Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Υπογράφεται η πρώτη συμπληρωματική σύμβαση για το αεροδρόμιο Σητείας


ΤΗ διαβεβαίωση ότι μέσα στο 2011 θα ολοκληρωθεί το Αεροδρόμιο της Σητείας δίνει ο Υφυπουργός Μιχάλης Καρχιμάκης απαντώντας σε επιστολή του Νομάρχη Λασιθίου κ. Σήφη Αναστασάκη. Ο κ. Καρχιμάκης αναφέρει:

Αγαπητέ Σήφη,



Έλαβα την επιστολή σου σχετικά με την ολοκλήρωση του έργου του Αεροδρομίου της Σητείας και αισθάνομαι υποχρεωμένος ενημερώνοντάς σε να αποκαταστήσω με ακρίβεια, την πραγματικότητα για την βαλτώδη διαδρομή των συμπληρωματικών εργασιών στο αεροδρόμιο της Σητείας. Εργασιών, απαραίτητων, προκειμένου αυτό να αντεπεξέλθει στις υψηλές και αυξανόμενες απαιτήσεις που παρουσιάζει ο τουρισμός στην περιοχή μας.



Οι μελέτες και οι χρηματοδοτήσεις που παρέδωσε το ΠΑΣΟΚ, το 2004, δεν έτυχαν των άμεσων ενεργειών για δημοπράτηση. Δυστυχώς, η σύμβαση υπεγράφη με καθυστέρηση 2 χρόνων και συγκεκριμένα τον Δεκέμβρη του 2006.

Δύο μήνες μετά, ξεκίνησε η συζήτηση για αλλαγή της υπάρχουσας μελέτης, κάτι που ισοδυναμούσε με ολέθρια καθυστέρηση, καθώς η αλλαγή των μελετών αυτών διήρκεσε 2,5 ολόκληρα χρόνια και ποτέ κανείς δεν μπόρεσε να αιτιολογήσει, βασίμως, την αναγκαιότητά τους.
Παραλάβαμε το έργο, χωρίς ίχνος υπερβολής, παντελώς αποτελματωμένο. Παρ’ όλα αυτά δεσμευτήκαμε δημόσια πριν δύο μήνες, ότι θα το ολοκληρώσουμε.  Έχουμε την άνεση να κοιτάμε τον κόσμο μας στα μάτια, προβαίνοντας και σ’ αυτήν τη δέσμευση, δεδομένου ότι ήμασταν συνεπείς ανάλογα με το χρόνο που είχαμε, σε όλες τις δεσμεύσεις μας.
Δεν έχουμε αντίρρηση να βγάλουμε και εδώ τα κάστανα απ’ τη φωτιά, αλλά καλό θα ήταν να μην παραποιείται και η πραγματικότητα εκ μέρους κάποιων που ευθύνονται για την κατάσταση. Βρισκόμαστε, λοιπόν, στο σημείο κατά το οποίο μετά τη συνάντηση που είχα με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών,  αποφασίστηκε η προώθηση του σχεδίου της πρώτης Συμπληρωματικής Σύμβασης του έργου και η άμεση αποστολή της στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο έλεγχο.
Η στενή παρακολούθηση του θέματος  τόσο από το γραφείο μου, όσο από εσάς, αλλά και από τον Δήμο Σητείας, συνεχίστηκε. 
Σύμφωνα με την έγκυρη ενημέρωση που είχα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, το Ελεγκτικό Συνέδριο απεφάνθη στις 12.07.2010 ότι δεν κωλύεται η υπογραφή της Συμπληρωματικής Σύμβασης.
Με απόφασή του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων στις 14.07.2010, ενέκρινε την σύναψη της πρώτης Συμπληρωματικής Σύμβασης.
Στη συνέχεια, στις 27.07.2010 θα υπογραφεί μεταξύ της αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου Υποδομών και του αναδόχου, η πρώτη Συμπληρωματική Σύμβαση.
Το χρονοδιάγραμμα με το οποίο, πλέον, το αρμόδιο Υπουργείο πιέζει και θα πιέσει τον ανάδοχο, είναι ασφυκτικό. Η κυβέρνησή μας δεν θα ανεχτεί την περαιτέρω καρκινοβασία του συγκεκριμένου έργου με την τόση σπουδαιότητα που κουβαλάει για τον τουρισμό.
Είναι  δεδομένο δε, ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το 2011.
Φιλικά
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας