Σάββατο 24 Αυγούστου 2024

Σημαντικό «κεφάλαιο» οι επαναλαμβανόμενοι πελάτες για την περιοχή του Ιτάνου

https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2023/01/x-tourismos-evexias.jpg

Ικανοποιητική ήταν η κίνηση τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου στις περιοχές δραστηριοποίησης του Συλλόγου Ιδιοκτητών Επιχειρηματιών Τουριστικών Διαμερισμάτων -Δωματίων Ιτάνου, στο Παλαίκαστρο-Αγκαθιά, Κουρεμένο, Ζάκρο, Ξερόκαμπο. Οι πληρότητες από τις 10 έως τις 16 του μήνα έφθασαν στο 100%.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Κων. Κοξαράκης, «η φετινή εικόνα δεν διαφοροποιείται ιδιαίτερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, όμως καταγράφεται μία μικρή άνοδος της τουριστικής κίνησης, κυρίως λόγω της αύξησης των Ελλήνων επισκεπτών. Η διάρκεια των διακοπών τους αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε τρεις έως πέντε ημέρες.

Αρκετοί εκ των εγχώριων επισκεπτών ήταν από την υπόλοιπη Κρήτη και δη από την περιοχή του Ηρακλείου. Την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου δεν υπήρχε διαθεσιμότητα δωματίων και καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του Συλλόγου ώστε να καλυφθεί η ζήτηση στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο  με συνεχείς τηλεφωνικές επικοινωνίες με το Σύλλογο για την εξεύρεση διαθέσιμου δωματίου.

Η τουριστική κίνηση εξακολουθεί να είναι καλή, ωστόσο -ως είθισται- κάθε χρόνο, από τις επόμενες ημέρες αναμένεται μία σταδιακή μείωση. Ευχή όλων των εμπλεκόμενων είναι και το Σεπτέμβριο να διαμορφωθεί μία ικανοποιητική εικόνα.

Ο τουρισμός λειτουργεί ως κινητήριος δύναμη για την περιοχή, που έχει ανάγκη μία μεγαλύτερη τουριστική σεζόν που να ξεκινάει πολύ νωρίτερα και να ολοκληρώνεται τουλάχιστον Οκτώβριο δεδομένου ότι η περιοχή διαθέτει όλες τις προϋποθέσεις για τούτο».

 

Οι surfers

«Είναι θετικό το γεγονός ότι η κίνηση του Αυγούστου είναι καλή, όπως ήταν από τις 20 περίπου Ιουλίου κι έπειτα αυξήθηκε αισθητά με πληρότητες στο 70%. Μέχρι τότε βέβαια η κίνηση του Ιουλίου ήταν μέτρια, με τις πληρότητες να κυμαίνονται γύρω στο 50%.

Στα θετικά της περιόδου ήταν και οι καιρικές συνθήκες όπου με τη βοήθεια του ανέμου υπήρξε επιπλέον επισκεψιμότητα ανθρώπων που ασχολούνται με το Wind Surfing. Η περιοχή -ως γνωστόν- αποτελεί πόλο έλξης surfers λόγω της καταλληλότητας όχι μόνο του θαλάσσιου πεδίου, αλλά και των καιρικών συνθηκών που είθισται να επικρατούν. Έτσι λοιπόν σε ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό η τουριστική κίνηση στηρίζεται στο συγκεκριμένο άθλημα και σπορ, σημείωσε ο κ. Κοξαράκης.

 

Οι επαναλαμβανόμενοι πελάτες

Ένα επίσης σημαντικό κεφάλαιο για την περιοχή αποτελούν οι επαναλαμβανόμενοι πελάτες, άνθρωποι που επί σειρά ετών επισκέπτονται την περιοχή για να απολαύσουν τις διακοπές τους. «Ευτυχώς που έχουμε αρκετούς επαναλαμβανόμενους επισκέπτες και θα πρέπει να συνεχίσουμε να εστιάζουμε σε αυτό, ο κάθε ιδιοκτήτης καταλυμάτων, ο κάθε ξενοδόχος, όλοι μας. Σε ένα βαθμό το έχουμε καταφέρει κι έχουμε ένα σταθερό αριθμό επαναλαμβανόμενων πελατών, οι οποίοι μάλιστα είναι και καλοί αγγελιοφόροι για την προσέλκυση κι άλλων τουριστών στην περιοχή μας. Αυτό αποδεικνύεται στην πράξη από τις συζητήσεις που κάνουμε με ανθρώπους που έρχονται για πρώτη φορά στον τόπο. Είναι σημαντικό λοιπόν να συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών. Να δείχνουμε την φιλοξενία μας. Ο τόπος μας διαθέτει ασύγκριτη ομορφιά, έχει πλεονεκτήματα που πρέπει να αναδειχθούν περαιτέρω.

Η πλειονότητα των επισκεπτών στην περιοχή την φετινή σεζόν προέρχεται από την Γερμανία, την Γαλλία, την Ιταλία, την Αυστρία κι άλλες χώρες σε μικρότερο αριθμό», τόνισε.

 

Δεν θα συμμετάσχει ο Σύλλογος

στη Γιορτή Τουρισμού

«Το κεφάλαιο τουρισμός είναι πολύ σημαντικό για την επιβίωση και την ανάπτυξη της περιοχής», υπογράμμισε ο κ. Κοξαράκης. «Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει οι προσπάθειες να είναι συνεχείς, εστιασμένες και συλλογικές και να περιλαμβάνουν όλα τα ζητήματα που αφορούν ή συνδέονται με το τουριστικό προϊόν. Ακόμα και τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα, όπως η θεσμοθετημένη γιορτή του τουρισμού στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού που πραγματοποιείται επί σειρά ετών στο Παλαίκαστρο ως ένα ευχαριστώ στους επισκέπτες και μία αφορμή να γνωρίσουν και να ζήσουν την τοπική φιλοξενία και μέρος των παραδόσεων του τόπου. Σε αυτό το πλαίσιο διοργανωνόταν κάθε χρόνο με το κύριο βάρος της εκδήλωσης να έχει ο Σύλλογος με την στήριξη της Περιφέρειας- Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου και σε συνεργασία με το Δήμο, τη ΜΑΔΕΣ.»

Ωστόσο όπως εξήγησε ο κ. Κοξαράκης, πέρυσι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε διαφοροποιημένη σε ό,τι αφορά τον χώρο -μετακινήθηκε από τον αύλειο χώρο του δημοτικού σχολείου στην πλατεία του Παλαικάστρου-  και μέρος του περιεχομένου άρα και του σκοπού της. Ο κ. Κοξαράκης ευχαρίστησε θερμά για την μέχρι σήμερα συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης -Περιφερειακής Λασιθίου και την οικονομική ενίσχυση προς τον Σύλλογο προκειμένου να πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία η γιορτή του τουρισμού. Δεδομένης όμως της αλλαγής πολιτικής σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη δράση καθώς και της αισθητά μειωμένης οικονομικής στήριξης φέτος της Περιφέρειας -Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, σε ένα πλαίσιο περεταίρω  συνεργασίας με το Δήμο, όπως ενημερώθηκε, «υπάρχει αδυναμία δράσης και συμμετοχής από την πλευρά του Συλλόγου, τον οποίο δεν βρίσκει σύμφωνο η αλλαγή της μορφής της εκδήλωσης.

Έτσι λοιπόν το ΔΣ του Συλλόγου αποφάσισε να απέχει φέτος από τη συν διοργάνωση. «Ο Σύλλογός μας δεν είναι επαίτης. Χρειάζεται ενίσχυση και στήριξη για να πραγματοποιεί δράσεις, που αφορούν την περιοχή, όπως περιβαλλοντικού, κοινωνικού χαρακτήρα κι άλλες. Επίσης εκδηλώσεις, όπως η συγκεκριμένη. Κι ευχαριστούμε την Περιφέρεια -Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου για την μέχρι τώρα συνεργασία.

Η φετινή ανταπόκριση στο αίτημα του Συλλόγου μας δεν είναι αρκετή για να καλύψει το απαιτούμενο μέρος των συνολικών αναγκών της εκδήλωσης ώστε να εκπληρώνει τον σκοπό της, ως ένα μοναδικό καταξιωμένο γεγονός στην ευρύτερη περιοχή. Ευχαριστούμε μεν, δεν αποδεχόμαστε δε την επιχορήγηση. Ο Σύλλογός μας δεν είναι επαίτης. Αγωνίζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια για να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου μέσω του τουρισμού κι αυτό θα συνεχίσει να πράττει με όλες τους τις δυνάμεις», κατέληξε ο κ. Κοξαράκης.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας