Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024

Οι Έλληνες ήταν κυρίως αυτοί που φέτος έκαναν την διαφορά στη Σητεία

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/08/orfanoudakh.jpg

Σημαντική είναι η συμβολή των Ελλήνων επισκεπτών στη διαμόρφωση της τουριστικής κίνησης του φετινού Ιουλίου και κυρίως του Αυγούστου στα καταλύματα -μέλη της Ένωσης Τουριστικών Μονάδων Σητείας, ανέφερε η Πρόεδρος του σωματείου κ. Άννα Ορφανουδάκη. Επίσης καλή είναι και η εισροή Σκανδιναβών επισκεπτών στη διάρκεια της φετινής τουριστικής σεζόν σε ό,τι αφορά τα καταλύματα της Σητείας.

Γενικότερα η εικόνα της κίνησης το δίμηνο Ιουλίου -Αυγούστου, όπως εξάλλου αναμενόταν, είναι καλύτερη σε σχέση με το δίμηνο Μαΐου- Ιουνίου, που δεν ήταν ικανοποιητική για τα καταλύματα.

«Ο Ιούλιος», σημείωσε η κ. Ορφανουδάκη, «ξεκίνησε δυναμικά, με τις πληρότητες ωστόσο να κυμαίνονται περίπου στα ίδια με τα περυσινά επίπεδα. Σταδιακά η κίνηση αυξανόταν και κορυφώθηκε τον Αύγουστο, τον κατ’ εξοχήν μήνα των διακοπών των Ελλήνων -με διακοπές κατά μέσο όρο των πέντε ημερών – αλλά και αρκετών Ευρωπαίων πολιτών. Κυρίως όμως οι Έλληνες ήταν εκείνοι που φέτος έκαναν την διαφορά. Το ενδιαφέρον τους για την περιοχή μας ήταν πολύ μεγάλο και τους ευχαριστούμε πολύ για την προτίμηση τους. Και βέβαια οι Έλληνες παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, είναι εκείνοι που ξοδεύουν περισσότερο στις διακοπές τους, αφού θα βγουν για φαγητό, για καφέ, ποτό κλπ., στο πλαίσιο πάντα των δυνατοτήτων τους διότι προφανώς όλοι πλέον είναι οικονομικά πιεσμένοι.

Σε ό,τι αφορά λοιπόν τα διαμερίσματα, οι Έλληνες έκαναν την διαφορά.

Αλλά και η επισκεψιμότητα Σκανδιναβών τουριστών μέσω των πτήσεων τσάρτερ του αεροδρομίου της Σητείας, έχει συμβάλει στην διαμόρφωση μίας καλής κίνησης.

Σε ό,τι αφορά τις απ’ ευθείας πτήσεις από το Ισραήλ, οι επισκέπτες δεν είναι πολλοί για τη Σητεία, οι περισσότεροι κατευθύνονται σε άλλες περιοχές της Κρήτης».

Συνολικά σε ό,τι αφορά την προέλευση των επισκεπτών του Αυγούστου στα καταλύματα της Ένωσης Τουριστικών Μονάδων Σητείας, πολλοί είναι Έλληνες, Σκανδιναβοί καθώς και Γάλλοι, Γερμανοί, Ιταλοί. Μειωμένος είναι ο αριθμός φέτος των Άγγλων.

Οι πληρότητες του Αυγούστου στα καταλύματα μέλη της Ένωσης από το ξεκίνημα του μήνα ήταν καλές.

«Βέβαια», τόνισε η κ. Ορφανουδάκη, «σίγουρα δεν αρκούν καλοί μήνες στην διάρκεια μίας σεζόν για να καλύψουν τις ανάγκες όλης της περιόδου ή για να μιλάμε για μία συνολικά καλή τουριστική σεζόν. Ενθαρρυντικά είναι και τα μηνύματα για τον Σεπτέμβριο, όμως και πάλι δε μπορεί ένα δίμηνο ή τρίμηνο να βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις να αντεπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες ενός έτους. Ζητούμενο είναι μία σεζόν να ξεκινάει με μία ικανοποιητική κίνηση από τον Απρίλιο και το Μάιο. Αυτό δεν συνέβη φέτος. Κι ασφαλώς να εξελίσσεται και να συνεχίζεται καλά μέχρι τον Οκτώβριο. Η περιοχή μας πραγματικά διαθέτει τις προϋποθέσεις. Μακάρι λοιπόν η κίνηση να είναι καλή το επόμενο δίμηνο με ικανοποιητικές πληρότητες και για τα καταλύματα μας και γενικά για την περιοχή του Δήμου Σητείας».

Η κίνηση λοιπόν του φετινού Αυγούστου κυμαίνεται στα ίδια περίπου με τα περυσινά επίπεδα, ωστόσο οι μήνες που προηγήθηκαν καταγράφουν μία μείωση σε σχέση με πέρυσι, πρόσθεσε η κ.Ορφανουδάκη. Παράγοντες που επηρεάζουν την διαμορφούμενη εικόνα είναι σαφώς η οικονομική δυσπραγία που αντιμετωπίζουν Έλληνες και πλέον Ευρωπαίοι λόγω κρίσης και της ακρίβειας των πάντων.

Επίσης η αυξητική τάση του Airbnb, που όμως λειτουργεί με ευνοϊκότερες -όπως επισημάνθηκε- συνθήκες σε σχέση με τα καταλύματα που διαθέτουν άδεια από τον ΕΟΤ από τον οποίο ελέγχονται τακτικά και γενικότερα λειτουργούν με άλλες προϋποθέσεις.

 

Τσάρτερ και ταχύπλοο

Παράλληλα η κ. Ορφανουδάκη εστιάζοντας στα θετικά και στα αρνητικά της φετινής περιόδου τόνισε τη σημασία διεξαγωγής πτήσεων τσάρτερ στο αεροδρόμιο της Σητείας.

Ιδιαίτερα όταν σε αυτές υπάρχουν ελεύθερες θέσεις όπως είπε για ανθρώπους που μόνοι τους επιλέγουν το πού θα μείνουν στην διάρκεια της διαμονής τους, το πρόγραμμά τους κλπ.

Στα πλην είναι το γεγονός ότι σταμάτησαν τα δρομολόγια του γρήγορου πλοίου που συνέδεε ακτοπλοϊκά εύκολα και γρήγορα, με περισσότερα δρομολόγια όπως είπε, την περιοχή με τα νησιά. Το αντίκτυπο στην κίνηση έχει φανεί, συμπλήρωσε, παρά το γεγονός ότι το συμβατικό πλοίο της γραμμής είναι επίσης γρήγορο, κάτι που είναι θετικό.

 

Παράπονα

Επίσης, μεταφέροντας παράπονα Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, αναφέρθηκε στα κυκλοφοριακά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω των εργασιών της ανάπλασης μέσα στην πόλη της Σητείας κατακαλόκαιρο. Κάποια έργα, όπως είπε, σταμάτησαν, κάποια είναι σε εξέλιξη, κάποιες πινακίδες απομακρύνθηκαν, δεν έχουν τοποθετηθεί στις θέσεις που πρέπει κι όλα αυτά έχουν δυσκολέψει την κυκλοφορία και την κίνηση παρά την προσπάθεια της δημοτικής αρχής.

Αναφέρθηκε επίσης στο μεγάλο θέμα που αφορά το κόστος μετακίνησης, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων γενικότερα που συντελεί ανασταλτικά στον τουρισμό.

Η κ. Ορφανουδάκη επεσήμανε ότι τα καταλύματα συμβάλουν και βοηθούν τόσο στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, όσο και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας