Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

Στο Δημοτικό Συμβούλιο η εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η οποία έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Σητείας σε σχέση με τη μεγάλη ζημιά στην καρπόδεση των ελιών

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/05/x-elia-02.jpg

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σητείας υπό την προεδρία της κ. Μαρίας Νικητάκη ετέθηκαν σημαντικά ζητήματα από τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σητείας Σίμο Συμεωνίδη.

Το πρώτο αναφορικά με την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, η οποία έχει δημιουργηθεί στην περιοχή της Σητείας σε σχέση με τη μεγάλη ζημιά στην καρπόδεση των ελιών, ενόψει της επόμενης ελαιοκομικής περιόδου. Για δεύτερη συνεχή χρονιά κι έχοντας επίσης προηγηθεί αυτές του 2018 και του 2021, η περιοχή αναμένεται να δοκιμαστεί ιδιαίτερα λόγω των προβλημάτων στην ελαιοπαραγωγή, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι και φέτος δραματικά μειωμένη με αντίκτυπο στην τοπική οικονομία της οποίας είναι η ατμομηχανή. Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Διευθυντή του ΕΛΓΑ Κρήτης, όπως ανέφερε ο κ. Συμεωνίδης, επιβεβαιώθηκε η ιδιαίτερη δύσκολη και ζοφερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους αγρότες της περιοχής, αλλά και το γεγονός ότι για άλλη μια φορά ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει την σχοινoκαρπία, την καρπόδεση όταν υπάρχουν προβλήματα. Πρέπει, όπως συμπλήρωσε ο κ. Συμεωνίδης, να τεθεί άμεσα το ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εξεταστεί και να ληφθεί απόφαση για το πώς μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια ώστε να υπάρξει πολιτική βούληση για την καταβολή αποζημιώσεων.

Το δεύτερο θέμα στο οποίο εστίασε ο κ. Συμεωνίδης, ήταν το αεροδρόμιο της Σητείας με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις, την ματαίωση των πτήσεων από Ιταλία, τους λόγους της, όπως αυτοί αναφέρθηκαν. Χαρακτήρισε αρνητική την εξέλιξη σε ένα πλαίσιο βέβαια συνθηκών της καπιταλιστικής ελεύθερης αγοράς, όπως είπε, όπου μία μεγάλη εταιρεία αποφασίζει τι θα κάνει αξιοποιώντας ένα θεσμικό πλαίσιο που δημιουργούν οι κυβερνήσεις και η Ε.Ε., χωρίς να διασφαλίζονται οι ανάγκες των πολλών, των εργαζομένων, των μικρών επαγγελματιών. Ήταν μία επιχειρηματική απόφαση της εταιρίας βάσει της υπάρχουσας πληροφόρησης, όπως ανέφερε, με εξελίξεις που ανατρέπουν ένα σχεδιασμό κάποιων επαγγελματιών, εργαζομένων, πολιτών «χάθηκαν χρήματα έμμεσα κι άμεσα του κόσμου».

Για το γεγονός επέρριψε  ευθύνη στην κυβέρνηση γιατί πέραν της προαναφερόμενης πολιτικής που στηρίζει, αφήνει εκτεθειμένη την περιοχή της Σητείας και τη φήμη του αεροδρομίου αφού δεν έχει δώσει απαντήσεις κι αφήνει να ακούγονται διάφορα για υποδομές της περιοχής. Και βέβαια εάν και όπου υπάρχει μία βάση -ο κ. Συμεωνίδης τόνισε ότι η αναφορά του δεν αφορά το αεροδρόμιο- πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες χρηματοδοτήσεις ώστε να μην υπάρχει καμία ασάφεια σχετικά με υποδομές, θέματα ασφαλείας και παροχή υπηρεσιών αυτών. Πέραν όμως από την κυβέρνηση, ευθύνη όπως συμπλήρωσε έχει και όποιος πανηγυρίζει αλλά όταν έρθει η ώρα της ανάληψης ευθύνης, πετάει το μπαλάκι στην εξέδρα.

«Με αυτή την έννοια η δημοτική αρχή έχει ευθύνη γιατί αποκρύπτει συνειδητά την πραγματικότητα που περιέγραψα πριν κι όταν έρχεται η πραγματικότητα με τα χαστούκια της τότε φταίει ο ένας και ο άλλος και ποτέ όλοι αυτοί που πιο πριν ήθελαν τα εύσημα. Πρέπει λοιπόν η κυβέρνηση να εγγυηθεί την ασφαλή κι ορθή λειτουργία του αεροδρομίου, επαναλαμβάνοντας ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Λέω ότι σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να το κάνει, γιατί έχει τη βασική ευθύνη», πρόσθεσε.

Επικεντρώθηκε επίσης και στην αναγκαιότητα υλοποίησης του ΒΟΑΚ, «που θα πρέπει να ξεκινήσει από την Σητεία με τη δημιουργία ενός σύγχρονου κι ασφαλούς δρόμου χωρίς διόδια προκειμένου να στηριχθεί η περιοχή και να μην είναι έρμαιο της περίφημης ελεύθερης αγοράς και των εκάστοτε εταιριών που αποφασίζουν τι θα κάνουν ανάλογα με τις ανάγκες τους κι όχι τις ανάγκες του κόσμου και του τόπου. Και πρέπει να τεθεί το ζήτημα του ΒΟΑΚ πιο αποφασιστικά γιατί όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση επιλέγει στο πλαίσιο γενικότερου σχεδιασμού εταιριών κυρίως του ενεργειακού τομέα, να μην είναι η Σητεία στο κάδρο για τέτοιου είδους υποδομές, αναπτυξιακές, τουριστικές κλπ, για να μπορούν κάποιοι άλλοι να κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολα», υπογράμμισε.

 

Ο Δήμαρχος

Απαντώντας ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, ανέφερε ότι «επειδή ακούγονται πολλά κι εμείς δεν θέλουμε να δημιουργούμε θέματα σε κανένα αλλά επειδή δυστυχώς φαίνεται ότι είναι πολλοί επαΐοντες οι οποίοι εκφράζουν απόψεις χωρίς να γνωρίζουν όλη τη διαδικασία, τί προηγήθηκε, τί συζητήσεις έγιναν, τι ανταλλαγές email, θα ήθελα -το λέω ειλικρινά- να έρθετε κι αν θέλετε και με κάποιους από την παράταξή σας να σας κάνω μια κατ’ ιδίαν ενημέρωση στο γραφείο μου. Θα χαρώ ιδιαίτερα», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Συμεωνίδη.

Για τη σχοινικαρπία και την ελαιοπαραγωγή επεσήμανε ότι «ήταν ο λόγος επίσκεψης του Διευθυντή του ΕΛΓΑ· έχει αποτυπωθεί ένα πρόβλημα σε συνεργασία με τους αγροτικούς συνεταιρισμούς όλων των χωριών, με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά σε ό,τι έχει να κάνει με την καρπόδεση της ελιάς. Επειδή δεν αποζημιώνονται συγκεκριμένες ζημιές από τον ΕΛΓΑ, αλλά πρέπει να γίνει μια ειδική συνεννόηση με το υπουργείο στις περιοχές που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες και η Σητεία βρίσκεται σε επίπεδο Κρήτης στην πρώτη θέση σε ό,τι αφορά τη ζημιά στην καρπόδεση και την παραγωγή του ελαιολάδου -υπάρχει η πρόθεση και καταβάλλονται προσπάθειες μέσω της Ένωσης Σητείας, του Αγροτικού Συλλόγου Σητείας συνεπικουρούμενες από το Δήμο κι όλους τους εμπλεκόμενους. Κι ενδέχεται, είναι πολύ πιθανό να βρεθεί μια λύση τουλάχιστον σε ό,τι έχει να κάνει με ένα μέρος της αποζημίωσης από τη στιγμή που το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό, τουλάχιστον σε ένα μέρος να μπορέσουν οι αγρότες να αποζημιωθούν, όχι για να αξιοποιήσουν το επιπλέον χρηματικό ποσό, αλλά τουλάχιστον να καλύψουν τα καλλιεργητικά κόστη και να μπορέσουν να περάσουν την χρονιά».

ΜΑΡΙΖΑ ΨΑΡΑΚΗ

Πηγή : Ανατολή

Συνολικες προβολες σελιδας