Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Οι καύσωνες ανέλαβαν την Δακοκτονία αλλά με το αζημίωτο

 https://www.anatolh.com/wp-content/uploads/2024/06/dakoktonia.jpg

Γράφει: Ο Νίκος Μιχελάκης*

 

Έγκαιρα άρχισε φέτος στην Κρήτη η εφαρμογή των  δολωματικών  ψεκασμών για τον Δάκο, αλλά μόνο στις  περιοχές της Βιάννου την 1-6-24 και των  Μαλίων στις 7-6-24, όμως, στις  άλλες περιοχές της Κρήτης, σύμφωνα με ανακοινώσεις των ΔΑΟΚ,  η 1η γενική διάβροχη   άρχισε στο διάστημα 16-20 Ιουνίου, δηλαδή 15-20 ημέρες αργότερα.

  Έτσι ο κανόνας των παλαιών εγκυκλίων του Υπουργείου ότι «η 1η γενική διαβροχή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί (όχι να αρχίζει) πριν το στάδιο της πήξης του πυρήνα» μάλλον δεν έχει ικανοποιηθεί σε μεγάλο μέρος των ελαιώνων της Κρήτης. Και αυτό γιατί η πήξη του πυρήνα- στάδιο κατά το οποίο ο Δάκος μπορεί να αρχίσει την ωοτοκία του στον ελαιόκαρπο- έχει ήδη  εμφανιστεί προ πολλού σε αρκετούς ελαιώνες σύμφωνα με παρατηρήσεις παραγωγών.

Ορίστε κύριοι. Μας πρόλαβε ο Δάκος!

Από την άλλη πλευρά και η εορτή του  Αγ .Ελισαίου,  κατά την οποία στο χωριό Ζυμβραγού  Κισσάμου υπάρχει παράδοση εμφάνισης δακοπροσβολών, ήδη πέρασε!   Κατά την εορτή αυτή (14 Ιουνίου), όπως θυμούνται οι παλαιότεροι, μερικοί παραγωγοί του χωριού ερχόμενοι στο εξωκλήσι του Αγίου Ελισαίου, κρατούσαν και παρουσίαζαν στον συγχωριανό τους αείμνηστο Γεωπόνο Νίκο Ψυλλάκη, προσβεβλημένους καρπούς ελιάς, παραπονούμενοι για την καθυστέρηση της δακοκτονίας!  Και ο κ. Ψυλλάκης   επιστρέφοντας στα Χανιά, πήγαινε στα Γραφεία της Δ/νσης Γεωργίας κρατώντας τους κτυπημένους από Δάκο  καρπούς λέγοντας στους υπάλληλους: «Ορίστε κύριοι. Μας πρόλαβε ο Δάκος!»

Φετος βεβαία, οι καύσωνες του Ιουνίου ήρθαν και ανέλαβαν  να εκτελέσουν έγκαιρα την 1η γενική διαβροχή και μάλιστα με κάποια σημαντική, ως  φαίνεται, αποτελεσματικότητα!  Γιατί είναι βέβαιο ότι, έστω  και αν δεν προκάλεσαν μαζικό  θάνατο των τέλειων ατόμων του Δάκου,  αφού αυτό, σύμφωνα με την βιβλιογραφία, συμβαίνει σε θερμοκρασίες πάνω από 45Ο C, σίγουρα δεν επέτρεψαν την αναπαραγωγή τους.

Και αυτό γιατί τα αυγά και τα πρώτα στάδια της προνύμφης (μικρού σκουληκιού) του Δάκου- πάλι σύμφωνα με την βιβλιογραφία –   είναι πολύ πιο ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες και  μπορούν να καταστραφούν και σε θερμοκρασίες χαμηλότερες 32ο -35ο. Παράλληλα, οι καύσωνες, έκαναν και μια άλλη αποτρεπτική για την ωοτοκία του Δάκου ενέργεια. Με την ασυνήθιστη  φετινή παράταση τους συρρίκνωσαν (ζάρωσαν)  τον ελαιόκαρπο σε βαθμό που δεν τον προτιμά ο Δάκος για προσβολές!

Όμως, οι καύσωνες,  δεν εργάζονται  με το αζημίωτο! Αμείβονται με την ζημία που προκαλούν σε  σημαντικό   μέρος της  καρποφορίας είτε με αφυδάτωση του καρπού είτε και με πλήρη ξήρανση και πτώση του!

Αυτό όμως θα εξαρτηθεί τόσο από την παράταση τους όσο και κάποια ανέλπιστη βροχή!

 

 

=====================

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr

Συνολικες προβολες σελιδας