Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2024

Νίκος Θαλασσινός :Θέλουμε να συστήσουμε στους φίλους και επισκέπτες της Μυρσίνης την κινηματογραφική δουλειά του Μιχάλη Γιαννακάκη (Σάββατο, 14/09 Φάμπρικα Μυρσίνη στις 8.30)-ηχητικό

 

 
«Ο Προοδευτικός Σύλλογος Μυρσίνης  έχει μακρά πορεία και ανέκαθεν ήταν ανοιχτός σε καινούργια πράγματα»

 

 

Πως έγινε και έφτασαν οι ταινίες του Μιχάλη Γιαννακάκη στην «Φάμπρικα», ήταν η πρώτη ερώτηση που έθεσα στον αντιπρόεδρο του Προοδευτικού Συλλόγου της Μυρσίνης, τον Νίκο Θαλασσινό-μια ερώτηση που τέθηκε απλά για να ξεκινήσει η συζήτηση.

Γιατί, η απάντηση βρίσκεται σε αυτό που συνιστά το πολιτιστικό-κοινωνικό πρόσωπο της Μυρσίνης, που δικαιούται να είναι περήφανη για το παρελθόν της αλλά και το παρόν της, με πρωτοβουλίες και εκδηλώσεις που πηγαίνουν πέρα από το mainstream  και το fast food, με την μεγάλη συμμετοχική διαδικασία που δίνει στην κοινότητα ξεχωριστό και πρόσωπο δικό της, με την παραγωγή γεγονότων και όχι (όχι μόνο, τουλάχιστον) την παρουσίαση μιας έτοιμης , ερχόμενης από κάποιο αστικό κέντρο, εκδήλωσης.

 

«Οι ταινίες του Ισίδωρου», ο κύκλος ταινιών μικρού μήκους  του Μιχάλη Γιαννακάκη, αυτοδίκαια λοιπόν έχουν τη θέση τους στη Μυρσίνη και το Σάββατο (14/09) στη «Φάμπρικα» στις 8.30 μ. μ. προβάλλονται:

-Πετράς, η προϊστορική Σητεία

-Το λιμάνι

-Ο Νίκος Μαράκης βλέπει τη φύση

-Μία ιστορία από την κατοχή

-Πρόσφυγας αιώνας

Ένας κύκλος ανεξάρτητων ταινιών που αφορούν την περιοχή και τους ανθρώπους της ως ιστορία, παράδοση, συνέχεια με τον σκηνοθέτη να αφήνει να δίνει υλικό όχι μιας απλής καταγραφής, αλλά ένα «κεντρί» στη μνήμη, στη σκέψη, στον προβληματισμό και την αισιοδοξία.

Προβλήθηκαν ενιαία για πρώτη φορά στο Λαογραφικό Μουσείο Σητείας .

Και, επιστρέφοντας στην ερώτηση στον Νίκο Θαλασσινό, παίρνουμε την απάντηση πως «ο Μιχάλης είναι φίλος, τα περισσότερα μέλη του Συλλόγου έχουμε δει τις δουλειές του στο θέατρο, στα εικαστικά και ό τι έχει κάνει. Είναι ένας άνθρωπος που αγαπάμε και θέλουμε να βλέπουμε τις δουλειές του και φυσικά θέλουμε να συστήσουμε στα μέλη μας και στους φίλους  μας που έρχονται στην Μυρσίνη».

  Η Φάμπρικα ως σημείο αναφοράς

Παλιό ελαιουργείο και μάλιστα του παππού του συνομιλητή μας, η Φάμπρικα δικαιολογεί πλήρως τον τίτλο της-παλαιότερα για παραγωγή λαδιού, τώρα για παραγωγή πολιτισμού. Μας λέει  ο Νίκος Θαλασσινός:

«Το 2007 αγοράστηκε από το Σύλλογο η Φάμπρικα. Ουσιαστικά ήταν ένα χάλασμα. Οπότε το 2008 μαζευτήκαμε όλοι οι του συλλόγου, φίλοι και τα λοιπά και αρχίσαμε να κάνουμε πράγματα για να γίνει η πρώτη δράση μας εκεί μέσα. Έχουν γίνει θεατρικές παραστάσεις, χορευτικές παραστάσεις, έχει παρουσιαστεί Καραγκιόζης, έχουν γίνει κινηματογραφικές προβολές»


«Ο Σύλλογος είναι πάντα ανοιχτός σε καινούργια πράγματα»

Ο Νίκος Θαλασσινός μας μεταφέρει τη διάθεση και το σκεπτικό του Προοδευτικού Συλλόγου Μυρσίνης, που πρέπει να τονιστεί πως δεν πέφτει σε χειμερία νάρκη, αλλά παραμένει ενεργός σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς,
«Ο σύλλογος έχει μια μεγάλη πορεία και ανέκαθεν ήταν ανοιχτός σε πράγματα καινούργια που ίσως άλλους συλλόγους να τους ξένιζε να κάνουν. Έχει φέρει για παράδειγμα την ομάδα σύγχρονου χορού «Ακροποδητί» που θα μπορούσε κανείς να πει, τώρα, πως ταιριάζει στο χωριό και στον κόσμο του χωριού αυτό. Κι όμως.

Κάνουμε κινήσεις ανοιχτές κα και για μας. Δηλαδή και  τα μέλη του Συλλόγου ανακαλύπτουμε καινούργια πράγματα, υπάρχουν πολλοί φίλοι γύρω από τον Σύλλογο που μπορεί να μας προτείνουν πράγματα. Θα μας πάρουν τηλέφωνο, θα μας πουν, αυτό είναι ρε παιδιά., είδα μια πολύ ωραία παράσταση στη Σύρο από μια ομάδα. Η ομάδα «Ακροποδητί» που ανάφερα, είναι όντως από τη Σύρο.

Μας λένε λοιπόν, είδα αυτό το ωραίο πράγμα και το προτείνω ή ένα μουσικό σχήμα, έρχεται, μας θυμάται και μας προτείνει πράγματα».

Ο Νίκος Θαλασσινός στέκεται στις φετινές εκδηλώσεις και την απήχησή τους, αναφέροντας τις όλες( μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συζήτηση στο ηχητικό αρχείο στο τέλος της σελίδας)

Συνεργασίες και κοινωνική δράση

«Δεν έχουμε απλά συνεργασία με τον πρόεδρο του χωριού–είναι ο Γιώργος Μετζάκης-,αλλά εμπνέουμε ο ένας τον άλλο. Συνεργασία έχουμε με τον Σύλλογο Γυναικών Μυρσίνης, το Θέατρο της Σητείας, τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σητείας, τον Σύλλογο γονέων και κηδεμόνων», μας λέει ο κ. Θαλασσινός, που αναφέρεται και στις σημαντικές κοινωνικές πρωτοβουλίες  του Συλλόγου:

«Στηρίζουμε τη συναυλία διαμαρτυρίας για το Εθνικό Σύστημα Υγείας που οργανώνουν οι σύλλογοι των Ιατρών Κρήτης , στις 25 Σεπτεμβρίου. Επίσης στηρίζουμε, στηρίξαμε, ήμασταν μαζί στην Τουρλωτή στη δράση κατά των ΒΑΠΕ, κατά των ανεμογεννητριών που πρόκειται να γίνουν στην περιοχή μας . Ακόμα, έχει εκδοθεί ψήφισμα του Συλλόγου κατά του αιολικού πάρκου στο Χονδρά  και τους Αρμένους».

 

Ακούστε ΕΔΩ την συνέντευξη 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm

 

Συνολικες προβολες σελιδας