Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2025

Διαγενεακή συντροφιά στο Χαμέζι και συζήτηση για θέματα διατροφικού πολιτισμού

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2025/12/diatrofiko.jpg

Η  ανακήρυξη της  Κρήτης από το Διεθνές Ινστιτούτο Γαστρονομίας, Πολιτισμού, Τεχνών και Τουρισμού ως «Γαστρονομική  Περιφέρεια  της Ευρώπης για το 2026» με στόχο την ανάδειξη του κρητικού διατροφικού προτύπου στον παγκόσμιο χάρτη της γαστρονομίας,

δίνει έναυσμα για πολλές δράσεις. Μία εξ αυτών,  πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Χαμέζι του Δήμου Σητείας, με πρωτοβουλία του  Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας του ΕΛΜΕΠΑ, το οποίο στήριξε κι εξακολουθεί να στηρίζει  την προσπάθεια  αυτή της Περιφέρειας Κρήτης.

Όπως ανέφερε η κ Αντωνία Ψαρουδάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Υγιεινής Διατροφής και Τροφίμου του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, Σχολή Επιστημών Υγείας του ΕΛΜΕΠΑ,  το Τμήμα  συμμετέχει ενεργά στην προσπάθεια της Περιφέρειας  να αποτελέσει η Κρήτη  Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης. «Όλη αυτή η  κίνηση έχει επιτευχθεί και το 2026 η Κρήτη θα αποτελεί γαστρονομική περιφέρεια της Ευρώπης. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια διοργανώθηκε από το Τμήμα μας στο Χαμέζι μία δράση με τίτλο Διαγενεακή Συντροφιά.

Στη δράση συμμετείχαν φοιτητές  του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, κάτοικοι του χωριού και μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας.  «Συγκροτήσαμε μια ομάδα τριών διαφορετικών γενεών και συζητήσαμε πάνω σε θέματα διατροφικού πολιτισμού  κι έγινε ανταλλαγή απόψεων. Υπήρξε μεγάλος ενθουσιασμός  και συγκίνηση και από τους μεγαλύτερους και από τους νεότερους, γεγονός που μας εντυπωσίασε πολύ. Στο ίδιο πλαίσιο θα κινηθούμε και στις επόμενες δράσεις μας.»

Δημιουργήθηκε λοιπόν μία εξαιρετική  συντροφιά. Έγινε συζήτηση και ακολούθως, παρέα με τη δημιουργία νόστιμων εδεσμάτων, ενώ η βραδιά πλαισιώθηκε με  μουσική, η οποία πλαισιώνει πάντα τα διατροφικά μας πολιτιστικά έθιμα.

 

Βιώσιμα παραδοσιακά μοντέλα

«Στη διάρκεια της συζήτησης, καταγράφηκαν  μεν διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά την διατροφική μας κουλτούρα  μεταξύ των τριών γενεών. Ωστόσο  άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η σημερινή γενιά, οι άνθρωποι δηλαδή μεταξύ 20 και 30 έχουν πολύ ενδιαφέρον για το θέμα. Γιατί δεν έχει ρεύσει  η διατροφική πληροφορία ομαλά όπως έρεε από τις προηγούμενες γενιές -εμείς από τους παππούδες μας – υπήρξε θα λέγαμε μία διακοπή, εξ αιτίας της αλλαγής του τρόπου ζωής μας. Βλέπουμε όμως  ότι υπάρχει συνειδητό ενδιαφέρον από τα νέα παιδιά, να τραβήξουν αυτή την πληροφορία. Αυτό είναι σημαντικό. Θεωρώ ότι  ένα μεγάλο κομμάτι των νέων ανθρώπων μέσα από την  συνειδητοποίηση των θεμάτων για την υγιεινή διατροφή, για το περιβάλλον, για την βιωσιμότητα του διατροφικού προτύπου, είναι πολύ πιο ευαισθητοποιημένοι. Όχι μόνο  μου αρέσει να κάνω αυτό που έκανε ο παππούς και η γιαγιά μου, αλλά έρχονται από τα σημερινά προβλήματα, του πλανήτη, της οικονομίας και από αυτή την πλευρά  βλέπουν το ενδιαφέρον στον διατροφικό πολιτισμό. Κι αυτό το ενδιαφέρον για τον διατροφικό πολιτισμό, υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδο, ως βιώσιμα  -ουσιαστικά τα διάφορα παραδοσιακά μοντέλα διατροφής- μοντέλα στις σημερινές συνθήκες», κατέληξε η κ. Ψαρουδάκη.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή 

Συνολικες προβολες σελιδας