Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2025

Κατεδαφίσεις: 20 μόλις πρωτόκολλα υλοποιήθηκαν εντός του 2024, ενώ σε περισσότερα από 60 στον νομό Λασιθίου μπήκε... “φραγμός”

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2025-01/%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1_Viber_2025-01-10_20-26-58-704%20copy.jpg.webp?itok=1pqeZUv5

Τα επεισόδια στο... «σίριαλ» της κατεδάφισης αυθαιρεσιών σε αιγιαλό και παραλία είναι δεκάδες

Τραγελαφικές καταστάσεις γύρω από την υλοποίηση πρωτοκόλλων κατεδάφισης αυθαιρεσιών σε αιγιαλό και παραλία στο νησί μας, καθώς μόλις 20 πρωτόκολλα κατεδάφισης υλοποιήθηκαν εντός του 2024,

ενώ σε περισσότερα από 60 πρωτόκολλα στον νομό Λασιθίου μπήκε... “φραγμός”, μετά την κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων στα πολιτικά δικαστήρια και μάλιστα σε τελεσίδικες αποφάσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας.

katedafiseis

Αυτό συμβαίνει για πρώτη φορά στα χρονικά, όπως περιέγραψε στην “ΚΡΗΤΗ TV” και στη “Νέα Κρήτη” η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, η οποία δίνει τη δική της μάχη εδώ και χρόνια για να δρομολογηθούν και να “τρέξουν” οι σχετικές εργολαβίες, οι οποίες όμως δεν μπορούν να υλοποιηθούν εξαιτίας των αποφάσεων αναστολής της εκτέλεσης των ασφαλιστικών μέτρων και μέχρις ότου εξεταστούν αυτές και παρθούν οι τελικές αποφάσεις. 

Η κ. Μαρία Κοζυράκη δεν έκρυψε τον προβληματισμό της για τις εξελίξεις, με φόντο τις εκατοντάδες περιπτώσεις αυθαιρεσιών σε αιγιαλό και παραλία, με τις επιπτώσεις να είναι σημαντικές στο περιβάλλον και όχι μόνο, με τη σχετική λίστα να υπερβαίνει τα 300 πρωτόκολλα κατεδάφισης! 

Πάντως, σε αρκετές περιπτώσεις στις περιοχές της Ιεράπετρας και της Ελούντας κατατέθηκαν ασφαλιστικά μέτρα “φρενάροντας” ουσιαστικά τις διαδικασίες κατεδαφίσεων.


Προβληματισμό προκαλεί και το γεγονός ότι υπήρξαν περιπτώσεις για τις οποίες τα ασφαλιστικά μέτρα έγιναν αποδεκτά, ενώ σε άλλες είτε απορρίφθηκαν, είτε ακόμα εκκρεμεί η εξέτασή τους, παρά το γεγονός ότι οι αυθαιρεσίες είχαν απόσταση λίγων μέτρων μεταξύ τους και που ήταν... γραμμικά στη σειρά, στην περιοχή της Ιεράπετρας.

«Αυτό σημαίνει ότι είναι... αδύνατη η κατεδάφιση. Δεν μπορεί, δηλαδή, να πάει ο εργολάβος να εκτελεί... σημειακά εργασίες κατεδάφισης και να μετακινεί μηχανήματα και εξοπλισμό», επισήμανε, μεταξύ άλλων, η κ. Κοζυράκη, η οποία εκτιμά ότι στην περιοχή της Ιεράπετρας οι περιπτώσεις αυτές, λόγω προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια, υπερβαίνουν τις 50, ενώ στην Ελούντα ήταν περίπου 10 περιπτώσεις, εκ των οποίων ορισμένοι απομάκρυναν από μόνοι τους τις αυθαίρετες κατασκευές.

«Είναι μεγάλο πρόβλημα»

Το πρόβλημα πάντως είναι τεράστιο και με την καθυστέρηση σημαντική, μετά την άσκηση ασφαλιστικών μέτρων στα πολιτικά δικαστήρια σε διοικητικές πράξεις και σε τελεσίδικες αποφάσεις της Κτηματικής Υπηρεσίας. 

«Το αντιμετωπίζουμε για πρώτη φορά. Είναι μεγάλο πρόβλημα, γιατί δεν μπορούμε να εκτελέσουμε κατεδαφίσεις», τόνισε η κ. Κοζυράκη, επισημαίνοντας τη νέα χρονοκαθυστέρηση που δημιουργείται μέχρι την εξέταση των ασφαλιστικών μέτρων, η οποία μπορεί να υπερβεί τον έναν χρόνο. 


«Οι προσφεύγοντες επιχειρούν ουσιαστικά να πετύχουν καθυστέρηση στην εκτέλεση των πρωτοκόλλων κατεδάφισης», ανέφερε η γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, καθώς, όπως επισήμανε, το ζήτημα είναι οικονομικό για τους ίδιους, καθώς «επιτυγχάνουν να έχουν οικονομικές απολαβές από τις επιχειρήσεις τους, οι οποίες λειτουργούν νόμιμα ως προς τις άδειές τους, αλλά λόγω της... ατιμωρησίας ουσιαστικά και της μη επιβολής κυρώσεων έχουν... επεκταθεί πάνω στον δημόσιο κοινόχρηστο χώρο». 

Οι παραπάνω εξελίξεις έχουν επιπλέον αρνητικές συνέπειες, όχι μόνο στη μη υλοποίηση αρκετών πρωτοκόλλων κατεδάφισης, αλλά και στην απορρόφηση αρκετών χρημάτων από τη συνολική εργολαβία του 1 εκατομμυρίου ευρώ, η οποία να σημειωθεί ότι ολοκληρώνεται στα τέλη Ιανουαρίου, με την κατεδάφιση αυθαιρεσιών στον Λιμένα Χερσονήσου.

Σύμφωνα με την ίδια, στην επίμαχη εργολαβία δεν μπόρεσαν να απορροφηθούν τα χρήματα αυτά, καθώς δεν μπορούσαν να εκτελεστούν τα πρωτόκολλα στο Λασίθι, ώστε να... “καθαρίσουν” αυτές οι περιοχές από τις αυθαιρεσίες και στη συνέχεια ο κάθε Δήμος να μπορέσει να υλοποιήσει τον σχεδιασμό του για αστικές αναπλάσεις και για άλλα έργα για την αναζωογόνηση κομβικών σημείων. Μέχρι στιγμής, πάντως, δε διαθέτει αναλυτική εικόνα για το ακριβές χρηματικό ποσό που δεν μπόρεσε να απορροφηθεί από την εργολαβία συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, διότι δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι οικονομικές απαιτήσεις του εργολάβου.

katedafiseis

Ο ΝΟΜΟΣ 

Οι εργολαβίες και οι συμβάσεις έχουν χρόνο λήξης 

Οι λιγοστές κατεδαφίσεις αυθαιρέτων πραγματοποιήθηκαν στους Καλούς Λιμένες, κατά μήκος της παραλίας και αφορούσαν παραπήγματα, πάρα πολλά τροχόσπιτα και τις λεγόμενες “καβάντζες”, που αφήνουν στην παραλία ορισμένοι λουόμενοι, οι οποίοι προχωρούν σε αυτήν την αυθαίρετη πρακτική, προκειμένου να απολαμβάνουν τα μπάνια και τις... ανέσεις τους στην παραλία και την επόμενη χρονιά. 

Μάλιστα, οι αυθαίρετες κατασκευές ήταν τοποθετημένες σε τσιμεντένιες βάσεις, ενώ μετά το... “τελεσίγραφο”, ορισμένοι απομάκρυναν από μόνοι τους τα τροχόσπιτα και άλλες αυθαιρεσίες. 

Αναφορικά με τις αυθαιρεσίες στον Λιμένα Χερσονήσου, η κ. Κοζυράκη ανέφερε ότι πρόκειται για στέγαστρα και “σκληρές” επιφάνειες, όπως σκάλες, κλιμακοστάσια και όχι μόνο, καταστημάτων εστίασης και υγειονομικού ενδιαφέροντος, που επεκτάθηκαν στον αιγιαλό και στην παραλία, δημιουργώντας χώρους για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και όχι μόνο. 

katedafiseis

Πάντως, τα επεισόδια στο... σίριαλ της κατεδάφισης αυθαιρεσιών σε αιγιαλό και παραλία στο νησί μας είναι δεκάδες, από το 2021 έως σήμερα. Όπως είναι γνωστό, το 2021 και το 2022 υπήρξε αναστολή στην εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης, ενώ το 2023 ήταν η χρονιά όπου υλοποιήθηκαν περισσότερα από 150 πρωτόκολλα σε διάφορες περιοχές του νησιού μας. Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, το ποσό του 1 εκατομμυρίου ευρώ διεκδικεί στο πλαίσιο της νέας εργολαβίας που πρόκειται να “τρέξει” η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

«Στο πλαίσιο του νόμου, οι εργολαβίες και οι συμβάσεις έχουν χρόνο λήξης. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει η καλή διάθεση και συνεργασία με το Πράσινο Ταμείο», όπως σημείωσε η κ. Κοζυράκη, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα τεράστιο έργο με σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την Ελλάδα, αυτό της εκτέλεσης κατεδαφίσεων σε δημόσιους χώρους, οπότε αναμένεται να δοθεί ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, προκειμένου να συνεχίσουν το έργο των κατεδαφίσεων μέσω νέων εργολαβιών. 
«Πάντως, η λίστα είναι μεγάλη και δεν... εξαντλείται, με τα πρωτόκολλα να υπερβαίνουν τα 300 στον αιγιαλό και παραλία. Αντιθέτως, δεν έχουμε πρωτόκολλα κατεδάφισης σε ρέματα και δασικές περιοχές», κατέληξε η κ. Κοζυράκη. 
 

Δείτε το βίντεο: 

Πηγή : Nέα Κρήτη


 

Συνολικες προβολες σελιδας