Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2024

Ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/09/x-oas.jpg

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας η ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση, του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. για το 2023.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Σητείας και πρόεδρος του ΟΑΣ κ Γιώργος Ζερβάκης αναφερόμενος στην ίδρυση και πορεία του σημείωσε: “Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας ήταν μία πραγματικά καινοτόμα πρωτοβουλία η οποία πάρθηκε από κάποιους ανθρώπους οι οποίοι είχαν ένα οραματικό σχέδιο για την περιοχή της Σητείας και για τον τρόπο ανάπτυξης της. Ο πρώτος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης όπως ξέρετε πολλές φορές αδυνατεί να κάνει πράγματα λόγω των γραφειοκρατικών περιορισμών και λόγω του ότι διαχρονικά λειτουργεί σε ένα ασφυχτικά γραφειοκρατικό πλαίσιο που περιορίζει τις δυνατότητες του. Ο ΟΑΣ ήρθε να συμπληρώσει αυτό το κενό και να δώσει την δυνατότητα μέσα από την δράση και λειτουργία του να βοηθηθεί η οικονομικοκοινωνική δραστηριότητα του Δήμου”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν, ο Ο.Α.Σ. Α.Ε. και κατά το 2023 απέδωσε σημαντικό έργο και για δέκατη όγδοη συνεχή χρονιά απέδωσε και οικονομικά κέρδη.

-Σε σχέση με τα αιολικά πάρκα της περιοχής:

ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ 1,2 MW

Το αιολικό πάρκο ισχύος 1,2 MW είναι 100% ιδιοκτησία του ΟΑΣ και λειτουργεί από το έτος 2009 με άριστα αποτελέσματα.

Ο ΟΑΣ για το έτος 2023 εισέπραξε περίπου 328.000 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Ο ΟΑΣ καταβάλλει αμοιβή στην ENERCON για τη συντήρηση και λειτουργία του πάρκου ανάλογα με τη παραγωγή. Το έτος 2023 το κόστος συντήρησης ανήλθε περίπου σε 87.000 Ευρώ πλέον ΦΠΑ.

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ 500 KW ΣΤΟ ΜΑΡΕ ΖΗΡΟΥ.

Η παλιά Α/Γ των 500 KW είναι 100% ιδιοκτησία του ΟΑΣ. Από τον Ιούλιο του 2017 οπότε και επισκευάσθηκε, συνεχίζει τη λειτουργία της με καλά αποτελέσματα.

Ο ΟΑΣ έχει αναθέσει σε εταιρεία της περιοχής την ετήσια παρακολούθηση και συντήρηση της. Το κόστος συντήρησης με τα ανταλλακτικά για το 2023 ανήλθε σε 56..000 Ευρώ περίπου πλέον ΦΠΑ.

Τα έσοδα από την Α/Γ αυτή το 2023 ήταν περίπου 97.000 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Καταβάλλομε μεγάλη προσπάθεια ώστε η Α/Γ η οποία παρουσιάζει λόγω παλαιότητας πολλά προβλήματα, να λειτουργεί μέχρις ότου ολοκληρωθεί η αντικατάσταση της.

Αιολικό Πάρκο 6,2 MW της εταιρείας ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ Α.Ε.

Ο ΟΑΣ συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας με ποσοστό 20% και εισπράττει κάθε χρόνο ένα σημαντικό ποσό σαν μέρισμα. Για τη χρήση 2023 ο ΟΑΣ εισέπραξε μέρισμα, 132.000 Ευρώ.

Αιολικό Πάρκο 2,5 MW στην περιοχή Πλατύβολα Αχλαδίων.

Το έργο εγκατέστησε η εταιρεία ENERCON ΕΛΛΑΣ Α.Ε. σε συνεργασία με τον ΟΑΣ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος THERMIE και ο ΟΑΣ εισπράττει από το Σεπτέμβριο του 2014 25% των εσόδων, από το οποίο το 50% αποδίδει στο ΚΑΠΕ βάσει συμφωνητικού.

Για το έτος 2023 ο ΟΑΣ εισέπραξε περίπου 120.000 Ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ από τα οποία κατέβαλλε στο ΚΑΠΕ το 50%.

Αιολικό Πάρκο 2,4 MW στη θέση Πλατύβολα Κρυών.

Το Αιολικό Πάρκο εγκατέστησε η εταιρεία WRE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. σε συνεργασία με τον ΟΑΣ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος THERMIE. Από τότε που άρχισε η παραγωγή του Αιολικού Πάρκου η εταιρεία WRE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. όφειλε να αποδίδει στον ΟΑΣ το ίδιο ποσοστό εσόδων με αυτό που αποδίδει η εταιρεία ENERCON για το πάρκο των 2,4 MW, κάτι που δεν κάνει και για το λόγο αυτό ο ΟΑΣ έχει προσφύγει στη δικαιοσύνη και συνεχίζεται η μακροχρόνια δικαστική διαμάχη..

Οι συνολικές οφειλές της προς τον ΟΑΣ υπερβαίνουν τα 2.000.000 Ευρώ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

-Ο ΟΑΣ προχωρεί την υλοποίηση του έργου που είχε αναλάβει στο πλαίσιο του προγράμματος LEADER Νομού Λασιθίου με τίτλο: «Σητεία, πόλη του ελαιολάδου: Φύση, Πολιτισμός, Άνθρωπος» η οποία και εγκρίθηκε με προϋπολογισμό 34.215 Ευρώ.

Η πρόταση περιλαμβάνει την εκπόνηση μελέτης City Branding, το σχεδιασμό και παραγωγή υλικού ενημέρωσης – πληροφόρησης και δράσεις ευαισθητοποίησης και ανάδειξης της Σητείας ως πόλης του ελαιολάδου. Αναμένεται η έγκριση της διακήρυξης από τη Περιφέρεια Κρήτης για να προχωρήσομε στη διενέργεια του διαγωνισμού.

-Ο ΟΑΣ συμμετείχε σαν επικεφαλής εταίρος στο έργο με τίτλο: «Δίκτυο Ανοικτών Οικομουσείων, για την Ανάδειξη & Ήπια Ενίσχυση Περιοχών με Περιβαλλοντική Ιστορικότητα» και Ακρωνύμιο Eco.Muse, το οποίο εγκρίθηκε στο πλαίσιο της 4ης πρόσκλησης του Προγράμματος Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 και ολοκληρώθηκε 31/12/2023.

Το έργο είχε στόχο τη δημιουργία τριών Ανοικτών Οικομουσείων, το ένα στην περιοχή της Σητείας, το δεύτερο στη περιοχή του Τροόδους, στην Κύπρο και το τρίτο στη περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Μέσω του προγράμματος προβλεπόταν να γίνουν και πρότυπες επιδεικτικές παρεμβάσεις (κτιριακές) στα κτίρια του πρώην Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης στη Σητεία και του παλαιού Ελαιουργείου στη Μαρωνιά Σητείας, καθώς και στη Κύπρο, με αξιοποίηση κάποιων κτιρίων της περιοχής. Στη περιοχή του Δήμου Αγίου Νικολάου προβλεπόταν παρεμβάσεις και αναπλάσεις στη χερσόνησο Κολοκύθα.

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου αποχώρησε από το πρόγραμμα χωρίς να υλοποιήσει το έργο, στη Κύπρο δεν υλοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις στα κτίρια για μετατροπή τους σε ανοικτό οικομουσείο και μόνο το κομμάτι της Σητείας τόσο του ΟΑΣ όσο και του Δήμου υλοποιήθηκαν πλήρως και με επιτυχία.

Οι δαπάνες του ΟΑΣ για το πρόγραμμα ανήλθαν σε 155.000 Ευρώ περίπου.

-Ο ΟΑΣ συμμετείχε σαν εταίρος στην υλοποίηση της πρότασης με τίτλο: «Δίκτυο υποστήριξης τουρισμού υπαίθρου».

Η πρόταση υποβλήθηκε στο πλαίσιο της Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης έργων στη Δράση «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ» – 1η Πρόσκληση: «Φορέας Αρωγός» και αφορούσε στη δημιουργία ενός Δικτύου Υποστήριξης Τουρισμού Υπαίθρου, μεταξύ Ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων, Επιχειρήσεων, Φορέων και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Το έργο ολοκληρώθηκε την 31/12/2023.

-Από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας εγκρίθηκε η υποβληθείσα πρόταση με τίτλο JoInOuT, στο πλαίσιο της 2ης «Πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης έργων στη Δράση «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ», με συνολική χρηματοδότηση ύψους €2.196.299,41€.

Φορέας αρωγός ήταν η εταιρία ΕΤΑΜ Α.Ε. και συντονιστής η εταιρία Αιγαίου Solutions Α.Ε. Συνολικά στην πρόταση συμμετείχαν 14 επιχειρήσεις – φορείς.

Η πρόταση στο σύνολό της υιοθετούσε τη φιλοσοφία του Δικτύου Τουρισμού Υπαίθρου (e-παιθρος) και παράλληλα φιλοδοξούσε να σχεδιάσει, να υλοποιήσει και να διαδώσει νέες τεχνολογικές πρακτικές, να ενισχύσει τις δράσεις του δικτύου e-παιθρος και να παραδώσει ένα βιώσιμο οικοσύστημα συνεργιών και συνεργασιών καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Η συνολική δαπάνη του ΟΑΣ για το πρόγραμμα ανήλθε σε 113.000 Ευρώ περίπου και αφορούσε την ψηφιακή αναβάθμιση και εικονική περιήγηση σε επιλεγμένα σημεία του γεωπάρκου Σητείας. Το έργο ολοκληρώθηκε την 31/12/2023.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΣΕ ΝΕΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ.

-Ο ΟΑΣ σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Κρήτης, την Αναπτυξιακή Λήμνου, το Υφυπουργείο Τουρισμού και το Υφυπουργείο Πολιτισμού Κύπρου, υπέβαλαν πρόταση στο νέο πρόγραμμα INTERREG VI-Α, ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ, 2021-2027, με τίτλο: «Social Innovated Culture».

Σκοπός της συγκεκριμένης Πράξης, είναι η ανάδειξη και η ενίσχυση των ποικίλων τρόπων με τους οποίους στοιχεία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς – όπως αυτά έχουν εγγραφεί στα σχετικά Εθνικά Ευρετήρια Ελλάδας και Κύπρου της UNESCO – δύναται να ενισχύσουν την τοπική ανάπτυξη και να προωθήσουν τον βιώσιμο τουρισμό και την κοινωνική συνοχή, μέσω κυρίως συλλογικών/αλληλέγγυων επιχειρηματικών σχηματισμών.

Η πρόταση πέρασε το πρώτο στάδιο επιλογής και μέχρι 26 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να υποβληθεί πλήρως συμπληρωμένη και τεκμηριωμένη. Ελπίζομε η πρόταση να εγκριθεί από την αρμόδια υπηρεσία του προγράμματος.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΣΕ ΔΙΚΤΥΑ

-Ο ΟΑΣ θα υποβάλλει πρόταση για συμμετοχή ως αρωγό μέλος στη Πολιτιστική διαδρομή «Δρόμοι της Ελιάς» του Συμβουλίου της Ευρώπης. Πρόκειται για δίκτυο φορέων από ελαιοκομικές περιοχές της Ευρώπης με ιδιαίτερη σημασία για την περιοχή μας.

-Ο ΟΑΣ συμμετέχει ως μέλος στην πρωτοβουλία: «Κρήτη, Ευρωπαϊκή γαστρονομική Περιφέρεια 2026».

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΣΗΤΕΙΑΣ

Ο ΟΑΣ καταβάλλει προσπάθειες κάθε χρόνο για την τουριστική προβολή αλλά και γενικότερα τη προβολή της περιοχής μας.

Oλα αυτά τα χρόνια έχει εκδώσει πλήθος τουριστικών φυλλαδίων, τουριστικό οδηγό, λευκώματα, χάρτες, CD, φωτογραφικό υλικό κ.α., τα οποία διανέμει παντού σε τουριστικές εκθέσεις, συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις, δημοσιογράφους, επισκέπτες και άλλους σε συνεργασία με το Δήμο Σητείας και τους τουριστικούς φορείς της περιοχής μας.

Ο ΟΑΣ υποστηρίζει οικονομικά το Δήμο Σητείας και τους φορείς τουρισμού της περιοχής μας για τη συμμετοχή τους σε διεθνείς εκθέσεις τουρισμού.

Υποστηρίζει επίσης οικονομικά την ηλεκτρονική προβολή του Δήμου Σητείας.

Αναλυτικότερα με την οικονομική υποστήριξη του ΟΑΣ έχουν πραγματοποιηθεί οι παρακάτω ενέργειες:

-Πρόσληψη συμβούλου τουρισμού .

Για την αξιοποίηση, τη προβολή και προώθηση του τουριστικού προϊόντος της Επαρχίας, του γεωπάρκου και της Σητείας πόλης του ελαιολάδου, προχώρησε ο ΟΑΣ στη πρόσληψη ενός εξειδικευμένου στελέχους τουρισμού με σύμβαση έργου.

-Ανάθεση της ηλεκτρονικής προώθησης και προβολής του Δήμου Σητείας την εταιρεία Tourix Services IKE, Υπηρεσίες Μάρκετινγκ.

-Συμμετοχή στην τουριστική έκθεση FERIE FOR ALLE της Δανίας 2023 και το 2024.

-Συμμετοχή στην έκθεση τουρισμού ΙΤΒ του Βερολίνου 2023 και 2024.

-Συνεργασία με την εταιρεία ZELA AVIATION για τη προσέλκυση αεροπορικών πτήσεων στο αεροδρόμιο της Σητείας. Κατεβλήθη σημαντική προσπάθεια για τη προσέλκυση πτήσεων προς το αεροδρόμιο της Σητείας από την εταιρεία Easy Jet η οποία τελευταία στιγμή δεν καρποφόρησε.

-Τουριστική προβολή της Σητείας στην Ιταλία και τη Τζαμάικα.

-Κατασκευή και επισκευή πινακίδων πληροφόρησης και προβολής του Δήμου Σητείας. (στο γήπεδο, στο αεροδρόμιο, στο μουσείο και σε άλλους αξιόλογους επισκέψιμους χώρους το 2023 και το 2024.

-Έκδοση φωτογραφικού άλμπουμ της Σητείας και αναμνηστικών πλακετών.

-Έκδοση βιβλίου της Κωστούλας Περάκη με τίτλο: «Ζορμπάς και Καζαντζάκης»

ΓΕΩΠΑΡΚΟ ΣΗΤΕΙΑΣ

– Ο ΟΑΣ συμμετέχει στην επιτροπή διαχείρισης του Γεωπάρκου Σητείας.

Προκειμένου να βοηθήσει ο ΟΑΣ στην ανάδειξη και αξιοποίηση του Γεωπάρκου Σητείας συμμετείχε και υποστήριξε οικονομικά τις παρακάτω δράσεις:

Συμμετοχή του ΟΑΣ ως συνδιοργανωτής του 3ου θερινού σχολείου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης 2023 και του 4ου θερινού σχολείου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης 2024 .

Συμμετοχή του ΟΑΣ ως συνδιοργανωτής του 6ου Sitia Geopark Trail το 2023 , ενώ έχει ζητηθεί και η υποστήριξη του για το 7ο Sitia Geopark Trail που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο 2024.

Συμμετοχή του ΟΑΣ ως συνδιοργανωτής του 4ου διεθνούς συνεδρίου Γεωπάρκων Ελλάδας–Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε στη Σητεία το Μάιο του 2023.

Ολοκληρώθηκε η υπηρεσία: «Εντοπισμός, συλλογή, επεξεργασία, συντήρηση και μελέτη μακροαπολιθωμάτων από τη περιοχή του παγκόσμιου γεωπάρκου UNESCO Σητείας», από ομάδα του εργαστηρίου Παλαιοντολογίας και Στρωματογραφίας του Πανεπιστημίου Πάτρας, την οποία ανέθεσε ο ΟΑΣ. Συλλέχθηκαν απολιθώματα από το Γεωπάρκο και το Δήμο Σητείας έγινε καθαρισμός και ταξινόμηση τους και επεστράφησαν με σκοπό τη δημιουργία έκθεσης με το υλικό αυτό.

«Εφαρμογή εικονικής περιήγησης σε επιλεγμένα σημεία του Γεωπάρκου Σητείας», στο πλαίσιο της Πράξης «Σύμπραξη Καινοτόμων Δράσεων Τουρισμού Υπαίθρου», στην οποία συμμετείχε και υλοποίησε το συγκεκριμένο τμήμα ο ΟΑΣ.

Κάλυψη μέρους των δαπανών για τη φιλοξενία των αξιολογητών του γεωπάρκου Σητείας το καλοκαίρι του 2023.

Προβολή μέσω ταινίας βίντεο του Γεωπάρκου Σητείας στους συρμούς του μετρό στην Αθήνα.

ΠΑΡΟΧΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΜΕΤΟΧΟΥΣ

Για το ΔΗΜΟ ΣΗΤΕΙΑΣ:

-Ο ΟΑΣ έχει προσλάβει με σύμβαση έργου πολιτικό μηχανικό ο οποίος εκτός του ΟΑΣ, παρέχει και πλήθος υπηρεσιών στο Δήμο Σητείας.

Επίσης ο ΟΑΣ ανέθεσε και υλοποιήθηκαν για λογαριασμό του Δήμου Σητείας οι παρακάτω υπηρεσίες:

– «Παροχή υπηρεσιών τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης για την οικολογική αποτύπωση των χερσαίων περιοχών του Δήμου Σητείας για τη διατήρηση της ορνιθοπανίδας».

-«Παροχή υπηρεσιών τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης για την απογραφή και διατήρηση της πανίδας των χειροπτέρων του Δήμου Σητείας».

-«Παροχή υπηρεσιών για την υδρογεωλογική αναγνώριση της λεκάνης της πηγής Ζάκρου».

Για την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Σητείας:

Ο ΟΑΣ χρηματοδότησε και ανέθεσε την υπηρεσία με τίτλο: «Παροχή υπηρεσιών τεχνικής και συμβουλευτικής υποστήριξης για την εκπόνηση της μελέτης και την υποβολή αιτήματος τροποποίησης των προδιαγραφών του Π.Ο.Π. ελαιολάδου «Σητεία Λασιθίου Κρήτης». Αναμένεται η έγκριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ- ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ-ΣΥΝΕΔΡΙΑ

-Ο ΟΑΣ κάλυψε τη δαπάνη της διοργάνωσης μουσικών σεμιναρίων στο Δήμο Σητείας, σε συνεργασία με το εργαστήρι θεάτρου – κινηματογράφου – μουσικής, του τμήματος Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής σχολής, του Πανεπιστημίου Κρήτης, για το διάστημα από 1 Νοεμβρίου 2023 μέχρι 30 Ιουνίου 2024 . Τα σεμινάρια υλοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία.

-Συμμετοχή του ΟΑΣ ως συνδιοργανωτής στις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Κορνάρεια 2023» και «Κορνάρεια 2024».

-Συμμετοχή του ΟΑΣ ως συνδιοργανωτής των Πολιτιστικών δράσεων του Δήμου «Εικαστικό καλοκαίρι 2023» και «Εικαστικό καλοκαίρι Σητείας 2024».

-Συμμετοχή του ΟΑΣ ως συνδιοργανωτής της διημερίδας με θέμα: «Το 13ο διεθνές Κρητολογικό συνέδριο ταξιδεύει στη Σητεία».

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.

Ο ΟΑΣ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με φορείς της περιοχής προέβη στις παρακάτω ενέργειες.

Κάλυψη των εξόδων έξι αθλητών του Ναυτικού Ομίλου Σητείας για συμμετοχή τους στο παγκόσμιο πρωτάθλημα SUP, που πραγματοποιήθηκε το 2023 στην Ταυλάνδη.

Συμμετοχή ως συνδιοργανωτής στο πανελλήνιο πρωτάθλημα SUP 2024, που πραγματοποιήθηκε στη Σητεία, από το Ναυτικό Όμιλο

Κάλυψη εξόδων μετακίνησης αθλητών του Αθλητικού σωματείου Σητείας «Βιτσέντζος Κορνάρος» για συμμετοχή τους σε αγώνες..

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ Α.Ε.

Μετατροπή της Ετερόρρυθμης Εταιρείας με την επωνυμία: «Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα ΣΥΝΠΕ & Σια Ε.Ε.» και το διακριτικό τίτλο: «Παγκρήτια Ανανεώσιμες» σε Ανώνυμη Εταιρεία.

Από το έτος 2012, η Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και o Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας Α.Α.Ε. ΟΤΑ ίδρυσαν ετερόρρυθμη εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΣΥΝ.Π.Ε και ΣΙΑ Ε.Ε» και τον διακριτικό τίτλο «ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» με σκοπό την ανάπτυξη, κατασκευή, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση ενεργειακών έργων. Η εταιρεία μετά από συμφωνία των εταίρων μετετράπη σε Ανώνυμη Εταιρεία.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ «ΠΛΟΗΓΟΣ»

Είναι ΚΕΚ Πανελλήνιας εμβέλειας, και μπορεί να διεκδικεί μεγάλο αριθμό προγραμμάτων.

Ο Ο.Α.Σ. Α.Ε. συμμετέχει ενεργά και συνεργάζεται ιδιαίτερα μαζί του για την παροχή των υπηρεσιών του στην Επαρχία και τον Νομό μας.

Το Κ.Ε.Κ., έχει πιστοποιηθεί, οργανώνει και πραγματοποιεί σεμινάρια κατάρτισης σε όλη την Κρήτη και επίσης συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων απασχόλησης και προγραμμάτων φιλοξενίας μεταναστών.

Όπως γνωρίζετε έχει ιδρυθεί και λειτουργεί παράρτημα στα Έξω Μουλιανά ενώ πρόσφατα ιδρύθηκε και νέο παράρτημα στη Σητεία στο χώρο του ΚΕΓΕ μετά τη παραχώρηση του στο Δήμο από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στη Σητεία έχει υλοποιήσει με επιτυχία πλήθος προγραμμάτων κατάρτισης.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ

Ο ΟΑΣ στο πλαίσιο των καταστατικών του σκοπών και του αναπτυξιακού του ρόλου συνεργάζεται στενά και παρέχει υποστήριξη όταν του ζητηθεί σε τοπικούς φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα, όπως το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας Σητείας του ΕΛΜΕΠΑ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σχολεία της περιοχής, το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σητείας, το Λύκειο Ελληνίδων το Νοσοκομείο Σητείας σε παραγωγικούς φορείς και ιδιώτες κ.α.

ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΝΕΡΓΟΥ ΜΕΣΩ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Ο ΟΑΣ μέσω του προγράμματος της ΔΥΠΑ: «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.000 ανέργων που ανήκουν σε δύσκολα εξυπηρετήσιμες πληθυσμιακές ομάδες», προσέλαβε ένα άτομο το οποίο θα απασχοληθεί στον ΟΑΣ για δύο χρόνια.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ- ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Για την ανάπτυξη των εργασιών και δράσεων της εταιρείας έχουν προγραμματισθεί οι παρακάτω ενέργειες.

Στήριξη της καλής λειτουργίας των αιολικών πάρκων του ΟΑΣ και εκείνων στα οποία συμμετέχει.

Προγραμματισμός και υλοποίηση ενεργειών για αντικατάσταση της Α/Γ 500 KW.

H τουριστική προβολή της Επαρχίας Σητείας σε συνεργασία με το Δήμο και τους φορείς του τουρισμού.

Συνέχιση των έργων και προγραμμάτων που έχει αναλάβει ή στα οποία συμμετέχει ο Ο.Α.Σ.

Παρακολούθηση και υποβολή προτάσεων για την ανάληψη ή συμμετοχή σε νέα έργα και προγράμματα.

Συνεργασία με τη ΜΑΔΕΣ και το Δήμο με σκοπό την ανάδειξη και προώθηση του γεωπάρκου Σητείας.

Συνεργασία με το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης: Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός στο οποίο είναι εταίρος για την υποβολή και υλοποίηση προγραμμάτων απασχόλησης.

Αύξηση των μονίμων εσόδων.

Προώθηση της συνεργασίας και μεγαλύτερη επικοινωνία με τους μετόχους, τους τοπικούς φορείς και την κοινωνία.

Ένα πρόβλημα που αναμένεται να μας απασχολήσει είναι η αναμενόμενη μείωση των εσόδων του ΟΑΣ από τα αιολικά πάρκα τα επόμενα χρόνια.

Σοβαρό πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει η τεράστια γραφειοκρατία που διέπει την υλοποίηση των προγραμμάτων, γεγονός για το οποίο έχομε κάνει και θα συνεχίσομε να κάνομε παρεμβάσεις και προτάσεις σε κεντρικό επίπεδο.

Σοβαρό πρόβλημα επίσης αντιμετωπίζουν οι Αναπτυξιακές Εταιρείες τόσο με την ασάφεια όσο και με τις συνεχείς αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που τις διέπει και πολλές φορές τις περιορίζει να παίξουν το ρόλο τους ως ανώνυμες εταιρείες.

Παρά τα παραπάνω προβλήματα ο ΟΑΣ δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερο οικονομικό πρόβλημα λόγω των εσόδων του από τα αιολικά πάρκα και του μικρού αριθμού του προσωπικού του. Προβλέπομε ότι η καλή πορεία του θα συνεχιστεί και το προσεχές χρονικό διάστημα.


Συνολικες προβολες σελιδας