Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Η βροχή "ξύπνησε" τον δάκο και οι παραγωγοί ανησυχούν - Ελάχιστο το λάδι στις δεξαμενές και φόβοι για την παραγωγοί

 https://www.neakriti.gr/sites/default/files/styles/full/public/2024-09/2_30.jpg.webp?itok=ffwDuaMl

Ξεκινούν και πάλι την καταπολέμηση του εντόμου- “φονιά” των ελιών τα συνεργεία

Οι παρατεταμένοι καύσωνες του καλοκαιριού και οι υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο κυρίως, στην Ιεράπετρα, είχαν σχεδόν μηδενίσει τις συλλήψεις του εντόμου στις δακοπαγίδες που παρακολουθούν οι παγιδοθέτες

που καταγράφουν τους πληθυσμούς του βλαβερού για την ελιά εντόμου, με αποτέλεσμα για τρεις ολόκληρους μήνες να μη χρειάζεται να εφαρμόζεται το πρόγραμμα των δολωματικών ψεκασμών στον κάμπο και στα χωριά της Ιεράπετρας. 

Μετά τις πρόσφατες πρώτες βροχοπτώσεις, την αύξηση της σχετικής ατμοσφαιρικής υγρασίας και τη μικρή πτώση της θερμοκρασίας, οι δάκοι που άντεξαν στην υπερβολική ζέστη, κρυμμένοι κάτω από τις σκιές των πλατύφυλλων δέντρων, όπως π.χ. της συκιάς, άρχισαν να κάνουν τις πρώτες φθινοπωρινές τους επισκέψεις, να τρυπούν τον ελαιόκαρπο στους αρδευόμενους ελαιώνες και η αύξηση του πληθυσμού τους να καταγράφεται από τους παγιδοθέτες. Σε κάποιες παγίδες βρέθηκαν από 40-50 δάκοι και αυτό αποτέλεσε το αίτιο που οδήγησε τους υπεύθυνους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Λασιθίου να δώσουν άμεση την εντολή για επανεκκίνηση των ψεκασμών κατά του δάκου.

Στην περιφέρεια του Κάτω Χωριού, μετά τους δύο πρώτους ψεκασμούς που έγιναν στην αρχή του καλοκαιριού, ο τρίτος ψεκασμός θα ξεκινήσει σήμερα Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου και θα κρατήσει 5 μέρες, ενώ στον κάμπο της Ιεράπετρας, όπου είχε γίνει μόνο ένας ψεκασμός στην αρχή της σεζόν, θα γίνει επίσης από σήμερα Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου ο δεύτερος ψεκασμός, που θα κρατήσει 6 μέρες εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. 

ράβδισμα

Ο γεωπόνος και πρόεδρος του Β’ Ελαιουργικού Συνεταιρισμού “Η Δήμητρα” Μάρκος Αγιαννιωτάκης συμβουλεύει τους ελαιοπαραγωγούς που έχουν συντηρήσει τα ελαιόδεντρά τους και περιμένουν κάποια έστω μικρή παραγωγή φέτος, «να μην αδιαφορήσουν για το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργήσει και φέτος το φθινόπωρο ο δάκος κι ας φαίνονται οι πληθυσμοί του αποδεκατισμένοι λόγω του καυτού καλοκαιριού». 

Ο δάκος έχει επιστρέψει και έχει ξεκινήσει το καταστροφικό του έργο. Παράλληλα με το πρόγραμμα δακοκτονίας, που ξεκινά και πάλι από αύριο, οι παραγωγοί θα πρέπει να επιθεωρούν τακτικά τα λιόφυτά τους και όπου δε φτάνουν τα συνεργεία της δακοκτονίας, θα πρέπει να αναλαμβάνει τον ψεκασμό ο ίδιος ο παραγωγός, σε συνεργασία με τον γεωπόνο του και πάντα με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά που δεν αφήνουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο. 

Αγιαννιωτάκης, γεωπόνος

“Βουτιά” στην παραγωγή

«Πιστεύω ότι σε 45 μέρες περίπου θα δοθεί η άδεια να ανοίξουν τα ελαιουργεία και να ξεκινήσει η συγκομιδή της ελιάς από τις πιο πρώιμες περιοχές. Μετά από μια πολύ κακή χρονιά, όπου η παραγωγή του λαδιού στην Ιεράπετρα δεν ξεπέρασε το 20-25% και μετά από μια διετία με ελάχιστες βροχές, αν σε τούτη τη σεζόν καταφέρουμε να φτάσουμε το 50% της παραγωγής μας σαν περιφέρεια Ιεράπετρας θα πρέπει να είμαστε πολύ ευχαριστημένοι, μετά απ’ όλα αυτά που περάσαμε με την ανομβρία», πρόσθεσε ο κ. Αγιαννιωτάκης. 

Ελάχιστο λάδι στις δεξαμενές - Πού θα κυμανθούν οι τιμές

«Λάδι δεν έχει μείνει στις δεξαμενές, παρά μόνο κάποιες μικρές ποσότητες που θα διατεθούν αυτές τις μέρες για να ετοιμαστούν οι δεξαμενές των ελαιοτριβείων και των συνεταιρισμών να αποθηκεύσουν την καινούργια σοδειά. Κανείς μας δεν μπορεί να εκτιμήσει ακόμη από ποιο επίπεδο τιμών θα ξεκινήσουν οι έμποροι να αγοράζουν το φρέσκο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο νέας εσοδείας, που πιστεύω ότι φέτος θα είναι πολύ καλύτερης ποιότητας από το περσινό», μας είπε ο γεωπόνος κ. Μάρκος Αγιαννιωτάκης.

Η εικόνα των αρδευόμενων ελαιώνων εντός της ζώνης του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας και των τοπικών κοινοτήτων, που έχουν δίκτυα άρδευσης από πηγές ή γεωτρήσεις, είναι σχετικά καλή, σε αντίθεση με τις άνυδρες περιοχές, όπου οι ελαιώνες έχουν αποκτήσει το χρώμα του κεριού και οι ελιές που υπάρχουν ακόμα πάνω στα δέντρα έχουν αφυδατωθεί και έχουν γίνει σαν σταφίδες... Σε αυτούς τους ξερούς ελαιώνες τούτη τη σεζόν δε θα τολμήσει κανείς να πάει να ξεκινήσει λιομάζωμα γιατί θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στο ίδιο το ελαιόδεντρο. 
Για τους ελαιοπαραγωγούς που δε θα μαζέψουν φέτος ούτε ένα κιλό λάδι, ουδείς κρατικοδίαιτος έχει δώσει λίγη σημασία και δεν έχει ερωτηθεί κανείς αν μπορεί να ζήσει στο χωριό χωρίς εισόδημα. 

Αυτό που επίσης δεν έχει εκτιμήσει ακόμη κανείς από τους κρατικούς γεωπόνους είναι το ποσοστό της παραγωγής ελαιολάδου που χάθηκε από τις καθημερινές εισβολές των αδέσποτων κοπαδιών αιγών και προβάτων, που εσκεμμένα έφταναν με την καθοδήγηση ορισμένων ασύδοτων κτηνοτρόφων μέσα στην αγροτική αρδευόμενη ζώνη, για να βοσκήσουν δήθεν το χορτάρι - που δεν υπήρχε - και εκείνα αναγκαστικά, αφού ήταν πεινασμένα και διψασμένα, έτρωγαν τα δροσερά ελαιόδεντρα μαζί με τον ελαιόκαρπο, αφήνοντας πίσω τους μόνο τα κούτσουρα. 

Πηγή : Νέα Κρήτη

Συνολικες προβολες σελιδας