Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Θέματα σχολικής στέγης στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/01/x-avloporta_sxoleioy_eurokinissi.webp

Η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Σητείας (διμήνου Ιουλίου -Σεπτεμβρίου) πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της κ. Μαρίας Νικητάκη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εν όψει και της νέας σχολικής χρονιάς είχε το θέμα, το οποίο έθεσε ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Μανόλης Βδοκάκης: «Με πολλά προβλήματα η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (σχολική στέγη, υποδομές κά.)».

Ο κ. Βδοκάκης τόνισε ότι «έπειτα από τις συγχωνεύσεις τμημάτων των σχολείων αποδεικνύεται ότι η μόρφωση των παιδιών αντιμετωπίζεται σαν κόστος, το οποίο μάλιστα πρέπει να μειωθεί. Η πραγματικότητα είναι ότι από τη μία υπάρχουν εξαγγελίες από την πλευρά του Υπουργείου για διαδραστικούς πίνακες και από την άλλη δε δίνεται έμφαση στα πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν. Το κράτος είναι εχθρικό όσον αφορά το θέμα της παιδείας, της μόρφωσης, άρα προς τα παιδιά και το λαό».

Εστίασε στη συνέχεια στα προβλήματα των σχολικών μονάδων της περιοχής, τα οποία, όπως είπε, καταγράφηκαν στο πλαίσιο μετάβασης σε αυτά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μίλησε για συγκεκριμένα ζητήματα ξεκινώντας από το 1ο Δημοτικό Σητείας και την αναγκαιότητα χρήσης του προαύλιου χώρου, από την εκκλησία (της Αγίας Αικατερίνης) και όχι εκείνον που βρίσκεται πίσω, λόγω ιδιαίτερων αναγκών παιδιού. Επίσης αναφέρθηκε στο τοιχίο περιφερειακά της Αγίας Αικατερίνης, το οποίο βρίσκεται σε απαράδεκτη κατάσταση, αλλά και στην διαμόρφωση του πίσω χώρου του σχολείου, που δεν έχει ολοκληρωθεί.

Για το 2ο Δημοτικό ανέφερε τις δύο υπόγειες αίθουσες που έχουν υγρασία, το ημιτελές τοιχίο, το δάπεδο του προαύλιου χώρου που έχει υπερυψωθεί.

Στο 3ο Δημοτικό επικεντρώθηκε στην επισκευή, αντικατάσταση του κάγκελου εξωτερικά, στα προβλήματα στην κεραμοσκεπή, στην συντήρηση του δαπέδου του μπάσκετ, στην αντικατάσταση του καυστήρα θέρμανσης και τον διαχωρισμό με το Νηπιαγωγείο.

Στο 4ο αντιστοιχα στην αναγκαιότητα μόνωσης οροφής και στις μεταλλικές εξώπορτες λόγω επικινδυνότητας.

Στο Ειδικό Δημοτικό ο κ. Βδοκάκης μίλησε για ακαταλληλότητα αιθουσών, έλλειψη οργάνων και παιχνιδιών, αλλά και παιδικής χαράς για να χρησιμοποιείται σαν προαύλειος χώρος χωρίς τα αναγκαία παιχνίδια για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Επίσης αναφέρθηκε σε προβλήματα σχετικά με τις ειδικότητες.

Για το 1ο και 2 Γυμνάσιο Σητείας σημείωσε την αναγκαιότητα μόνωσης της οροφής, την αντικατάσταση κουφωμάτων, την κατάσταση των WC παιδιών και εκπαιδευτικών που όπως είπε είναι άθλια.

Επίσης στη ράμπα ΑΜΕΑ και WC ΑΜΕΑ καθώς και στην κατάσταση του κλειστού γυμναστηρίου του σχολικού συγκροτήματος με προβλήματα υδρορροών.

Εκ νέου αναφέρθηκε στο κτιριακό μεγάλο πρόβλημα του ΕΠΑΛ. «Για το ΕΠΑΛ τα έχουμε πει πολλές φορές. Ένα χρόνο γίνεται η μελέτη, δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και το σχολείο έχει αρχίσει. Εξακολουθούν να γίνονται μαθήματα και εργαστήρια του κλάδου υγείας σε αίθουσες προκάτ, εξακολουθούν τα μηχανολογικά εργαστήρια να γίνονται σε υπόγειους και ακατάλληλους χώρους», ανέφερε, τονίζοντας ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολλά.

Επεσήμανε κι άλλα ζητήματα -όπως του αντισεισμικού ελέγχου των κτιρίων, της ενεργειακής αναβάθμισης καθώς και στην καθυστέρηση σε ό,τι αφορά τον Παιδικό σταθμό στην Ζάκρο, «εδώ κι ένα χρόνο βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης και θα περάσει και η επόμενη χρονιά και δεν θα λειτουργήσει».

 

Απαντήσεις των Αντιδημάρχων

Ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Παιδείας και Αθλητισμού Κωστής Λυμπερίου συμφώνησε σε πολλά σημεία με τον κ. Βδοκάκη, εκφράζοντας όμως την άποψη ότι για τα περισσότερα η ευθύνη δεν ανήκει στους δήμους, οι οποίοι ωστόσο φορτώθηκαν τα προβλήματα. Έκανε γνωστό ότι πριν από λίγες ημέρες έγινε στο Δήμο συνάντηση με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων, έγινε καταγραφή των θεμάτων και ζητήθηκε η συμπλήρωση των αναγκών. Η κατάργηση, όπως είπε, των σχολικών επιτροπών θα δημιουργήσει αρκετά προβλήματα και καταβάλλεται προσπάθεια καθημερινά σε συνεργασία με την Οικονομική Υπηρεσία για την διαχείριση. Πρόσθεσε ότι ο Δήμος Σητείας συνέβαλε και στην μεταφορά των βιβλίων, από τη Νεάπολη.

Έχουν γίνει και αυτοψίες από την Τεχνική Υπηρεσία στα κτίρια όσον αφορά το κομμάτι των μονώσεων κι όχι μόνο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην διαδικασία συμβασιοποίησης το ποσό των 40.000 για το σχολείο της Σφάκας ώστε να πραγματοποιηθεί αλλαγή κουφωμάτων, συντηρήσεις κτιριακές κλπ.

Για τους καυστήρες στο 3ο Δημοτικό η Υπηρεσία έχει προχωρήσει στην διαδικασία της μελέτης. Πραγματοποιήθηκαν συντηρήσεις και αναβάθμιση του γυμναστηρίου των Γυμνασίων, ενώ στο κλειστό γυμναστήριο των Λυκείων εκτελείται εργολαβία, που περιλαμβάνει φωτισμό, βαψίματα, καθίσματα κλπ. Για την ενεργειακή αναβάθμιση των σχολείων ο κ. Λυμπερίου σημείωσε ότι η Τεχνική Υπηρεσία προχωρά σε τακτοποιήσεις των σχολείων ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες που απαιτούν τα προγράμματα. Επίσης προχωρά η προμήθεια για τον Παιδικό Σταθμό της Ζάκρου.

Και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Στέλιος Σπυριδάκης απάντησε συμπληρωματικά σε διάφορα ζητήματα. Για το 2ο Δημοτικό είναι σε εξέλιξη -όπως είπε- έργο του τοιχίου στη βορινή πλευρά του σχολείου. Για το κάγκελο και το γήπεδο μπάσκετ στο 3ο εκπονείται μελέτη και τα έργα που πρέπει να γίνουν θα ενταχθούν στο Πράσινο Ταμείο. Για τη μόνωση στο 4ο και τον Παιδικό Σταθμό Λιλιπούπολη ανέφερε ότι είναι προτεραιότητα της Δημοτικής αρχής και θα ξεκινήσει άμεσα.

Για το ΕΠΑΛ τόνισε ότι αφορά μία μελέτη κι ένα έργο δεκαετιών που αυτή η δημοτική αρχή έχει ασχοληθεί πολύ σοβαρά. Έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες, έχει γίνει από το μελετητικό γραφείο μικροσκοπικός έλεγχος και προχωράει η μελέτη, η οποία αναμένεται στα μέσα Οκτωβρίου να παραδοθεί. Για τις ενεργειακές αναβαθμίσεις υπάρχει ένα οργανόγραμμα από την Τ.Υ., προχωρώντας σε τακτοποιήσεις που απαιτούνται στα σχολικά κτίρια για να προχωρήσουν στις ενεργειακές αναβαθμίσεις. Τόνισε ότι το θέμα του αντισεισμικού ελέγχου είναι πολύ σοβαρό «και πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου και πρέπει να βρεθούν τα κονδύλια ώστε να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε αντισεισμικά όλα μας τα κτίρια».

– Ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Περιβάλλοντος και Πρασίνου Μανόλης Δρακάκης αναφέρθηκε στις δράσεις της Σχολικής Επιτροπής πριν καταργηθεί, στο κλειστό γυμναστήριο των γυμνασίων όπως αντικατάσταση τζαμιών, εξωτερικών βρυσών, στεγάστρου κλπ.

– Επίσης τοποθετήθηκε ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας Νίκος Φυγετάκης. Ενημέρωσε για ζητήματα που αφορούν βαψίματα σε WC και μονώσεις.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σίμος Συμεωνίδης τόνισε ότι δεν κρύβεται η απουσία αναγκών σχολικής στέγης από το Τεχνικό Πρόγραμμα όλων των προηγούμενων χρόνων. Εστίασε στο θέμα των τοιχίων και στη μέριμνα που πρέπει να δοθεί. Όπως στο 1ο Δημοτικό.

Καθώς και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο. Επεσήμανε ότι αφορά και το Δήμο Σητείας το αίτημα, που έχει γίνει για αναβάθμιση με προσθήκη οργανικών θέσεων αλλά υπάρχει άρνηση από την πλευρά της Πρωτοβάθμιας.

«Μιλάμε για βασικές ειδικότητες, εργοθεραπευτή λογοθεραπευτή, φυσικοθεραπευτή οι οποίες από πέρυσι δεν έχουν προστεθεί στις οργανικές θέσεις του σχολείου, το οποίο από ότι γνωρίζω φέτος έχει επτά μαθητές και άρα θα δημιουργηθούν δύο τμήματα. Γίνεται προσπάθεια από το προσωπικό όμως δεν παύει να είναι ένα κτίριο που έχει μεγάλες δυσκολίες κίνησης εντός του. Και ο προαύλιος χώρος που είναι η παιδική χαρά είναι πολύ σοβαρό θέμα.

Πρέπει λοιπόν το Δημοτικό Συμβούλιο, η Δημοτική αρχή να λαμβάνει μέτρα πίεσης και διεκδίκησης σε τόσο σημαντικά ζητήματα. Όπως και αυτό των συγχωνεύσεων τμημάτων στα τέσσερα δημοτικά σχολεία της Σητείας. Πρέπει να ασκηθεί πίεση για τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας».

Και η ανεξάρτητη ΔΣ κ. Ελένη Πλατανάκη αναφέρθηκε στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο υπενθυμίζοντας ότι μεταφέρθηκε στο συγκεκριμένο χώρο προκειμένου να ξεμπλοκάρει και η δομή του ΚΔΑΠ ΑΜΕΑ, όπου είχε στεγαστεί για ένα χρόνο, μια και δεν υπήρχαν κτίρια μέσα στην πόλη. Επισήμανε την αναγκαιότητα ενός κτιρίου της ειδικής αγωγής, κάτι για το οποίο υπήρξε δέσμευση -όπως είπε- από την προηγούμενη δημοτική αρχή.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας