Πέμπτη 10 Ιουλίου 2025

Συμμετοχή του 2ου Γυμνασίου Σητείας στο πρόγραμμα eTwinning “Marconi’s Legacy”

 

Μαθητές από έξι χώρες «απογειώνουν» την επικοινωνία στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα eTwinning “Marconi’s Legacy”
Η κληρονομιά του Guglielmo Marconi ενέπνευσε εκπαιδευτικούς και μαθητές από έξι χώρες να συνεργαστούν διακρατικά και να γίνουν οι ίδιοι “πρεσβευτές” της σύγχρονης επικοινωνίας, μέσα από το καινοτόμο πρόγραμμα eTwinning “Marconi’s Legacy”.


Στο πρόγραμμα που συντόνιζε ο Gerald Landl από το Bischöfliches Gymnasium Petrinum στο Linz της Αυστρίας, συμμετείχαν σχολεία και εκπαιδευτικοί από Αυστρία, Ρουμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Τουρκία και Σλοβενία, υλοποιώντας ένα πλήθος συνεργατικών δράσεων με διαθεματικό χαρακτήρα. Από την Ελλάδα συμμετείχε το 2ο Γυμνάσιο Σητείας, εντάσσοντας το σύνολο των μαθητών του σε σχετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, ενισχύοντας τον ευρωπαϊκό διάλογο και προβάλλοντας την τοπική πολιτιστική ταυτότητα. Η παιδαγωγική ομάδα του σχολείου, αποτελούμενη από τον διευθυντή του σχολείου Ρεΐζη Γεώργιο (Οικονομίας), την υποδιευθύντρια Βάρδα Δέσποινα (Γαλλικής γλώσσας) και τους εκπαιδευτικούς: Λαγουδάκη Ελπίδα (Πληροφορικής) – συντονίστρια της δράσης, Πρινιωτάκη Ιωάννη (Τεχνολογίας) και Καρίμαλη Γρηγόρη (Φυσικών Επιστημών), εργάστηκε συστηματικά και, σε συνεργασία με τους μαθητές, επεδίωξε να φέρει στο σχολείο έναν αέρα ευρωπαϊκής συνεργασίας και καινοτομίας.
Συνδυάζοντας ιστορία, επιστήμες και τέχνες
Το έργο επικεντρώθηκε στην αξία της ασύρματης επικοινωνίας ως μοχλού προόδου, τεχνολογικής εξέλιξης και κοινωνικής σύνδεσης. Οι μαθητές, αξιοποιώντας ψηφιακά εργαλεία, ασχολήθηκαν με:

την ιστορία των ασύρματων τηλεπικοινωνιών και τη συμβολή του Marconi,

την κωδικοποίηση μηνυμάτων και την κατασκευή πομπών σημάτων Μορς,

τη μελέτη ηλεκτρικών κυκλωμάτων και τον προγραμματισμό αυτοματισμών και ρομποτικών κατασκευών που αξιοποιούν ασύρματη μετάδοση,

τη δημιουργία σχετικών κόμικς, τρισδιάστατων μοντέλων, και πολυμεσικών παρουσιάσεων,

και τη σύνθεση πρωτότυπης μουσικής με ενσωματωμένα μηνύματα Μορς.
Η διαθεματική προσέγγιση (συνδυάζοντας STEM, Ιστορία, Τέχνες και Ξένες Γλώσσες) παρείχε ένα ολιστικό μαθησιακό πλαίσιο που ανέδειξε τις σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις.
Πρεσβευτές μιας νέας Ευρώπης
Μαθητές και εκπαιδευτικοί λειτούργησαν ως πολιτισμικοί διαμεσολαβητές και δημιουργοί περιεχομένου, μελετώντας τα τοπικά χαρακτηριστικά των χωρών τους και ανταλλάσσοντας ιδέες και εμπειρίες. Από την παιδαγωγική ομάδα του σχολείου αναπτύχθηκε εκπαιδευτικό υλικό για ποικίλες δραστηριότητες και, αφού
μεταφράστηκε στα Αγγλικά, αξιοποιήθηκε από πολλά σχολεία της σύμπραξης και από μαθητές διαφορετικών βαθμίδων και ηλικιών, με ιδιαίτερη επιτυχία. Η διακρατική συνεργασία ανέδειξε τις ομοιότητες και τις διαφορές των ευρωπαϊκών πολιτισμών, ενισχύοντας τον αλληλοσεβασμό και την αίσθηση του “ανήκειν” σε μια κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η δουλειά των μαθητών μέσα από τα βίντεο
Σειρά πολυμεσικών παραγωγών, που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου, αποτυπώνουν με ζωντάνια τις εμπειρίες των μαθητών. Τα βίντεο αφηγούνται τη διαδικασία της μάθησης και της συνεργασίας, αναδεικνύοντας τον ενθουσιασμό και τη δημιουργικότητα εκπαιδευτικών και μαθητών.
Το επίσημο playlist του έργου: YouTube Playlist – Marconi’s Legacy
Η Ευρώπη στην τάξη
Το πρόγραμμα “Marconi’s Legacy” επιβεβαίωσε την αξία της σχολικής συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δείχνοντας ότι η παιδεία μπορεί να συνδέσει μαθητές από διαφορετικά σημεία της ηπείρου με κοινούς στόχους: την επικοινωνία, την ειρήνη, την τεχνολογική πρόοδο και την πολιτιστική κατανόηση.
Για περισσότερες πληροφορίες:

2ο Γυμνάσιο Σητείας: Ιστοσελίδα Σχολείου

TwinSpace έργου: Marconi’s Legacy @ eTwinning

 

Συμμετοχή του σχολείου μας στο πρόγραμμα eTwinning «Marconi’s Legacy»

https://blogs.sch.gr/2gymsiti/2025/05/21/can-we-survive-on-mars/ 

https://school-education.ec.europa.eu/en/etwinning/projects/marconis-legacy/twinspace/pages/about-project

 

 

 Πηγή : Style 100Fm

Συνολικες προβολες σελιδας