Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024

Ειδική εκπαίδευση αντρών του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας για τα συμβάντα στα φαράγγια

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/07/2000-sht-farag.jpg

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται και αυτές τις ημέρες το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας, όπως και συνολικά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής σε επίπεδο Λασιθίου και Κρήτης, δεδομένου του υψηλού κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Όπως σημείωσε ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας, Αντιπύραρχος κ. Παύλος Καπετανάκης, «ο κόσμος θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός.

Ο κ. Καπετανάκης ανέφερε ότι «λόγω των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζει η περιοχή της Σητείας, αρκετά από τα άτομα που υπάγονται στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας έχουν προχωρήσει και σε ειδική εκπαίδευση ανάλογα με τα διάφορα περιστατικά που λαμβάνουν χώρα. Πέρα από τις δασικές πυρκαγιές, το θέμα των πλημμυρών με υπαρκτά δείγματα, τα οποία υποδηλώνουν ότι ίσως μια έντονη βροχόπτωση μπορεί να οδηγήσει σε πλημμύρες. Επίσης εκπαιδεύονται στην προνοσοκομιακή φροντίδα, με σκοπό την παροχή βοήθειας σε άτομα που προχωρούν σε δραστηριότητες στην ύπαιθρο, καθώς η περιοχή της Σητείας είναι γνωστή για το φυσικό της κάλλος και την πραγματοποίηση δραστηριοτήτων, όπως πεζοπορία σε φαράγγια, όμως πολλές φορές προκύπτουν προβλήματα και έχει χρειαστεί παρέμβαση από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας.

«Ένα περιστατικό σε ένα φαράγγι σημαίνει ότι κινητοποιούνται αρκετά άτομα, προσωπικό και οχήματα, γι’ αυτό και εκπαιδευόμαστε και σε αυτό το κομμάτι, το οποίο χρήζει σωστής και άμεσης παρέμβασης. Στην περιοχή της Σητείας στην διάρκεια της φετινής θερινής περιόδου, έχουμε αρκετά τέτοιου είδους περιστατικά. Κάποιοι δεν εκτιμούν σωστά τις συνθήκες και ασχολούνται με εξωτερικές δραστηριότητες. Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση μας στον ήλιο ιδίως όταν η θερμοκρασία είναι πάνω από 38 βαθμούς Κελσίου. Στατιστικά όλες οι περιπτώσεις ατόμων που έπρεπε να γίνει παροχή βοηθείας στα φαράγγια, ήταν περιστατικά που εκδηλώθηκαν μεσημεριανές ώρες. Θα μπορούσαν δηλαδή να είχαν αποφευχθεί».

Ενημέρωση και προσοχή

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Καπετανάκης, από την πλευρά της Υπηρεσίας γίνεται ενημέρωση και προς τα γραφεία που διοργανώνουν εκδρομές, εστιάζοντας στην υποχρέωση να γνωρίζουν εάν ο επισκέπτης -πελάτης τους αντιμετωπίζει κάποιο θέμα υγείας. Επίσης υπογραμμίζεται γενικότερα η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας που προβλέπονται για αυτές τις δράσεις. «Πρέπει να υπάρχει προσοχή και σε καμία περίπτωση να μην υποτιμούν επισκέπτες κι επαγγελματίες τις συνθήκες που επικρατούν, ιδίως στην Ανατολική Κρήτη».

Μειούμενος λοιπόν είναι ο αριθμός των περιστατικών παροχής βοήθειας ή διάσωσης σε φαράγγια, όμως εξακολουθούν να σημειώνονται, και κάποια είναι και πολύ δυσάρεστα. Προφανώς η ελευθερία στην φυσιολατρία θα πρέπει να συνδυάζεται με την απαιτούμενη προσοχή των πολιτών ώστε να μην θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους ή ακόμα και τη ζωή των ανθρώπων που δραστηριοποιούνται μαζί κι εκείνων που επιχειρούν για να τους προσφέρουν βοήθεια.

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή  : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας