Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2024

Δήλωση του Μουτάκη Λεωνίδα για την απόφαση της πλειοψηφίας αντικατάστασης τακτ.μέλους του ΔΣ του ΔΛΤ Σητείας

 


Δήλωση του δημοτικού συμβούλου Σητείας και μέλους του ΔΣ του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου(ΔΛΤ) Σητείας, Μουτάκη Λεωνίδα, με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και την απόφαση της πλειοψηφίας να αντικαταστήσει τακτικό μέλος του ΔΣ του ΔΛΤ Σητείας.

« Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η επικείμενη αντικατάσταση τακτικού μέλους του Δ.Σ. του ΔΛΤ Σητείας, από τον Δήμαρχο Σητείας. Το μέλος που προτάθηκε να αντικατασταθεί, είχε προταθεί από τον ίδιο το Δήμαρχο στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την 17/01/2024 όπου είχε αναφέρει: «Προτείνεται ο Τζωρτζάκης ο Νίκος ο οποίος είναι δημότης και ο οποίος ήταν στην προηγούμενη σύνθεση του δημοτικού λιμενικού ταμείου διότι εκτός του ότι είναι ναυτικός πράκτορας και γνωρίζει τα του λιμενικού ταμείου, εκτός αυτού, έχει και το πτυχίο του Υ.Α.Λ.Ε. του υπευθύνου λιμενικών εγκαταστάσεων που είναι απαραίτητο τώρα μετά την εγκατάσταση του συστήματος ασφαλείας που έχουμε βάλει στο λιμάνι και όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεθεί ένας άλλος άνθρωπος να επιτελέσει το συγκεκριμένο ρόλο και για αυτό προκρίνω ότι πρέπει να ξαναπεί στη σύνθεση του».

Στην τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26/8/2024 το 6ο θέμα είχε τίτλο: «Αντικατάσταση μέλους του δ.σ. του διοικητικού συμβουλίου Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σητείας» η γραπτή εισήγηση που παραλάβαμε οι δημοτικοί σύμβουλοι αναφερόταν μονάχα στην παραίτηση αναπληρωματικού μέλους του ΔΛΤ (αρ.πρωτ.6826-22/08/2024). Ο δήμαρχος στην εισήγησή του μας έλεγε αρχικά ότι, μετά την παραίτηση του Νικόλαου Ζερβάκη, από το ΔΛΤ και επειδή «προέκυψε η ανάγκη, μέσα από τις διαδικασίες» (;;;), ότι «υπάρχει ανάγκη να έχουμε κάποιον στο Δ.Σ. ο οποίος να έχει κάποιες τεχνικές γνώσεις, για να μπορεί να βοηθήσει λίγο στην διαδικασία του Λιμενικού ταμείου, γιατί όπως ξέρετε το Λιμενικό ταμείο δεν έχει δικιά του Τεχνική Υπηρεσία, προτείνεται να αντικατασταθεί από την κυρία Μαράκη Φανή».

Μετά από διευκρινιστικές ερωτήσεις των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, καθώς η εισήγηση τόσο στην γραπτή όσο και στην προφορική της μορφή, ήταν αρκετά μπερδεμένη, αποκαλύφθηκε ότι η κυρία Φανή Μαράκη -που τελικά προτάθηκε- δεν θα αντικαθιστούσε το αναπληρωματικό μέλος που είχε υποβάλλει την παραίτησή, αλλά το τακτικό μέλος κ. Τζωρτζάκη Νίκο, όπου δεν είχε και δεν έχει υποβάλλει καμία παραίτηση. Η κα. Φανή Μαράκη θα αντικαθιστούσε τον κ. Νίκο Τζωρτζάκη ως τακτικό μέλος και εκείνος με την σειρά του θα αντικαθιστούσε τον κ. Νικόλαο Ζερβάκη ως αναπληρωματικό μέλος. Στην ερώτηση μου, για πιο λόγο αντικαθίσταται ο κ. Τζωρτζάκης, εφόσον τοποθετήθηκε από τον ίδιο τον Δήμαρχο ως ένας δημότης που έχει την ανάλογη εμπειρία και τις απαραίτητες γνώσεις λόγω της επαγγελματικής του ιδιότητας η οποία θεωρείται απαραίτητη και έχει ιδιαίτερα θετική βαρύτητα για την πρόοδο και την εξέλιξη του Λιμενικού ταμείου Σητείας, η απάντηση του Δημάρχου ήταν ότι έχει αλλάξει επαγγελματική έδρα.





Να πούμε λοιπόν ότι ο κ. Τζωρτζάκης Ν. συμμετείχε σχεδόν σε όλες τις συνεδριάσεις του Δ.Σ του ΔΛΤ Σητείας. Να πούμε επίσης ότι είναι αντιφατικό από μεριάς επιλογών του Δημάρχου, να ισχυρίζεται ότι αντικαθίσταται λόγω αλλαγής επαγγελματικής έδρας, αλλά να ορίζεται ως αναπληρωματικό μέλος. Αντιφατικό επίσης να προκρίνεις ότι είναι σημαντική η συμμετοχή του στην σύνθεση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου λόγω της επαγγελματικής ιδιότητας και μετά να τον αντικαθιστάς με αυτό τον τρόπο και αυτό το αιτιολογικό, ιδιαίτερα από την στιγμή που η τεχνική υπηρεσία του Δήμου ούτως ή άλλως υποστηρίζει το ΔΛΤ Σητείας. Το επιχείρημα του δημάρχου όσον αφορά στην αντικατάσταση ενός τακτικού μέλους δημότη, ναυτικού πράκτορα, κατόχου πιστοποίησης Υ.Α.Λ.Ε., δηλαδή, μέλος που μπορεί να είναι υπεύθυνος ασφαλείας λιμένα του ISPS, άμεσα συνυφασμένο με τις όποιες δράσεις γίνονται μέσα σε αυτόν (κρουαζιερόπλοια, μεγάλα πλοία αναψυχής κ.α.), με άλλο δημότη, δημοτικό υπάλληλο στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου, πολιτικό μηχανικό, δεν έχει βάση.

Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη έργα μεγάλης έκτασης στο λιμένα Σητείας, εργολαβίες που δια γυμνού οφθαλμού φαίνεται ότι είναι ανολοκλήρωτες, παράπονα και αντιδράσεις σε σχέση με τη διαχείριση στη χερσαία ζώνη κ.α. όπου η αλλαγή ενός μέλους ΔΣ με τον τρόπο που γίνεται (όπως αναλύθηκε προηγουμένως) δημιουργεί αρκετά ερωτηματικά και προβληματισμό σε οποιονδήποτε καλοπροαίρετο πολίτη και αιρετό. Καλούμε τον Δήμαρχο να επανεξετάσει το θέμα της αντικατάστασης του κ. Τζωρτζάκη, που ο ίδιος έχει κρίνει -ορθώς- απαραίτητη και την άμεση συμμετοχή του στη σύνθεση του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σητείας. Η επιμονή και η εμμονή με αβάσιμα επιχειρήματα, πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό ζήτημα, δημιουργεί -επίσης- ερωτηματικά για το αν και κατά πόσο θα επισκιάζονται οι διαδικασίες, όχι μόνο στο πεδίο των αποφάσεων και τον τρόπο λειτουργίας του Δ.Σ. του ΔΛΤ Σητείας, αλλά και σε άλλους τομείς του Δήμου μας. Αν σήμερα αντικαθίσταται με τέτοια ευκολία ένα τακτικό μέλος με ιδιαίτερες γνώσεις στον τρόπο λειτουργίας ενός νομικού προσώπου του Δήμου μας όπως το Λιμενικό ταμείο και που είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί ένας τέτοιος άνθρωπος, αύριο ποιος θα έχει σειρά; »



Το Γραφείο Τύπου

1 Σεπτεμβρίου 2024



Συνολικες προβολες σελιδας