Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Ο μεγάλος του βιολιού Κυριάκος Γκουβέντας και η συν ιδρύτρια της Στέγης Β. Κορνάρος Αλίκη Γαλανάκη για τη μεγάλη ελληνοτουρκική συναυλία(Τετάρτη, Καζάρμα) στον STYLE100

 

Ήρθε η ώρα να πέσει όλο το φως στο πολιτιστικό γεγονός του καλοκαιριού, στην μεγάλη συναυλία «Έλληνες και Τούρκοι τραγουδούν μαζί» (Τετάρτη στην Καζάρμα η «πρώτη», Πέμπτη στο Ρέθυμνο, Παρασκευή στην Ιεράπετρα) με τον σπουδαίο μουσικό, ερευνητή, δάσκαλο και ασυναγώνιστο δεξιοτέχνη του βιολιού, τον πρώτο των πρώτων   Κυριάκο Γκουβέντα, να παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο όπως ακριβώς του αναλογεί, στην υλοποίηση της ιδέας του ιδρυτή της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος Γιώργου Γαλανάκη.

 Μια πολυσήμαντη συνάντηση επί σκηνής, που με όχημα τους  μουσικούς ήχους δείχνει στις ψυχές των ανθρώπων που συναντιούνται μέσα από μια μακρά διαδρομή συνύπαρξης και γειτνίασης, ή όπως μας είπε ο Κυριάκος Γκουβέντας:

«Προσπαθήσαμε να συνοψίσουμε όλη την ιστορικότητα της συγγένειας των Ελλήνων και των Τούρκων και της συμβίωσης από τα χρόνια της άλωσης της Πόλης και μετά μέχρι τις ημέρες μας.

Υπάρχουν στιγμές όπου αυτοί οι δύο λαοί πολιτισμικά συνυπάρχουν είτε  στον άξονα της Πόλης, είτε με  τα κοινά έθιμα, είτε μέσα στη ζωή, στο Φανάρι από την εποχή της κατάληψης της Πόλης, από τον Μωάμεθ και μετά είτε σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις».

Υποδεχτήκαμε στον STYLE100 τον σπουδαίο μουσικό μαζί με την συν ιδρύτρια της Στέγης Βιτσέντζος Κορνάρος Αλίκη Γαλανάκη που μας είπε για τη μεγάλη αυτή παραγωγή, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και υλοποιείται με τη συμπαράσταση του Δήμου Σητείας:

«Θέλω να πω ότι ήταν ιδέα του συζύγου μου. Ο Γιώργος ο Γαλανάκης είχε την ιδέα να γίνει κάτι τέτοιο, να γίνει μια συναυλία εδώ στη Σητεία. Αποφασίσαμε  να  σταματήσουμε τις βαρκαρόλες γιατί τις κάνει πλέον  ο δήμος και καλά  κάνει. Θέλαμε μια συναυλία για τη Σητεία που να έχει κάτι ιδιαίτερο .Είχε αυτή την ιδέα  ο Γιώργος και άρχισε, αρχίσαμε να το δουλεύουμε.

 Απευθυνθήκαμε στον Κυριάκο που είναι βαθύς γνώστης όλων αυτών και σε συνέχεια πήγαμε του χειμώνα στην Κωνσταντινούπολη μαζί με τον Κυριάκο. Συναντήσαμε κάποιους μουσικούς  ώστε να γίνουν οι πρώτες πρόβες, να στηθεί το πρώτο ρεπερτόριο και από το χειμώνα ως τώρα , δουλεύουνε. Δουλεύουνε καθημερινά για να σταθεί  και να συμβεί αυτή η συναυλία που πιστεύω ότι θα είναι συναρπαστική».

Μας λέει ο Κυριάκος Γκουβέντας: «Βρήκαμε ιστορικά που συναντιούνται αυτοί οι λαοί και όχι τι τους χωρίζει και προσπαθήσαμε να φτιάξουμε κάτι που να έχει σχέση με τις κοινές μνήμες και τα κοινά έθιμα.

 Δεν ξεχνάμε ότι μας  δένουν πάρα πολλά πράγματα που ευχαριστούν τον άνθρωπο, το φαγητό, το κρασί, το κέφι, το μεράκι είναι λέξεις και συνθήκες οι οποίες είναι κοινές, γιατί έχουμε και πάρα πολλά χρόνια κοινής πολιτιστικής ιστορίας».

Στη συναυλία, με παραδοσιακά τραγούδια, αλλά και συνθέσεις σύγχρονες που «έφτασαν  από τη μια στην άλλη χώρα, για παράδειγμα τραγούδια του Μάνου Λοίζου ή του  Ζουλφί Λιβανελί που μας σύστησε πρώτος ο Μίκης Θεοδωράκης.

Συμμετέχουν :

Από την Ελλάδα,

Κυριάκος Γκουβέντας- βιολί ,  Εύη Κανέλλου- κρουστά ανατολής,  Μαρία Πλουμή -λαούτο,  Νίκος Ταλέας -πλήκτρα,

Μαρία Φραγκούλη- τραγούδι.

Από την Τουρκία,

Ali Fuat Aydin -σάζι,   Foteini Kokkala -κανονάκι,  

Mehmet Ali Orman -κλαρίνο,  Asli Kurt Aydin -τραγούδι

Δεν σταμάτησαν ποτέ οι Έλληνες ,αυτοί που ήταν χριστιανοί ορθόδοξοι να επηρεάζουν την πολιτισμική ανάπτυξη. Και μάλιστα και την πολιτιστική και την πολιτική, μας λέει ο Κυριάκος Γκουβέντας,.

«Το τραγούδι είναι μια τέχνη που είναι ανοικτή στα δάνεια. Εγώ άκουγα και  από τη γιαγιά που είχε καταγωγή από την Αδριανούπολη τραγούδια που είναι έχουν την κοινή μελωδία και τις διαφορετικές διαλέκτους στη Μικρά Ασία και στην Ελλάδα. Θρακιώτικα Σαρακατσάνικα Βλάχικα. Υπάρχουν τραγούδια δηλαδή πολλών ειδών που, τα οποία έχουν καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη μέσα στη μακραίωνη ιστορία της».

Αναπόφευκτα η συζήτηση πάει και στην πολιτική:

«Το θέμα είναι ο λαός», μας λέει ο Κυριάκος Γκουβέντας . «Όταν κάποιος έχει ένα πολιτιστικό δείκτη, σηκώνεται όρθιος και γίνεται άνθρωπος. Το θέμα είναι να σώσουμε τους ανθρώπους, να γίνουν άνθρωποι. Είναι για εμάς  όραμα, οι άνθρωποι να απομαζικοποιηθούν, να μην είναι μια μάζα, η οποία ελέγχεται τυφλά από κάποιες προσταγές».

Η συναυλία στην Καζάρμα ξεκινά στις 9μμ, με ελεύθερη είσοδο.

Ολόκληρη η συζήτηση, όπως και η ζωντανή μουσική που απολαύσαμε από τον καλλιτέχνη, EΔΩ

 

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Πηγή : Style 100Fm

 

Συνολικες προβολες σελιδας