Ψηφίστηκε - κατά το ήμισυ - η ρύθμιση παράτασης αδειών διαμονής εργατών γης από τρίτες χώρες, όμως, δε λύνει το πρόβλημα...
Παραμένει το σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης καταρτισμένων εργατών γης στην Κρητική ύπαιθρο αν και παρατάθηκε - από τη λήξη της έως την 30η Σεπτεμβρίου 2025 - η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για προσωρινή απασχόληση πολιτών τρίτων χωρών, με νομοθετική ρύθμιση που περιελήφθη - κατά το ήμισυ της αρχικής – σε νομοσχέδιο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο «Αναδιοργάνωση της δομής της Ελληνικής Αστυνομίας και αναβάθμιση της εκπαίδευσης του ένστολου προσωπικού της - Εκσυγχρονισμός του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια - Ρύθμιση θεμάτων κρατούμενων σε σωφρονιστικά καταστήματα και άλλες διατάξεις» που υπερψηφίστηκε στις 21 Μαρτίου, από την Ολομέλεια της Βουλής.
Ωστόσο, στις περισσότερες περιοχές της Κρήτης το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης συνεχίζει να υφίσταται παρά τις προσπάθειες που γίνονται και παρά το γεγονός ότι η όποια διαδικασία έγινε από τους περισσότερους αλλοδαπούς στο νησί, έγκαιρα και σωστά, δυστυχώς όμως φτάσαμε... Απρίλιο και το πρόβλημα δε λύθηκε!
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο Cretalive ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου, Μανώλης Ορφανουδάκης, οι περισσότεροι συνάδελφοί του στη Μεσαρά έχουν κάνει προσπάθειες για να φέρουν εργάτες από το εξωτερικό αλλά αυτό δεν έχει γίνει ακόμα πράξη.
Την ίδια ώρα, οι αμοιβές- ειδικά για τα θερμοκήπια- που είναι πιο μόνιμη δουλειά από τις ελιές για παράδειγμα, έχουν εκτοξευθεί και πάλι στα ύψη, φτάνοντας όπως τονίζει στα 50-60 ευρώ. Ως επί το πλείστον, ενδιαφέρον έχει εκφραστεί από πολλούς Πακιστανούς και λιγότερους Ινδούς στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς.
Από την πλευρά του, ο ΓΓ του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Μιχάλης Βιαννιτάκης σημείωσε ότι αυτή η παράταση έχει να κάνει με τη λεγόμενη "τροπολογία Καιρίδη" που αφορούσε στους παράτυπους μετανάστες που μπορούσαν να το αποδείξουν. Όπως σημειώνει, όμως, η διαδικασία των μετακλήσεων δεν έχει αλλάξει και αν και οι περισσότεροι πείστηκαν για την ορθότητα της διαδικασίας, έκαναν έγκαιρα τα χαρτιά τους από τον περασμένο Αύγουστο, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχουν δει "φως"!
"Ειδικά τώρα, ενόψει του Πάσχα αλλά και λόγω των καιρικών συνθηκών, οι ανάγκες είναι στο ζενίθ της καλλιεργητικής περιόδου. Κι όμως, αν και οι διαδικασίες από την πλευρά των ενδιαφερομένων ολοκληρώθηκαν κανονικά, δεν είδαμε να λύνεται το πρόβλημα", τόνισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αρχική ρύθμιση υπήρχε και δεύτερη παράγραφος σχετικά με την «προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση της άδειας διαμονής του άρθρου 193 του ν. 5078/2023 (Α’ 211), περί χορήγησης νέου τύπου άδειας διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών, όπως αυτή προσδιορίζεται στην παρ. 4 του ανωτέρω άρθρου 193», η οποία παρατεινόταν και αυτή από τη λήξη της έως την 30η Σεπτεμβρίου 2025.
Όμως, με παρέμβαση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκη Βορίδη κατά την δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου στην Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, διεγράφη η δεύτερη παράγραφος.
Ελένη Μπουρμά
Πηγή : Creta live