Αυξήθηκαν αλλά πολύ λίγο οι
τιμές παραγωγού στην Κρήτη, παραμένοντας όμως χαμηλότερες από την
Πελοπόννησο και την Ισπανία, όπως αναφέρουν τα νέα στοιχεία που έδωσε
στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, διαψεύδοντας και
τα πρόσφατα στοιχεία της ΠΑΣΕΓΕΣ που εμφάνιζαν τη μέση τιμή του κρητικού
ελαιολάδου να είναι κατά 20 έως και 25 λεπτά υψηλότερη σε σχέση με την
πραγματική. Στην Κρήτη οι τιμές για τα ελαιόλαδα οξύτητας 0,3
κυμαίνονται από 2,05 έως 2,20, ενώ στην Πελοπόννησο κυμαίνονται από
2,45-2,50 και στην Ισπανία ανέρχονται στα 2,45 ευρώ το κιλό.
Αφού τονίζει ότι τα στοιχεία αυτά είναι αποτέλεσμα των πιο πρόσφατων στοιχείων που λαμβάνει ο ΣΕΔΗΚ από ενώσεις και ιδιώτες σε ολόκληρη την Κρήτη, ο επιστημονικός συνεργάτης του φορέα Νίκος Μιχελάκης τονίζει: «Είναι φανερό ότι τα πολύ καλά ελαιόλαδα φέτος δεν ήταν αρκετά. Από την άλλη πλευρά ο νέος κανονισμός για την ποιότητα του ελαιόλαδου με την προσθήκη επιπλέον ποιοτικών παραμέτρων και ειδικά των αλκυλεστέρων, που σχετίζονται με την απόσμηση που εφαρμόζουν οι Ισπανοί σε ελαιόλαδά τους, που έχουν μεν χαμηλή οξύτητα αλλά παρουσιάζουν δυσάρεστες οσμές (χωματίλα κ.ά.), είναι ο βασικός λόγος της ανόδου των τιμών για τα ελαιόλαδα αυτά σε διεθνές επίπεδο», προσθέτει στην εφημερίδα μας.
Λίγες μονάδες
«Αυτό όμως δεν εξηγεί», όπως συνεχίζει, «το γεγονός των χαμηλότερων τιμών τους στην Κρήτη, πράγμα που οφείλεται στον κατακερματισμό της αγοράς και καταδεικνύει την ανάγκη για συγκέντρωση της προσφοράς σε λίγες μεγάλες μονάδες. Και όταν λέμε συγκέντρωση της προσφοράς εννοούμε μόνο την πώληση του ελαιόλαδου. Δηλαδή ελαιουργεία ή και συνεταιρισμοί, ενώ θα διατηρούνται στις θέσεις τους και θα λειτουργούν όπως νομίζουν, μέσα από διάφορες εταιρικές συμπράξεις, πρέπει να βρουν τρόπους να πωλούν το ελαιόλαδο από κοινού και μάλιστα με δημοπρασίες. Σε αυτό όμως, λόγο έχουν και οι παραγωγοί που πρέπει να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και η Πολιτεία που πρέπει με νομοθετικές ρυθμίσεις και κίνητρα να συνδράμει προς την κατεύθυνση αυτή».
Πηγή : Νέα Κρήτη
Αφού τονίζει ότι τα στοιχεία αυτά είναι αποτέλεσμα των πιο πρόσφατων στοιχείων που λαμβάνει ο ΣΕΔΗΚ από ενώσεις και ιδιώτες σε ολόκληρη την Κρήτη, ο επιστημονικός συνεργάτης του φορέα Νίκος Μιχελάκης τονίζει: «Είναι φανερό ότι τα πολύ καλά ελαιόλαδα φέτος δεν ήταν αρκετά. Από την άλλη πλευρά ο νέος κανονισμός για την ποιότητα του ελαιόλαδου με την προσθήκη επιπλέον ποιοτικών παραμέτρων και ειδικά των αλκυλεστέρων, που σχετίζονται με την απόσμηση που εφαρμόζουν οι Ισπανοί σε ελαιόλαδά τους, που έχουν μεν χαμηλή οξύτητα αλλά παρουσιάζουν δυσάρεστες οσμές (χωματίλα κ.ά.), είναι ο βασικός λόγος της ανόδου των τιμών για τα ελαιόλαδα αυτά σε διεθνές επίπεδο», προσθέτει στην εφημερίδα μας.
Λίγες μονάδες
«Αυτό όμως δεν εξηγεί», όπως συνεχίζει, «το γεγονός των χαμηλότερων τιμών τους στην Κρήτη, πράγμα που οφείλεται στον κατακερματισμό της αγοράς και καταδεικνύει την ανάγκη για συγκέντρωση της προσφοράς σε λίγες μεγάλες μονάδες. Και όταν λέμε συγκέντρωση της προσφοράς εννοούμε μόνο την πώληση του ελαιόλαδου. Δηλαδή ελαιουργεία ή και συνεταιρισμοί, ενώ θα διατηρούνται στις θέσεις τους και θα λειτουργούν όπως νομίζουν, μέσα από διάφορες εταιρικές συμπράξεις, πρέπει να βρουν τρόπους να πωλούν το ελαιόλαδο από κοινού και μάλιστα με δημοπρασίες. Σε αυτό όμως, λόγο έχουν και οι παραγωγοί που πρέπει να πιέσουν προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και η Πολιτεία που πρέπει με νομοθετικές ρυθμίσεις και κίνητρα να συνδράμει προς την κατεύθυνση αυτή».
Πηγή : Νέα Κρήτη