Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

Αυξάνονται συνεχώς τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο ν. Λασιθίου

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/09/0900-bia.jpg

Βρίθει η καθημερινή ειδησεογραφία της Κρήτης περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας με θύματα στην πλειοψηφία τους γυναίκες, κάθε ηλικίας, χωρίς να λείπουν τα περιστατικά που θύμα είναι άνδρας, νέος ή μικρά παιδιά.

Εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν, χωρίς πλέον να εκπλήσσουν οι καταγραφές για ανάλογα περιστατικά που εκδηλώνονται και στο Ν. Λασιθίου. Το φαινόμενο, που είναι ευρύτερα κοινωνικό, κατά τη θερινή περίοδο είχε πρωταγωνιστές ντόπιους κατοίκους αλλά και αλλοδαπούς, ανάμεσά τους και τουρίστες – ζευγάρια που αν και ήλπιζαν να αφήσουν πίσω τους τη βία της καθημερινής ρουτίνας στο τόπο που ζουν, δεν τα κατάφεραν και υπήρξαν, μάλιστα, περιστατικά που υπάλληλοι ξενοδοχείων ειδοποίησαν την Αστυνομία και έγιναν συλλήψεις…

Εργαζόμενες, έφηβες, μετανάστριες, γυναίκες με αναπηρία, ακόμη και ηλικιωμένες στην Κρήτη καταγγέλλουν συχνά ότι πέφτουν θύματα βίας, σύμφωνα με πανεπιστημιακή έρευνα που είχε κάνει πριν μερικά χρόνια το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Μάλιστα, όπως προκύπτει από την ανάλυση μελέτης, η Κρήτη βρίσκεται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης στην κακοποίηση γυναικών.

Από τότε μέχρι σήμερα, η καθημερινή πραγματικότητα δείχνει ότι ποιοτικά στοιχεία του φαινομένου έχουν διαφοροποιηθεί ως προς την αναλογία του φύλου θύτη και θύματος. Θύματα ενδοοικογενειακής βίας, πλέον, καταγράφονται όλο και συχνότερα και άνδρες…

Δυστυχώς τα περιστατικά ενδοοικογενεικής βίας με βάση τα ποσοστά καταγγελιών στο νησί, αυξάνονται χρόνο με το χρόνο. Στην Κρήτη το 2023 είχαν καταγραφεί 902 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Όπως διαφαίνεται, το 2024 θα υπερβεί κατά πολύ τον παραπάνω αριθμό των φετινών καταγεγραμμένων περιστατικών.

Ο διπλασιασμός των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στο διάστημα από το 2020 μέχρι σήμερα, ώθησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να συστήσει ειδικά τμήματα που θα ασχολούνται αποκλειστικά με τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας.

Η σύσταση φέτος τον Απρίλιο και η λειτουργία ειδικού Γραφείου Ενδοοικογενειακής βίας στον ΄Αγιο Νικόλαο  από τα μέσα του περασμένου Ιουνίου, όχι απλά επιβεβαίωσε αλλά κατέδειξε την επιδείνωση του προβλήματος και την αναγκαιότητα της ύπαρξης μιας τέτοιας αστυνομικής Υπηρεσίας.

Ζητήσαμε από τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου Μιχάλη Τσιριλάκη τα τελευταία στοιχεία για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που έχει καταγράψει το αρμόδιο Γραφείο στον Άγιο Νικόλαο. Όπως μας είπε ο κ. Τσιριλάκης, το πρώτο δεκαπενθήμερο το Σεπτεμβρίου καταγγέλθηκαν 7 περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας στο Λασίθι. Οι δράστες ήταν 8 και το αξιοσημείωτο στις περιπτώσεις αυτές ήταν ότι θύτες και θύματα ήταν μοιρασμένα – τέσσερις άνδρες, τέσσερις γυναίκες! Οι έξι ήταν ημεδαποί και οι δύο αλλοδαποί δράστες… Απ’ αυτούς συνελήφθησαν οι επτά.

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας