Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2025

Ελαιόλαδο: Σημάδια ανόδου στην αγορά - Πράξη πώλησης στο Λασίθι στο ψυχολογικό όριο των 5 ευρώ

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2023-07/elaiolado.jpg.webp?itok=h9juTl41

Από το Λασίθι "έφυγε" ένα βυτίο ελαιολάδου με προορισμό την Ιταλία χθες Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου

Με θετικά μηνύματα για την αγορά ελαιολάδου φαίνεται πως ξεκίνησε το φθινόπωρο, με το ισοζύγιο της επόμενης χρονιάς να παρουσιάζεται, προς το παρόν, σχετικά ισορροπημένο, δίνοντας παράλληλα περιθώρια για μικρές βελτιώσεις στις τιμές παραγωγού, ιδιαίτερα για τις υψηλής ποιότητας ποικιλίες. 

Μία σειρά από αυγουστιάτικους διαγωνισμούς και δημοπρασίες τις τελευταίες 15 μέρες ανέβασαν τον πήχη για τις τρεις γραμμές αρκετά πάνω από τα 4,50 ευρώ το κιλό (4,60 στην Κρήτη και 4,65 στη Λακωνία αντίστοιχα), δίχως ωστόσο να εντοπίζεται ακόμα η κατάλληλη δυναμική για την ονομαστική ανάκτηση των 5,00 ευρώ το κιλό, τουλάχιστον σε μέσους όρους. Δημοσιογραφικές πληροφορίες πάντως, τις οποίες επικαλείται το elaiaskarpos.gr, κάνουν ήδη λόγο για ένα βυτίο που έκλεισε με 5 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) από το Λασίθι στις 2 Σεπτεμβρίου. 

Η αγοραπωλησία έγινε στο Λασίθι με προορισμό την Ιταλία, σύμφωνα με το olivenews.gr, για ένα βυτίο και ίσως ακολουθήσουν 3-4 ακόμη. Πρόκειται για εξαιρετικό παρθένο με οξύτητα < 0,3° και άψογα τα υπόλοιπα χημικά και οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Παράγοντες της αγοράς σχολίαζαν ότι μακάρι η ανοδική κίνηση να διαρκέσει ώστε να προλάβουν να φύγουν τα αποθέματα που είναι συσσωρευμένα στις ελληνικές δεξαμενές, όχι μόνο τα premium extrissima, αλλά και οι υπόλοιπες ποιοτικές κατηγορίες. Διευκρινίζεται ότι πρόκειται για “τιμή παράδοσης” (CIF), η οποία συμπεριλαμβάνει τα μεταφορικά έξοδα. 

Οι συναλλαγές αυτές, όπως γράφει το elaiaskarpos.gr, αφορούν μία μικρή μειοψηφία, κάπου στο 5% του συνολικά διακινούμενου όγκου. Κατά κανόνα, αγοραστές και πωλητές δίνουν τα χέρια στα 4,20 με 4,50 ευρώ το κιλό (Μεσσηνία, Τριφυλία, Ηλεία, σκόρπιες μικρότερες ζώνες) για τα μέτρια και τα καλής ποιότητες έξτρα αντίστοιχα. Αν βέβαια περπατήσει ο Σεπτέμβριος χωρίς αξιόλογες βροχές σε νότια Ιταλία και Ισπανία, δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα αλματάκι της τάξης των 20 – 40 λεπτών ακόμα, διευκολύνοντας πράξεις κοντά στο τάλιρο, λίγες μέρες πριν αρχίσει η παραγωγή των αγουρέλαιων.

Μεγεθύνονται οι πωλήσεις ελαιολάδου 

Η πορεία των πραγμάτων πλέον εξαρτάται αποκλειστικά από το «βάρος» της επικείμενης προσφοράς μετά τον Οκτώβριο, σαν αρχίσουν να δουλεύουν τα ντεκάντερ. Στο μεταξύ η αγορά απλώς κατεβάζει τα αποθέματα της 2024/25, τα οποία δεν υπολογίζονται ιδιαίτερα αυξημένα συγκριτικά με το περσινό τελείωμα της σεζόν (30 Σεπτεμβρίου 2024), δείγμα πως οι καταναλωτές ανταποκρίθηκαν πλήρως στις προσδοκίες της αγοράς. 

Επιπλέον, οι προοπτικές είναι ακόμη καλύτερες για τη φετινή σεζόν, καθώς η λιανική θα αρχίσει τη χρονιά με τις προσαρμοσμένες τιμές στα δεδομένα της προσφοράς, όταν πέρυσι σε πολλές χώρες χρειάστηκαν 9-10 μήνες πριν τα καρτελάκια στα ράφια υποχωρήσουν κάτω από τα 7,00 ευρώ το λίτρο σε μέσους όρους. 

Όταν δηλαδή πέρυσι, η Ισπανία έδιωχνε 90.000 και 100.000 καθαρούς τόνους εγχώριας πρώτης ύλης κατά τους πρώτους μήνες της εκστρατείας, οι ποσότητες αυτές κατέληγαν στο ράφι με 7 και 8 ευρώ το λίτρο, απόρροια των υψηλών τιμών από την προηγούμενη διετία. Φέτος, η σεζόν εύλογα θα ξεκινήσει από τα 5 ευρώ το λίτρο, μπουστάροντας οργανικά τις πωλήσεις, συντηρώντας τις τιμές παραγωγού σε πιο αξιόλογα επίπεδα. 

Πηγή : Νέα Κρήτη 

Συνολικες προβολες σελιδας