άδειες για το 2012

Μέσα στο 2012 θα ξεκινήσει ο διεθνής γύρος αδειοδότησης για την εξερεύνηση και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη νότια Κρήτη και στο Ιόνιο Πέλαγος, όπως επισήμανε πρόσφατα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης. Ο γύρος αδειοδότησης θα βασιστεί στα δεδομένα των σεισμικών ερευνών "μη αποκλειστικών δεδομένων" (Non-exclusive seismic surveys), που θα πραγματοποιηθούν σύντομα στην περιοχή, τα οποία τυγχάνουν συστηματικής επεξεργασίας από ειδικά σχεδιασμένο για το σκοπό σύστημα διαχείρισης πληροφοριών.
Σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη, «τα βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας και η δυναμική της μεταξύ τους γεωπολιτικής και επιχειρηματικής αλληλεπίδρασης μπορούν να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια συντονισμένη στρατηγική μείωσης της εισαγωγικής εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από εξω-ευρωπαϊκές πηγές».
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ο υφυπουργός στην έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου "2011 Mediterranean Oil & Gas Conference", «μετά την πτώση των καθεστώτων Μπεν Αλί και Μουμπάρακ στη Βόρεια Αφρική, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η λεγόμενη "αραβική άνοιξη" αποτελεί τη σημαντικότερη γεωπολιτική εξέλιξη όχι μόνο του έτους, αλλά ίσως και ολόκληρης της δεκαετίας που μεσολάβησε από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου έως και σήμερα. Οι επιπτώσεις αυτών των εξεγέρσεων, οι οποίες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση στη Συρία, την Υεμένη και πρωτίστως τη Λιβύη, δεν μπορούν ακόμα να προδιαγραφούν με σαφήνεια για τον επιπρόσθετο λόγο ότι η όποια πολιτική μεταβολή τόσο στην Αίγυπτο όσο και την Τυνησία αποτελεί μια διαδικασία εν εξελίξει και όχι ένα τετελεσμένο γεγονός. Για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, οι οποίες κατά την πρόσφατη Διάσκεψη των G-8 στην Dauville αποφάσισαν να στηρίξουν πολιτικά αλλά και οικονομικά τις νέες κυβερνήσεις που προέκυψαν από τις λαϊκές εξεγέρσεις του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2011, το μέλλον της Βόρειας Αφρικής αλλά και του ευρύτερου πολύπλοκου ζητήματος της "αραβικής δημοκρατικοποίησης" συνδέεται άμεσα με την ενεργειακή ασφάλεια των συγκεκριμένων περιοχών».

Συνέδριο "Εκόνομιστ"

Οι τοποθετήσεις...

Στο θέμα των πετρελαίων της Κρήτης είχε αναφερθεί εξάλλου πριν λίγο καιρό ο κ. Μανιάτης και από το βήμα του συνεδρίου του ''Εκόνομιστ''. «Ό,τι έχει λεχθεί τα τελευταία 15 χρόνια για τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Ελλάδα θα κριθεί από την πραγματικότητα σε ελάχιστους μήνες», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός στο συνέδριο, προσθέτοντας: «Θα ξέρουμε αν έχουμε, πού και πόσο, με ακρίβεια και αξιοπιστία. Δε θέλω να θεωρήσει κανείς ότι η Ελλάδα θα λύσει το πρόβλημα του χρέους της βρίσκοντας πετρέλαιο. Δε θα πάμε τον πήχη εκεί που δεν το επιτρέπει ούτε το πιο αισιόδοξο σενάριο».
Από το ίδιο βήμα του συνεδρίου του "Εκόνομιστ" είχαν ακουστεί επίσης άκρως ενδιαφέρουσες απόψεις για τον ενεργειακό πλούτο που βρίσκεται κρυμμένος στο νησί μας από διακεκριμένους επιστήμονες. Ανάμεσά τους ο καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών κ. Αβραάμ Ζελίδης και ο καθηγητής του ΤΕΙ Κρήτης κ. Αντώνης Φώσκολος, οι οποίοι είχαν εκφράσει την αισιοδοξία τους για πολύ μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, πετρελαίου δηλαδή και φυσικού αερίου. Οι ίδιοι πρότειναν μάλιστα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για ίδρυση του φορέα διαχείρισης των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, καθώς επίσης και να προχωρήσει η κυβέρνηση στην οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Ιταλία, τη Λιβύη, την Αίγυπτο, την Κύπρο και την Τουρκία.
Σημειώνεται πως η όλη ερευνητική διαδικασία για τα πετρέλαια της νότιας Κρήτης θα γίνει, όπως έχει γράψει η "Ν.Κ.", με τη μέθοδο των "μη αποκλειστικών δεδομένων".
Με τη διαδικασία αυτή, που εισάγεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα αλλά είναι ευρέως διαδεδομένη στο εξωτερικό, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των ερευνών αναλαμβάνουν την πραγματοποίηση των ερευνών, χωρίς δαπάνες του Δημοσίου, και πωλούν τα δεδομένα που ανακαλύπτουν σε εταιρείες που ενδιαφέρονται για την εξόρυξη και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Και στις δύο περιπτώσεις - δηλαδή τόσο στην πώληση των ερευνητικών δεδομένων όσο και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων - το Δημόσιο συμμετέχει στα κέρδη των εταιρειών. 


Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας