Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Ενημέρωση για τις εργασίες στο λιμάνι Σητείας

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/05/shteia-limani.jpg

Η ενημέρωση σχετικά με τις εργασίες στο λιμάνι Σητείας -για την πορεία των εργασιών, το χρονοδιάγραμμα, τη διαχείριση τοξικών αποβλήτων, φερτών υλικών κλπ.- ετέθη στην διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης Λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, η οποία διεξήχθη την Τετάρτη 3 Ιουλίου υπό την προεδρία της κ. Μαρίας Νικητάκη.

Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Μαρίζας Ψαράκη στην ΑΝΑΤΟΛΗ το ζήτημα εθίγη από τη Δημοτική Σύμβουλο της μειοψηφίας κ. Μαρία Αγγελάκη. «Πρόκειται», σημείωσε, «για ένα έργο για το οποίο ουσιαστικά δεν έχουν δοθεί δημόσια απαντήσεις. Ένα έργο που ξεκίνησε σε μια κακή χρονική περίοδο, την Άνοιξη όταν ξεκινούσε η τουριστική σεζόν και η κίνηση. Μάλιστα πιέστηκαν τα καταστήματα της περιοχής διότι η υλοποίησή του δημιουργούσε προβλήματα στην λειτουργία τους. Είναι ένα έργο για το οποίο δεν μάθαμε ποτέ τί ακριβώς περιελάμβανε, τί προβλεπόταν να γίνει, πώς θα γινόταν η υλοποίηση, σε ποιό βαθμό βρίσκεται και τί προβλέπεται ακολούθως. Και πέρα του ότι υπάρχει μια εύλογη ανησυχία για τον τρόπο εκτέλεσης, άλλαξε πραγματικά το λιμάνι από την λυματολάσπη, τα φερτά και τα ξένα υλικά από τις πλημμύρες του 2022 ή μόνο ένα κομμάτι σε ένα συγκεκριμένο σημείο που καθάριζε ο εκσκαφέας; Επίσης έχει ολοκληρωθεί η εκτέλεσή του, έχει πληρωθεί κι αν υπάρχει από τη μελέτη -κανονικά θα έπρεπε να έχει προβλεφθεί- έλεγχος της τοξικότητας των υλικών που αφαιρέθηκαν, τα οποία δεν ξαναέπεσαν στη θάλασσα αλλά τοποθετήθηκαν σε ένα χωράφι που είναι κοντά σε κατοικημένη περιοχή κλπ. Έχει γίνει έλεγχος σε αυτό τον κομμάτι, αν είναι επικίνδυνα τα υλικά, τί θα απογίνουν,αν θα απομακρυνθούν. Θέλουμε ενημέρωση για να ενημερωθεί και ο κόσμος γιατί υπάρχει μία διάχυτη ανησυχία και καλό είναι δημόσια να δοθούν απαντήσεις»

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της συμπολίτευσης και Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κ. Μανόλης Αϊλαμάκης, αντέδρασε αρχικά ως προς την αναφορά περί τοξικότητας στο λιμάνι. Για την περίοδο εκτέλεσης του έργου τόνισε ότι αν δεν ξεκινούσε τότε, δε θα μπορούσε να υλοποιηθεί. Για την πίεση στα καταστήματα, επεσήμανε ότι ξεκίνησαν οι εργασίες 12 Απριλίου με δύο εκσκαφείς, στις 17 Απριλίου ξεκίνησε η εκσκαφή και 7 Ιουνίου σταμάτησε. Τις επόμενες δύο ημέρες έφυγε ο πρώτος εκσκαφέας και μετά από μία εβδομάδα ο δεύτερος. «Τα μαγαζιά υπέστησαν την πίεση, το καταλαβαίνω. Τους ζητήσαμε συγνώμη και προτιθέμεθα να τα βοηθήσουμε και οικονομικά για το κομμάτι, το οποίο -ας πούμε- είχαμε διαφυγόντα κέρδη ως προς τα τραπέζια, τα οποία ήταν εξωτερικά. Για το έργο είχα αναφερθεί πολλές φορές, αφορά την εκβάθυνση της λιμενολεκάνης της Σητείας 400.000 μαζί με το ΦΠΑ. Το υπόλοιπο ποσό του ενός εκατομμυρίου είναι για τις πλωτές εξέδρες. Άρα το έργο είναι δύο χρόνια που ταλάνιζε και ήταν η μόνη ευκαιρία για να γίνει λιμάνι. Γιατί στην ουσία ήταν μόνο για να δένουν βάρκες πέντε μέτρα. Σε ό,τι αφορά τον τρόπο εκτέλεσης ήταν ο ενδεδειγμένος σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία έχει γίνει αποδεκτή από τρία υπουργεία. Για τα φερτά υλικά και πόσο καλά καθαρίστηκε, έχει να κάνει με την Τεχνική Υπηρεσία και την παρακολούθηση του έργου. Αυτό που ήταν να γίνει αυτό έγινε. Δηλαδή στα σημεία του λιμανιού που έπρεπε να γίνει η εκσκαφή εκεί έγινε. Για να μπορούμε να έχουμε τα επιθυμητά βάθη και να τοποθετήσουμε τις πλωτές εξέδρες.

Δεν μπορούσαμε χωρίς λόγο να σκάψουμε κάπου, όπου για παράδειγμα η θεμελίωση του λιμανιού είναι στα 1-2 μέτρα. Δεν μπορείς να σκάψεις. Αναφορικά με την πληρωμή, δεν έχει γίνει ακόμα. Οι άνθρωποι έχουν τελειώσει το έργο. Σε συνεννόηση με την Τεχνική Υπηρεσία και με βάση τον χάρτη που μας έχουν αποστείλει θα κάνουμε επαλήθευση των βαθών ώστε να πιστοποιήσουμε ότι τα βάθη, τα οποία αναφέρονται, είναι τα πραγματικά και ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην διαχείριση του λιμανιού και τώρα και μετέπειτα με τις πλωτές προβλήτες.

Σε ό,τι αφορά μελέτη κι έλεγχο τοξικότητας είναι λάθος. Κανένας δεν παραπονέθηκε για οσμή. Σε μερικά σημεία ήταν χαλίκι, φερτά υλικά από τον ποταμό με πέτρες, αδρανή, το υπόλοιπο ήταν καθαρή άμμος. Αλλά όπως και να’ χει το θέμα, έχει γίνει έλεγχος τοξικότητας όπως εσείς τον ονομάζετε, δεν το υιοθετώ όμως εγώ. Έχει γίνει έλεγχος για την άμμο που βγήκε, δεν είναι λύματα ούτε λυματολάσπη. Να σταματήσουμε να το λέμε αυτό. Γιατί καταδικάζουμε τον τόπο. Ήταν μία λιμενολεκάνη, που πριν πάρα πολλά χρόνια έπεφταν λύματα. Το λιμάνι έχει καθαρίσει και το έδειξε η πράξη. Και σε ό,τι αφορά τα καταστήματα στην παραλία, δεν υπήρξε ποτέ κανένα παράπονο για θολούρα, η οποία δεν βγήκε ποτέ έξω από το λιμάνι για να γίνει διασκορπισμός της στο παραλιακό μέτωπο.

Η εναπόθεση των υλικών που ανασύρθηκαν μεταφέρθηκαν σύμφωνα με τη εγκεκριμένη μελέτη σε οικόπεδο του Δήμου στην Αγιά Φωτιά, διαδικασία που έγινε με τον τρόπο που προέβλεπε η μελέτη. Δεν έγινε καμία παραβίαση, πατήσαμε ακριβώς πάνω στη μελέτη. Δεν επεστράφη κανένα υλικό εντός της θαλάσσης», είπε κάνοντας γνωστό ότι τις επόμενες μέρες θα δημοσιευθούν και τα αποτελέσματα των ελέγχων από το χημείο.

«Άρα», επανήλθε η κ. Αγγελάκη, «βάσει όσων είπατε το έργο έγινε σύμφωνα με τη μελέτη για να τοποθετηθούν οι πλωτές. Τα υλικά που είχαν καταλήξει στο λιμάνι απομακρύνθηκαν και το λιμάνι είναι καθαρό; Και σύμφωνα με τη μελέτη που είναι εγκεκριμένη από τρία υπουργεία, δεν μπορεί να ξαναπαρουσιαστεί θέμα με έναν ανατολικό, αν σκεφτούμε ότι είναι μία λεκάνη με νερό και κάτω άμμο; Απαντήσατε δημόσια ότι είναι εντάξει, οπότε η ευθύνη των λόγων δική σας».

 

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών

Ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Στέλιος Σπυριδάκης συμπλήρωσε: «Εμείς δεν είμαστε μελετητές, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε μια μελέτη, να την επιβλέψουμε. Αυτό που είπε ο κ. Αϊλαμάκης είναι το εξής: η μελέτη παραδόθηκε, ελέγχθηκε και επιβλέψαμε τη μελέτη. Μόνο αυτό μπορούμε να πούμε. Τώρα, αν στο μέλλον προκύψουν άλλα προβλήματα δεν το γνωρίζουμε. Πιστεύουμε δε θα προκύψουν γιατί οι μελετητές το έχουν λάβει υπ’ όψιν τους. Όποιες αστοχίες προκύψουν πιθανόν δεν ευθύνεται η Δημοτική Αρχή ούτε το Λιμενικό Ταμείο, θα προκύπτουν από τη μελέτη. Αν δεν είναι σωστή θα αποδειχθεί».

 

Η μειοψηφία

Επίσης ο επικεφαλής της μειοψηφίας κ. Σίμος Συμεωνίδης εξέφρασε τις επιφυλάξεις και τους προβληματισμούς του. Εστίασε στην ενημέρωση του κόσμου και στα θέματα της εναπόθεσης των υλικών στο οικόπεδο στην Αγιά Φωτιά καθώς και στον καθαρισμό του λιμανιού που περιλαμβάνει -όπως είπε- η εργολαβία πέραν της εκβάθυνσης του λιμανιού. Επισήμανε ότι «παρά τους ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχουν άλλα φερτά υλικά στην υπόλοιπη επιφάνεια της λιμενολεκάνης, φαίνεται με γυμνό μάτι ότι υπάρχουν απορρίμματα και υλικά δίπλα από το σημείο που κατέληξε ο χείμαρρος. Άρα έχει ολοκληρωθεί το έργο αυτή τη στιγμή, έχει καθαριστεί το λιμάνι;»

Ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης απάντησε ότι «εκτελέστηκε ένα έργο σύμφωνα με μια συγκεκριμένη μελέτη. Το τί βλέπει ο καθένας με γυμνό μάτι, με ανοικτό μάτι, το τί βλέπει ο καθένας στο καφενείο, στην καφετέρια, στο FB, ποσώς μας ενδιαφέρει. Επαναλαμβάνω κι εγώ για να επιβεβαιώσω τα προηγούμενα. Εκτελέστηκε μια μελέτη η οποία θα πιστοποιηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία, αν έχει εφαρμοστεί όπως πρέπει. Έχουν ληφθεί βάθη πριν την εκκίνηση των εργασιών, πήραμε βάθη μετά την εκτέλεσή τους. Φαίνεται 99% ότι το έργο ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τη μελέτη. Περιμένουμε την πιστοποίηση από την Τεχνική Υπηρεσία».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας