Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024

Δήλωση του Μανόλη Βδοκάκη, στελέχους του ΚΚΕ και δημοτικού συμβούλου Σητείας

 https://www.alphatv.gr/images/963x541/files/alpha_news/POLITIKH/kke_logo.jpg

Με αφορμή την σημερινή παράσταση διαμαρτυρίας, στην είσοδο του 3ου δημοτικού σχολείου Σητείας, για την αγωνιστική “υποδοχή” του διευθυντή της Α’θμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου (ο οποίος ανέβαλλε την επίσκεψη του), ο Βδοκάκη Μανόλης, στέλεχος του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Σητείας με τη Λαϊκή Συσπείρωση, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Μπορεί ο προϊστάμενος της Α’θμιας Λασιθίου να ανέβαλλε την επίσκεψη του, γιατί προφανώς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το δίκιο των γονιών και των εκπαιδευτικών, όμως “εκεί που τον παίρνει” δεν σταματάει να υπενθυμίζει (σε ΜΜΕ και σε συναντήσεις) ότι η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης θα υλοποιηθεί είτε με το μαστίγιο είτε με το καρότο. Μάλιστα στην προχθεσινή(18/9) πανλασιθιώτικη κινητοποίηση, στην διεύθυνση της Α’θμιας εκπαίδευσης στην ΠΕ Λασιθίου που εδρεύει στον Άγιο Νικόλαο, “ξεκαθάρισε” τις προθέσεις της κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν σκοπεύει να εισηγηθεί την ανάκληση των συγχωνεύσεων, υπερασπίστηκε τις αντιεπιστημονικές κατευθύνσεις για τους μαθητές με μαθησιακές δυσκολίες που χρειάζονται παράλληλη στήριξη ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήταν όταν ανέφερε ότι οι γνωματεύσεις του ΚΕΔΑΣΥ δεν αποτελούν διοικητικά έγγραφα. Η αναβολή της επίσκεψης του σήμερα στη Σητεία, η επίκληση στο συναίσθημα -έμμεση προειδοποίηση- σε χθεσινή ραδιοφωνική εκπομπή και οι χαρακτηρισμοί που κάνει σε ανεπίσημες επαφές δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έχει στριμωχτεί για τα καλά από τις τοπικές κινητοποιήσεις που ενώνουν την φωνή τους με τις δεκάδες πανελλαδικές καθημερινά.

Την καλύτερη απάντηση στην ανάλγητη και αντιεκπαιδευτική πολιτική τους, την δίνει η καθολική συμμετοχή στην αποχή και τις στάσεις εργασίας, των αγωνιζόμενων γονέων και εκπαιδευτικών, που διεκδικούν την ισότιμη εκπαίδευση όλων των παιδιών, το αυτοτελές δικαίωμα τους στη γνώση , όπως ταιριάζει στον 21ο αιώνα. Οι δίκαιοι αυτοί αγώνες έχουν τραβήξει την κουρτίνα της σιωπής και έχουν αποκαλύψει τα χάλια της εκπαίδευσης, τα οποία δεν είναι φυσικό φαινόμενο αλλά αποτέλεσμα μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει την μόρφωση των νέων ανθρώπων σαν κόστος.

Με την εφαρμογή αυτής της πολιτικής που θέλει το κράτος να αποτινάξει το βάρος κάθε δημόσιου κοινωνικού αγαθού στην υγεία ,κοινωνική πρόνοια, παιδεία ξηλώνοντας τα δικαιώματα του λαού, ξεδιπλώνονται οι πραγματικοί στόχοι που είναι η ιδιωτικοποίηση και της παιδείας με την είσοδο των ιδιωτών- χορηγών για να «καλύψουν» τις ανάγκες των σχολείων. Άλλωστε το δήλωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ που εξήγγειλε τα ψίχουλα 250.000 ευρώ για επισκευές των σχολικών κτηρίων και κάλεσε τους πλούσιους της χώρας να συνδράμουν ως «εθνικοί ευεργέτες». Επιπλέον με την κατάργηση των σχολικών επιτροπών τα σχολεία 10 μέρες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς βρίσκονται σε δεινή κατάσταση, αφού δεν έχει δοθεί η προκαταβολή των 500 ευρώ, ενώ ακόμη δεν έχει καθοριστεί το πλαίσιο του τι πρέπει να πληρώνουν οι δήμοι για άμεση αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών.

Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να εξοικονομήσει κονδύλια με περικοπές σε προσωπικό και ώρες και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση όπου τμήματα πληροφορικής, τεχνολογίας, οικιακής οικονομίας κ.ά. συγχωνεύονται, καθώς επίσης καταργούνται κατευθύνσεις στο ΕΠΑΛ και το χειρότερο δεν έχουν καλυφθεί όλα τα κενά με αποτέλεσμα οι μαθητές/τριες να χάνουν διδακτικές ώρες. Ας μας πουν πώς θα καλυφθούν αυτές οι ώρες, αντί να κουνάνε το δάχτυλο σε όσους αγωνίζονται για το δημόσιο σχολείο.

Για άλλη μια χρονιά δεν υπάρχει στήριξη στα παιδιά με ειδικές ανάγκες και αναπηρίες από την πρώτη μέρα του σχολικού έτους, αφού δεν έχουν ιδρυθεί οργανικές θέσεις στο ειδικό δημοτικό σχολείο Σητείας σε επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό που λειτουργεί με ελλείψεις, με περιοδεύοντες ψυχολόγους, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές στον νομό, ενώ δεν έχουν προσληφθεί σχολικοί νοσηλευτές και στα γενικά σχολεία όπου οι γονείς αναγκάζονται να αφήσουν τη δουλειά τους για να ξεροσταλιάζουν όλη μέρα στα σχολεία για να έχουν τη μέριμνα του παιδιού τους.

Το ΚΚΕ, τα μέλη του, και οι φίλοι του είναι δίπλα στους αγωνιζόμενους γονείς και εκπαιδευτικούς με όλες μας τις δυνάμεις για  να απολαμβάνουν τα παιδιά όσα έχουν ανάγκη: με μαζικούς μόνιμους διορισμούς, ολιγομελή τμήματα, κάλυψη όλων των κενών σε γενική και ειδική Εκπαίδευση, σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια. Ούτε βήμα πίσω! »

Το Γραφείο Τύπου

20 Σεπτέμβρη 2024

Συνολικες προβολες σελιδας