Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Η Κρήτη στην "τσιμπίδα" του ΦΑΠ


Ενός κακού μύρια έπονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κρήτη... Μετά το πρώτο χτύπημα, με την ενσωμάτωση οικισμών και περιοχών της ενδοχώρας στο σύστημα αντικειμενικών αξιών, τώρα έρχεται το δεύτερο και τελειωτικό χτύπημα, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται ολοταχώς να κατεβάσει το αφορολόγητο όριο του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τις 400.000 στις 300.000 ευρώ, ενώ υπάρχει σκέψη ακόμα και για περαιτέρω μείωση στα 250.000 ευρώ.
Αυτό πολύ απλά σημαίνει πως πανελλαδικά στην ''τσιμπίδα'' του εν λόγω φόρου θα πιαστούν πολλοί περισσότεροι ιδιοκτήτες, και ένα παραπάνω βέβαια στην Κρήτη, όπου οι αντικειμενικές αξίες - βάσει των οποίων υπολογίζεται ο φόρος - είναι από τις πλέον υψηλές. Αν συνυπολογίσει κανείς μάλιστα και την επερχόμενη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών μέσα στον Ιούνιο, τότε όλα τα κομμάτια του παζλ δείχνουν ένα γερό οικονομικό πλήγμα για πολύ μεγάλη πια μερίδα των Κρητικών, που από το πουθενά και επειδή τυχαίνει να έχουν ένα διαμερισματάκι, το οποίο έχουν αγοράσει με κόπο, δάνεια κ.τ.λ., και ένα παλιό σπίτι ή ακόμα και ένα αγροτεμάχιο σε κάποιο χωριό θα λογίζονται πλέον ως μεγαλοϊδιοκτήτες, καλούμενοι να πληρώνουν κάθε χρόνο ένα μεγάλο ποσό για ακίνητα που, σημειωτέον, δεν τους αποφέρουν κανένα εισόδημα...
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Παρά το γεγονός ότι η κτηματαγορά έχει παγώσει πλήρως, το υπουργείο Οικονομικών υπό την πίεση της τρόικας εξετάζει - για να μη πούμε πως έχει ήδη αποφασίσει οριστικά - να διευρύνει τη φορολογική βάση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τα 400.000 στα 300.000 ευρώ. Με τη μείωση αυτή στο "δόκανο" θα πιαστούν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες της χώρας. Σίγουρα στην Κρήτη η αναλογία είναι πολύ μεγαλύτερη, μιας και οι περισσότεροι διαθέτουν, πέρα από το σπίτι που διαμένουν, και κάποια περιουσία στο χωριό τους. Μόνο που η ειδοποιός πλέον διαφορά είναι πως στο σύστημα προσδιορισμού αντικειμενικών αξιών έχει ενσωματωθεί από τις αρχές του 2011 και μια πλειάδα οικισμών και κωμοπόλεων της ενδοχώρας, που ξαφνικά από αγροτεμάχια ελάχιστης αξίας βρέθηκαν να υπολογίζονται από το κράτος ουσιαστικά ως οικόπεδα...

Ενδεικτικά παραδείγματα

Ο συνδυασμός αυτός ισοδυναμεί, όπως εξηγεί ο δικηγόρος-πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ν. Ηρακλείου Κώστας Αράπογλου στη "Ν.Κ.", με καταστροφή για πάρα πολλούς ιδιοκτήτες ακινήτων στην Κρήτη.
«Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας είναι ούτως ή άλλως κοινωνικά άδικος. Γιατί είναι ένας ετήσιος φόρος, ο οποίος πλήττει τα ακίνητα που δε δίνουν εισόδημα, τα απρόσοδα ακίνητα, είτε οικόπεδα, είτε ξενοίκιαστα ακίνητα, τα οποία σημειωτέον αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, είτε ημιτελείς οικοδομές. Οι ιδιοκτήτες, για να μπορέσουν να τα διατηρήσουν, πρέπει να βρίσκουν χρήματα από άλλες πηγές. Και αν κάποιοι τη γλίτωναν μέχρι τώρα, από εδώ και πέρα στην "τσιμπίδα" θα πιάνονται σχεδόν όλοι...
Και για να αντιληφθεί ο κόσμος πώς θα έχει πλέον η κατάσταση, παραθέτω το εξής απλό γεγονός. Ένα διαμέρισμα των 100 τ.μ., που μπορεί να έχει πάρει ο καθένας στο Ηράκλειο ή σε άλλη μεγάλη πόλη της Κρήτης με θυσίες, με δάνειο, με ό,τι θέλετε, έχει αντικειμενική αξία - μέσες, άκρες - ύψους 200.000 ευρώ. Οτιδήποτε παραπάνω λοιπόν από το πρώτο αυτό σπίτι, ένα οικοπεδάκι ή ένα σπίτι στο χωριό αν διαθέτει κανείς, τότε κοινώς την έχει... πατήσει. Δείτε, ας πούμε, την περίπτωση κάποιου που έχει ένα αμπέλι 2 στρ. σε ένα απομακρυσμένο χωριό, αλλά τυχαίνει να είναι εντός οικισμού. Ο άνθρωπος στα χαρτιά λοιπόν έχει βαφτιστεί ξαφνικά μεγαλοϊδιοκτήτης, αφού τώρα η αντικειμενική αξία του αμπελιού υπολογίζεται στα 200.000 ευρώ. Βάλτε και ένα σπιτάκι που έχει στο Ηράκλειο, αλλά μπορεί να το χρωστά και να πασχίζει να το ξεπληρώσει, και πιάνεται στο δόκανο του φόρου... Μιλάμε για μια περίπτωση που είναι πάρα πολύ κοινή σε έναν πολύ μεγάλο αριθμό Κρητικών», ανέφερε ο κ. Αράπογλου.

Πάγωμα αγοραπωλησιών

Τεράστια θα είναι την ίδια στιγμή η επίπτωση στην αγορά ακινήτων. Όπως εξήγησε ο κ. Αράπογλου, «με τα νέα δεδομένα πάρα πολλοί ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν, λόγω αδυναμίας να καταβάλλουν κάθε χρόνο το φόρο, να πουλήσουν τα ακίνητά τους. Αυτό σημαίνει βέβαια πως αφενός θα πέσουν οι τιμές των ακινήτων και αφετέρου θα παγώσουν οι αγοραπωλησίες, γιατί κανείς δεν θα θέλει να προσθέσει στο "χαρτοφυλάκιό" του ένα ακίνητο, για το οποίο θα υποχρεούται να πληρώνει κάθε χρόνο ένα σημαντικό ποσό.
Ήδη οι αγοραπωλησίες στο Ηράκλειο έχουν πέσει συγκριτικά με την περίοδο προ κρίσης σε ποσοστό 80%. Και αυτό ακριβώς δεν έχουν αντιληφθεί στην κυβέρνηση: πως το αποτέλεσμα θα είναι το κράτος να χάσει πολύ περισσότερα έσοδα από αυτά που θα είχε αν διατηρούνταν οι αγοραπωλησίες και η οικοδομική δραστηριότητα σε υψηλά επίπεδα». 


Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας