
Εκκενώθηκε νωρίτερα ο οικισμός - Τι λένε στο Cretalive.gr ο πρόεδρος της Κοινότητας Καρυδίου και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Σητείας
Σε απόσταση αναπνοής... από το Καρύδι Σητείας μαίνεται η μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής. Πυροσβεστικές δυνάμεις αλλά και εθελοντές δίνουν μάχη να ανακόψουν την πορεία της προς το χωριό.
Ήχησε ξανά το 112 για τη μεγάλη φωτιά
Νέα ενεργοποίηση του 112 σημειώθηκε λίγο μετά τις 20:30, αυτή τη φορά με μήνυμα προς τους κατοίκους στις περιοχές Κελλάρια, Αδραβάστοι, Κλησίδι, Ζάρκος και Αζοκέραμος της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου. Στο μήνυμα οι κάτοικοι καλούνται να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών, καθώς το πύρινο μέτωπο παραμένει σε εξέλιξη και οι συνθήκες στην περιοχή είναι δύσκολες.
⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣ 🆘 Πυρκαγιά στην περιοχή σας. ‼️ Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Κελλάρια, #Αδραβάστοι, #Κλησίδι, #Ζάρκος και #Αζοκέραμος της Περιφερειακής Ενότητας #Λασιθίου. ‼️ Παραμείνετε σε ετοιμότητα & ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών ℹ️ https://t.co/NWdFCf0H1f @pyrosvestiki @hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) September 20, 2026
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα είχε ενεργοποιηθεί το 112 για την απομάκρυνση των κατοίκων από την περιοχή Καρύδι προς Ζάκρο, με το χωριό να έχει ήδη εκκενωθεί.
⚠️ Activation 1⃣1⃣2⃣ 🆘 Fire in your area ‼️ If you are in #Karydiof the regional unit of #Lasithi move away to #Zakros ‼️ Follow the instructions of the Authorities ℹ️ ℹ️ https://t.co/1XyhLLFTsM @pyrosvestiki @hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) September 20, 2026
Όπως δήλωσε στο Cretalive.gr ο πρόεδρος της κοινότητας Καρυδίου κ. Γιάννης Καναβάκης στο σημείο επιχειρούν 10 με 12 πυροσβεστικά οχήματα, ενώ οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα έχουν σταματήσει. Οι άνεμοι είναι δυνατοί αλλά όχι τόσο θυελλώδεις, το πρόβλημα είναι οι ριπές που κατά διαστήματα σημειώνονται που είναι και οι πιο επικίνδυνες. Η νύχτα αναμένεται να είναι μεγάλη, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις, αστυνομικούς και εθελοντές να βρίσκονται επί ποδός, στην πρώτη γραμμή του πύρινου μετώπου.
"Πολύ μεγάλο μέτωπο"
Μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί, ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Φυγετάκης, έκανε λόγο για πολύ μεγάλο μέτωπο κοντά στο χωριό Καρύδι.
"Έχουμε ένα πολύ μεγάλο μέτωπο κοντά στο χωριό Καρύδι, το οποίο έχουμε εκκενώσει. Η περιοχή είναι πάρα πολύ δύσβατη και δεν μπορούμε να πλησιάσουμε" τόνισε μιλώντας στο Cretalive.gr και σημείωσε παράλληλα πως το ιδιαίτερα δύσβατο ανάγλυφο της περιοχής, σε συνδυασμό με τους ανέμους που πνέουν, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την προσέγγιση των πυροσβεστικών οχημάτων στις ενεργές εστίες.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, η φωτιά έχει πλέον απλώσει σε πολύ μεγάλη έκταση, γεγονός που δυσχεραίνει περαιτέρω την προσπάθεια περιορισμού της.
Υπενθυμίζεται ότι τα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, πραγματοποιώντας συνεχείς ρίψεις, αποσύρθηκαν μόλις έπεσε το σκοτάδι. Στο σημείο παραμένουν και επιχειρούν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής, ενώ συνδράμουν η Πολιτική Προστασία του Δήμου Σητείας και μία υδροφόρα της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου.
#Πυρκαγιά σε χαμηλή βλάστηση στην περιοχή Χώνος Λασιθίου Κρήτης. Κινητοποιήθηκαν 31 #πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων της 3ης ΕΜΟΔΕ, 9 οχήματα και 2 Ε/Π. Συνδρομή από υδροφόρες ΟΤΑ.
— Πυροσβεστικό Σώμα (@pyrosvestiki) September 20, 2026
Πηγή : Cretalive